Google Play εναντίον App Store: Ποιος θα βγει νικητής;

Google Play εναντίον App Store: Ποιος θα βγει νικητής;
An Android mascot is seen in front of a displayed logo of Apple in this photo illustration taken in Zenica, Bosnia and Herzegovina, May 5, 2015. A U.S. appeals court on May 18, 2015 reversed part of a $930 million verdict that Apple Inc won in 2012 against Samsung Electronics Co Ltd, saying the iPhone maker's trademark-related appearance could not be protected. Some observers viewed the litigation as Apple's attempt to curtail the rapid rise of phones using Google Inc's rival Android operating software. Picture taken on May 5. REUTERS/Dado Ruvic - RTX1DIF3

Ο τεχνολογικός γίγαντας έχει αναβαθμίσει το ηλεκτρονικό του κατάστημα στο πλαίσιο της τελευταίας κόντρας με την Apple για την κυριαρχία στις φορητές συσκευές.

Για χρόνια, το ηλεκτρονικό κατάστημα της Google για εφαρμογές, μουσική, βιβλία, τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες για συσκευές Android αντιμαχόταν τον κύριο ανταγωνιστή του, το App Store της Apple.

Στο μεγαλύτερο μέρος εκείνης της περιόδου, η Apple είχε σαφώς το πάνω χέρι. Το προβάδισμα στην αγορά και η μεγάλη βάση χρηστών iPhone και iPad είχαν γιγαντώσει το ηλεκτρονικό της κατάστημα. Αλλά τώρα, μέσω επιμονής, μεγάλων επενδύσεων και εστίασης, η Google αρχίζει να πλησιάζει.

Από την έναρξή του το 2008 μέχρι τον Ιούνιο του 2014, το App Store της Apple χειρίστηκε 75 δισεκατομμύρια downloads. Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, η Google λέει ότι χειρίστηκε περίπου 50 δισεκατομμύρια downloads μόλις τους τελευταίους 12 μήνες.

Την Πέμπτη, στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της, η Google ανακοίνωσε την τελευταία κίνηση στο ηλεκτρονικό της κατάστημα για να αυξήσει την πίεση προς την Apple. Οι αναβαθμίσεις είναι ένα μόνο μέρος του μεγάλου πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εταιρειών στον κλάδο της τεχνολογίας, των οποίων η μελλοντική επιτυχία θα εξαρτηθεί από την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων χρηστών κινητών συσκευών.

Οι ανακοινώσεις της Google περιελάμβαναν μια οικογενειακή έκδοση του Google Play, σε μια προφανή έκκληση προς τους γονείς και τα παιδιά να χρησιμοποιούν Android συσκευές. Η νέα έκδοση αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος για τους νέους χρήστες ώστε να βρουν το κατάλληλο περιεχόμενο χωρίς τα ορισμένες φορές βίαια βιντεοπαιχνίδια και τις ριψοκίνδυνες εφαρμογές dating.

Με την ανακοίνωση αυτή, η Google λανσάρει μια νέα ενότητα του Play store που είναι εξολοκλήρου αφιερωμένη σε εφαρμογές, παιχνίδια και περιεχόμενο για τα παιδιά και τους εφήβους. Προηγουμένως, τα παιδιά δεν είχαν καμία ειδική ενότητα.

Επιπλέον, η Google προσπάθησε το ηλεκτρονικό της κατάστημα να είναι πιο φιλικό για τους προγραμματιστές με την εισαγωγή εργαλείων που έχουν ως στόχο να τους βοηθήσουν περισσότερο να κερδίσουν χρήματα. Συμπεριέλαβε εργαλεία για την προεπισκόπηση διαφορετικών σχεδίων εφαρμογών, λογότυπων και περιγραφών ώστε να μπορούν να δουν ποιά προσελκύουν τους περισσότερους χρήστες.

Η Google απλοποίησε επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργούν διαφημιστικές καμπάνιες για την αγορά των εφαρμογών τους. Οι προγραμματιστές θα μπορούν πλέον να δημιουργούν και να παρακολουθούν τις καμπάνιες τους στις πολλές υπηρεσίες της Google όπως το Google Search, το YouTube, ακόμη και εντός του Google Play Store.

Φυσικά, όσο περισσότερες εφαρμογές δημιουργούν οι προγραμματιστές για συσκευές Android, τόσο πιο επιθυμητές γίνονται οι συσκευές Android. Στο τέλος, η Google κερδίζει εξασφαλίζοντας ότι οι χρήστες έχουν εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας της και αυξάνoντας το μερίδιό της από τις αγορές που πραγματοποιούνται στο Play store.

Παρά την αύξηση των χρηστών και των downloads, είναι ακόμα ασαφές σε τί επίπεδο βρίσκονται τα έσοδα του Google Play και πώς συγκρίνονται με εκείνα του App Store της Apple. Καμία εταιρεία δεν αποκαλύπτει αυτούς τους αριθμούς.