Glowbox: Η ελληνική startup που έκανε την έκπληξη μέσα από ένα κουτί!

Glowbox: Η ελληνική startup που έκανε την έκπληξη μέσα από ένα κουτί!

Η Κ. Λυμπέρη, Founder του Glowbox, εξηγεί πως η έννοια της έκπληξης αποτέλεσε το μυστικό της επιτυχίας και πώς είναι να είσαι startupper σήμερα.

Αναρωτηθήκατε ποτέ πως θα ήταν αν κάθε δυο μήνες, ερχόταν στην πόρτα σας μια έκπληξη; Δηλαδή, ένα κουτάκι γεμάτο διαφορετικά προϊόντα ομορφιάς, δοκιμασμένα και συνδυασμένα που θα έκαναν την ρουτίνα της περιποίησης πιο εύκολη και διασκεδαστική από ποτέ;

Που και που όλοι έχουμε ανάγκη από ένα δώρο, από μια μικρή έκλπηξη που θα μας αναζωογονήσει. Αυτό σκέφτηκε και η Κατερίνα Λυμπέρη, ιδιοκτήτρια του glowbox, όταν αποφάσισε να δημιουργήσει μια υπηρεσία αποστολής κουτιών «λάμψης» με επιλεγμένα προϊόντα – έκπληξη, σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα beauty brands του πλανήτη.

Η Κατερίνα, που πρόσφατα βραβεύτηκε από τα Βραβεία Στέλιος Χατζηιωάννου «Επιχειρηματικό ξεκίνημα της χρονιάς 2016» ,ήθελε από πολύ μικρή να δημιουργήσει κάτι ξεχωριστό που θα βασίζεται στην έννοια της εμπειρίας και όχι μόνο στην πώληση προϊόντων. Σπούδασε επικοινωνία και Ηealth management, εργάστηκε ως Fashion editor στην Vogue, σε γκαλερί έργων τέχνης αλλά και σε κλινική, μέχρι που στα 29 της, «συναντήθηκε» με την ιδέα των συνδρομητικών κουτιών- έκπληξη στην… Αγγλία, «Πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με αυτό το concept στην Αγγλία αλλά στη συνέχεια μελέτησα το success story των Αμερικανών, όπως προέκυψε από δυο φοιτήτριες του Harvard που έκαναν το ακαδημαϊκό case -study πράξη και πέτυχαν».

Στη συνέχεια, έψαξε, η ίδια, όλες τις λεπτομέρειες γύρω από την ιδέα, τόσο το αμιγώς επιχειρηματικό σκέλος, όσο και δημιουργικό καθώς όπως αναφέρει, «Καλές προτάσεις, υπάρχουν πολλές, αλλά το πως στήνεται μια τέτοια επιχείρηση, πόσο δύσκολο και πόσο εύκολο είναι να λειτουργήσει  σε μια άλλη χώρα, είναι θέματα που θέλουν πολύ καλή προετοιμασία». Όταν ηκατάλαβε ότι υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης, ξεκίνησε να επικοινωνεί με αρκετές εταιρείες και να στέλνει παρουσιάσεις του concept, ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει ενδιαφέρον για μια ενδεχόμενη συνεργασία. Εκείνη την περίοδο, δεν είχε θέσει καν σε εφαρμογή την ιδέα, αλλά μελετούσε το περιβάλλον, τα πιθανά σενάρια και ρίσκα. 

 

Όταν πήρε τις πρώτες θετικές αντιδράσεις και το «πράσινο φως» από εταιρείες της βιομηχανίας της ομορφιάς, το 2013, λάνσαρε το πρώτο glowbox. Σήμερα, αποστέλλονται περισσότερα από 1.000 glowboxes τον μήνα με την εταιρεία να έχει αποκτήσει μια βάση ενεργών αγοραστών (από τα κουτιά και το e- shop) που αγγίζει τους 15.000.

Τι είναι όμως το glowbox; Πρόκειται για μια συνδρομητική υπηρεσία που στέλνει κάθε δυο μήνες, σε προκαθορισμένη ημερομηνία, ένα κουτί- έκπληξη με πέντε έως επτά  προϊόντα ομορφιάς, τα περισσότερα full size. Αυτό που έχει όμως, στην πραγματικότητα σημασία και κάνει τη διαφορά, είναι η έννοια της εμπειρίας, το κομμάτι της προσμονής, της έκπληξης. «Είναι υπέροχο να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου ή σε μια φίλη σου. Ο στόχος είναι μέσα από το glowbox μια συνδρομήτρια να βρει ένα καινούριο αγαπημένο προϊόν, να μας  στείλει σχόλια για αυτά που δοκίμασε και να κερδίσει glowpoints! ».

