Green Cola: Κάτι περισσότερο από μία ακόμη cola στο ράφι

Green Cola: Κάτι περισσότερο από μία ακόμη cola στο ράφι

Ελληνική και «πράσινη» κατάφερε να γίνει ένα από τα πιο συζητημένα προϊόντα της χρονιάς.

Ο Στεφανος Οκταποδάς, πρώην επικεφαλής θυγατρικών της Cosmote στα Βαλκάνια, είχε αναπτύξει την περασμένη δεκαετία φιλία με τον Περικλή Βενιέρη, ο οποίος υπηρετώντας στην Coca Cola Τρία Έψιλον από διάφορα πόστα γύριζε τα Βαλκάνια. Όταν οι δύο τους – μαζί με ένα ακόμη στέλεχος από την αγορά των τηλεπικοινωνιών- έκλεισαν την καριέρα τους στις εταιρείες που απασχολούνταν μέχρι τότε, είδαν ότι μέσα στην ύφεση υπήρχαν κάποιες ευκαιρίες ακόμη μπροστά τους. Κάπως έτσι έπεσε από τον Περικλή Βενιέρη, ο οποίος είχε διατελέσει και υπεύθυνος παραγωγής της Τρία Έψιλον, η ιδέα για την δημιουργία μίας δικής τους παραγωγικής επιχείρησης στον τομέα των αναψυκτικών.

Μπορεί η συγκεκριμένη αγορά να ήταν ιδιαίτερη πτωτική, όμως γνώριζε πολύ καλά ότι ο βασικός παίκτης, δηλαδή η Coca Cola, διαθέτει ένα τεράστιο μερίδιο αγοράς, ειδικά στα αναψυκτικά τύπου cola το ποσοστό είναι της τάξης του 80%. Με τη σωστή όμως προσέγγιση των καταναλωτών θα μπορούσαν να κερδίσουν ένα κομμάτι της τεράστιας πίτας. Οι υπόλοιποι δύο φίλοι συμφωνούν και κάνουν το πρώτη βήμα εξαγοράζοντας την ΕΠΑΠ, μία πρώην συνεταιριστική εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών, στην Λεπτή Ορεστιάδας που μέχρι το 2009 παρήγαγε αναψυκτικά για λογαριασμό της 3E.

Coca-Cola 3Ε: Σε εξωτερικούς συνεργάτες η διανομή στη Θεσσαλονίκη

Ένα από τα δυνατά χαρτιά που είχε η ΕΠΑΠ, ήταν η παραγωγή φασόν αναψυκτικών για λογαριασμό κάποιων ελληνικών σούπερ μάρκετ. Όλες οι υπόλοιπες αλυσίδες λιανεμπορίου υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με την ακριτική βιομηχανία αναψυκτικών. Έχοντας έτσι την σιγουριά της σταθερής παραγωγής, οι τρεις άνδρες συνέστησαν μία νέα εταιρεία η οποία βασικό σκοπό είχε την διαχείριση των νέων σημάτων που θα δημιουργούσαν. Η εταιρεία ονομάστηκε Green Cola Company, από το πρώτο προϊόν που λάνσαραν στην αγορά. Χάρη στην καλή σχέση και στην συνεργασία που είχαν με τα σούπερ μάρκετ κατάφερε να βρει άμεσα θέση στο ράφι όλων των μεγάλων αλυσίδων.

Με πενιχρή διαφημιστική δαπάνη, που περιορίζονταν στα σημεία πώλησης και με βασικό σύνθημα «ξεcola και διάλεξε ελληνικά» έκανε την εμφάνιση της πριν από ένα και πλέον χρόνο καταφέρνοντας να αποσπάσει ένα αξιοπρόσεκτο μερίδιο στην αγορά αναψυκτικών. Πέρα όμως από την ελληνικότητα οι διοικούντες προέβαλαν ιδιαίτερα και το στοιχείο ενός πιο «καθαρού» αναψυκτικού. Ενός αναψυκτικού που είχε αντικαταστήσει τα γλυκαντικά με την φυσική στέβια, χωρίς φωσφορικό οξύ και με φυσικές αρωματικές ύλες.