Το website είναι διαδραστικό«Μια συνδρομήτρια μπαίνει στο profile της και μας γράφει τις κριτικές της για τα προϊόντα. Εμείς την ανταμείβουμε με glowpoints τα οποία έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα-  εξαργυρώνονται με αγορές από το e-shop. Δηλαδή, η εμπειρία του glowbox δεν σταματάει στην παραλαβή των προϊόντων αλλά συνεχίζεται, έχει τα στοιχεία του παιχνιδιού και μέσα από αυτό χτίζεται η εμπιστοσύνη και η σχέση με την κάθε παραλήπτρια».

 

Στα πρακτικά ζητήματα, όταν η Κατερίνα Λυμπέρη ξεκίνησε την υπηρεσία, δεν υπήρχε η αντίστοιχη με το εξωτερικό, τεχνική υποστήριξη από τις τράπεζες. Όπως εξηγεί «στην Αγγλία για παράδειγμα, τόσο από πλευράς τραπεζών αλλά και από πλευράς καταναλωτών είναι εδραιωμένη η κουλτούρα της ηλεκτρονικής τραπεζικής». Είναι ευρέως γνωστό, ότι η χρήση του πλαστικού χρήματος και του internet banking καθιερώθηκε στην Ελλάδα λόγω της ατυχούς συγκυρίας της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων με τις ηλεκτρονικές αγορές να πραγματοποιούνται ακόμα και σήμερα με την μέθοδο της αντικαταβολής σε ποσοστό 80%.

Πώς όμως δημιουργήθηκε το δίκτυο συνεργατών που έδωσε στην Κατερίνα την ευκαιρία να «λάμψει»; Μεγάλες ελληνικές εταιρείες όπως η Fresh Line, η Apivita και η Youthlab, πίστεψαν στο concept και το στήριξαν «Ξεκινήσαμε με 15-20 brands. Πλέον συνεργαζόμαστε με περισσότερες από 100 ελληνικές και ξένες εταιρείες».  Sephora, Body Shop, Avon, Biotherma, Essie, Humble Brush, Kerastase, DKNY, Lancome, La Roche – Posey και Nuxe είναι ενδεικτικά κάποια από τα brands με τα οποία έχει συνάψει δυναμικές συνεργασίες το Glowbox και στα “μαγικά” boxes και στο e-shop.

Μιλώντας για το ηλεκτρονικό κατάστημα του glowbox, πρόκεται για ένα project το οποίο έτρεξε παράλληλα με τα κουτιά. Όσα προϊόντα περιλαμβάνονταν στα κουτιά και λάμβαναν καλές κριτικές από τις παραλήπτριες, πωλούνταν και ανεξάρτητα μέσω του e-shop. Το γεγονός αυτό, εξέλιξε τις συνεργασίες ανάμεσα στις προμηθεύτριες εταιρείες και την Glowbox με αποτέλεσμα, πέρα από τη συνδρομητική υπερεσία, η startup να εισέλθει δυναμικά και στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Βέβαια, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως σε σχέση με τις μεγάλες αλυσίδες με προϊόντα ομορφιάς που έχουν εκατοντάδες φυσικά καταστήματα αλλά e-shops, ο ανταγωνισμός είναι κάπως «άνισος». Η Κ. Λυμπέρη λέει όμως στο Fortune ότι «Το συγκριτικό πλεονέκτημα του να αγοράζει κανείς από το e-shop μας και όχι από κάποιο άλλο μεγάλης ή και διεθνούς εταιρείας, είναι ότι έχει την επιλογή να διαλέξει προϊόντα από εξεζητημένες μάρκες, οπότε λειτουργεί πιο πολύ σαν boutique e-shop. Επίσης αν μια πελάτισσα είναι διστακτική για να αγοράσει ένα προϊόν το οποίο φέρνουμε μόνο εμείς στην Ελλάδα, μπορεί να μας ρωτήσει και να την συμβουλέψουμε, να δούμε τις ανάγκες της και να μας εμπιστευτεί αγοράζοντας από εμάς και όχι να το παραγγείλει από την χώρα παραγωγής».

Όλη η στρατηγική της εταιρείας, όπως προκύπτει, είτε αφορά στα boxes είτε στο e-shop, βασίζεται στη διάδραση και την εμπιστοσύνη. Η Κατερίνα πιστεύει πολύ στη σχέση εταιρείας-πελάτη (customer relationship management) και με κάθε τρόπο επενδύει σε αυτήν. Με 15.000 followers στο Instagram και 52.000 στο Facebook, όπως αναφέρει η  βαρύτητα που δίνει στα social media είναι μεγάλη.

Το κεφάλαιο εκκίνησης της startup εταιρείας ανήλθε σε 25.000 ευρώ, τα οποία επενδύθηκαν σταδιακά στον πρώτο χρόνο λειτουργίας. Ο ετήσιος τζίρος, σήμερα, έχει δεκαπλασιαστεί από το αρχικό κεφάλαιο. «Το να επιχειρείς στην Ελλάδα είναι δύσκολο, πρέπει να ζυγίζεις τους κινδύνους που είναι αρκετοί και εμφανίζονται συνεχώς» απαντά σε ερώτηση για το πως αποφάσισε να ανοίξει μια επιχείρηση στην καρδιά της κρίσης. Όπως, με απόλυτη ειλικρίνεια εξηγεί: «Προσωπικά, όταν ξεκίνησα, είχα την στήριξη της οικογένειάς μου οπότε ήξερα πως και αν αποτύχω δεν θα έφτανα σε σημείο να διακυβευτούν οι βασικές μου βιοτικές ανάγκες. Αν κάποιος όμως, έπαιρνε το ρίσκο και είχε απόλυτη εξάρτηση από αυτά τα χρήματα για να ζήσει, κυριολεκτικά, και με δεδομένο ότι μια επιχείρηση για να σου φέρει καθαρά κέρδη χρειάζονται δυο χρόνια, δεν ξέρω αν θα το έκανα».

 

Έρχεται λοιπόν σχεδόν αυθόρμητα η ερώτηση, για το πόσο μια τέτοιου είδους υπηρεσία που είναι συνδρομητική και σχετίζεται με το εμπόριο προϊόντων ομορφιάς επηρεάστηκε από τα capital controls.

«Αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε ολόκληρη την πολιτική μας, η οποία μέχρι το καλοκαίρι ήταν ένα κουτί κάθε μήνα. Όταν όλες οι εταιρείες πάγωσαν τις εισαγωγές και όλα τους τα πλάνα, έπρεπε να αλλάξουμε το concept και να δώσουμε λίγο «αέρα» στον προγραμματισμό μας. Περιμέναμε προϊόντα που «κόλλησαν» λόγω της κατάστασης και δεν τα παραλάβαμε. Με την ευκαιρία αυτή, τα νέα boxes που δημιουργήθηκαν είναι πιο θεματικά και ο κόσμος τα υποδέχτηκε με ενθουσιασμό οπότε, ουδέν κακόν κακό αμιγές καλού».

Το Βραβείο Στέλιος Χατζηιωάννου ήρθε ως αναγνώριση της προσπάθειας, της επιμονής και του πάθους για αυτό που κάνει η ομάδα του glowbox. «Δεν περίμενα να κερδίσουμε. Μια φίλη μου είπε για τον διαγωνισμό και όταν είδα ότι πληρούμε τα κριτήρια, δηλώσαμε συμμετοχή. Μετά κάναμε μια συνάντηση με τον ίδιο τον Στέλιο Χατζηιωάννου, τον όποιο θαυμάζω ιδιαίτερα μόνο και μόνο που ασχολήθηκε προσωπικά με την κάθε λεπτομέρεια. Μου έδωσε συμβουλές και θάρρος. Όταν πρέπει να το παλεύεις μόνος σου, το να έρχεται αυτός ο μεγάλος επιχειρηματίας και να σου λέει ότι αξίζεις και ότι τα κατάφερες, σου δίνει κουράγιο να συνεχίσεις να πας παρακάτω».

Η Κατερίνα ονειρεύεται να δει το glowbox να μεγαλώνει, να προχωρήσει και σε προϊόντα εκτός ομορφιάς και να γίνει ένα concept store χωρίς να χάσει ποτέ την αρχική του ταυτότητα.