Διαβάστε ακόμη: Ένας Ινδός στο τιμόνι της Coca Cola στην Αθήνα

Συνεχής αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας
Ο κ. Οκταποδάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, στην συζήτηση που είχε το FortuneGreece μαζί του δεν θέλησε να αναφερθεί σε μερίδια αγοράς, τόνισε όμως ότι υπάρχει πολύ δρόμος ακόμη καθώς το αναψυκτικό είναι τοποθετημένο μόνο στα σούπερ μάρκετ και έχει μικρή παρουσία στα περίπτερα και την αγορά της μαζικής εστίασης και της επιτόπιας κατανάλωσης.

Πάντως η εταιρεία καταφέρνει μέχρι στιγμής σχεδόν να διπλασιάζει τις πωλήσεις της κάθε χρόνο. Από το 1,3 εκατ. ευρώ που ήταν ο κύκλος εργασιών της ΕΠΑΠ το 2010, πριν εξαγοραστεί από την νέα διοίκηση, έφθασε στα 2,8 εκατ. ευρώ το 2011 ενώ πέρυσι η χρήση έκλεισε με πωλήσεις της τάξης του 4,7 εκατ. ευρώ. Για φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγω για αύξηση πωλήσεων της τάξης του 35-40%.

Νέα μονάδα παραγωγής στην Ορεστιάδα
Έχοντας περάσει οι ζεστοί μήνες του 2012 και βλέποντας η διοίκηση ότι οι μηχανές στο πρώτο καλοκαίρι της Green Cola στην αγορά δούλεψαν πάνω από το 100% πραγματοποίησαν την δημιουργία νέας γραμμής στην μονάδα της Ορεστιάδας η οποία ήταν έτοιμη τον περασμένο Μάιο. Η κίνηση αυτή κρίθηκε επιτακτική, καθώς πέρα από την παραγωγή φασόν για τα σούπερ μάρκετ και την Green Cola, η εταιρεία προώθησε με επιτυχία τον Αύγουστο την σειρά «Μπλε» (πορτοκαλάδες, λεμονάδα και βυσινάδα) και πριν από δύο εβδομάδες ένα ακόμη αναψυκτικό τύπου cola την «gr8».

Παράλληλα το επόμενο διάστημα σειρά προς το ράφι παίρνουν οι σόδες και τα τόνικ. Σε περίπτωση που και η νέα επένδυση δεν μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς η εταιρεία προσανατολίζεται στην συνεργασία με άλλους εμφιαλωτές οι οποίοι κάτω από την επίβλεψη και τους ποιοτικούς ελέγχους της Green Cola θα παράγουν τα προϊόντα της, πολιτική που ακολουθούσε και η Coca Cola για δεκαετίες τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο.

«Άνοιγμα» και στο εξωτερικό
Αν και δεν έχει καταφέρει να γίνει προϊόν μαζικής κατανάλωσης στην Ελλάδα η Green Cola προχωρά με γρήγορα βήματα στο εξωτερικό. Ήδη έχει παρουσία στην Κύπρο και το Ισραήλ, ενώ φθάνει και στην Μεγάλη Βρετανία μέσω μίας μικρής τοπικής αλυσίδας. Στόχος όμως της διοίκησης είναι μέσω τοπικών εμφιαλωτών του εξωτερικού να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο ξεκινώντας από τις χώρες που γνώριζαν οι ίδιοι καλά από τις προηγούμενες δουλειές τους, δηλαδή τα Βαλκάνια.

Ήδη τα πρώτα φορτία έχουν φύγει από τον Έβρο με προορισμό την Σερβία και άλλες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και όταν οι όγκοι το επιτρέψουν η παραγωγή θα μεταφερθεί τοπικά για να καλύψει τις ανάγκες της εκεί αγοράς. Σκέψεις γίνονται και για άλλες αγορές της Ευρώπης και όχι μόνο. Πέρα από τα νέα προϊόντα που θα έρθουν μέσα στο 2014, και για τα οποία η εταιρεία κρατά κλειστά τα χαρτιά της, η διοίκηση πιστεύει πάρα πολύ στο πρώτο προϊόν της, την Green Cola. Ενδεικτικό είναι ότι έχει προχωρήσει σε πανευρωπαϊκή κατοχύρωση του ονόματος και του σήματος της, ενώ σε αντίστοιχες διαδικασίες έχει προχωρήσει και για την αγορά των ΗΠΑ.