Bitcoin Halving: Είναι τελικά τόσο σημαντικό;

Bitcoin Halving: Είναι τελικά τόσο σημαντικό;
Photo: pixabay.com
Το ιστορικό γεγονός που λέγεται halving συμβαίνει κάθε 4 χρόνια…

Του Χρήστου Τσούνη

Bitcoin. Αν όχι όλοι, τότε οι περισσότεροι, το γνωρίζουν. Κάποιοι το λατρεύουν και άλλοι το μισούν. Το bitcoin είναι επάξια η ναυαρχίδα των κρυπτονομισμάτων καθώς πρωτοεμφανίστηκε το 2008 και από τότε εξακολουθεί να βρίσκεται στην 1η θέση. Τόσο σε συνολική αξία όσο και σε αναγνωρισιμότητα, αφού έχει καταφέρει με την δυναμική του να το γνωρίζουν ακόμα και άτομα τα οποία δεν ασχολούνται απαραίτητα με τα κρυπτονομίσματα.

Το bitcoin είναι ανεξάρτητο νόμισμα και δεν μπορεί κανείς να επηρεάσει τη λειτουργία του.  Αυτό είναι απόλυτα λογικό, αφού «τρέχει» πάνω στο δικό του δίκτυο γνωστό και ως Blockchain.

Και αν δεν το καταλάβατε ακόμα, όσοι δεν γνωρίζατε το Bitcoin πριν από αυτό το άρθρο, ναι πρόκειται για ένα 100% ψηφιακό νόμισμα. Ποιοι είναι όμως υπεύθυνοι για το Blockchain και πως παραμένει ενεργό το δίκτυο αφού δεν είναι κανείς από πίσω;

Αυτό οφείλεται στους γνωστούς «miners», οι οποίοι με πολύ απλά λόγια, προσφέρουν υπολογιστική δύναμη και κρατάνε το δίκτυο ενεργό. Για την συνεισφορά τους αυτή, το δίκτυο τους επιβραβεύει δίνοντας τους πίσω νομίσματα Bitcoin. Και αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούνται τα νέα νομίσματα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο, κρύβεται μια πολύ βασική λειτουργεία του Bitcoin. Το Halving.

Τι είναι το Halving;

Το halving είναι κάτι που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια και σύμφωνα με αυτό, ο ρυθμός παραγωγής bitcoin μειώνεται στο μισό. Πρόκειται για μια λειτουργία του bitcoin που είναι «ενσωματωμένη» στον κώδικα του και δε μπορεί κανείς να αλλάξει.

Με απλά λόγια, αν για παράδειγμα σήμερα ένας miner παράγει 10 Bitcoin ανά δέκα λεπτά. (Υποθετικό νούμερο). Μετά από τέσσερα χρόνια, θα παράγει 5 Bitcoin ανά δέκα λεπτά. Και μετά από άλλα τέσσερα χρόνια 2,5 Bitcoin και πάει λέγοντας.

Στην πραγματικότητα, το πρώτο halving πραγματοποιήθηκε 4 χρόνια μετά την έναρξη του Bitcoin, δηλαδή το 2012.

Εκεί, ο ρυθμός παραγωγής μειώθηκε από 50 σε 25. Από τότε έχουν συμβεί άλλα 3 halvings, ένα το 2016, ένα το 2020 και ένα μόλις πριν μερικές ημέρες. Έτσι, φτάσαμε μέσα σε 16 περίπου χρόνια από τα 50 Bitcoin το 10λεπτο, να παράγονται 3.125 Bitcoin στο ίδιο ακριβώς διάστημα.

Πώς επηρεάζει την τιμή του Bitcoin

Η μείωση του ρυθμού παραγωγής σε συνδυασμό με την πολύ περιορισμένη προσφορά του νομίσματος (θα παραχθούν συνολικά 21.000.000 Bitcoin), βοηθάνε σημαντικά τη τιμή του νομίσματος μακροπρόθεσμα. Έτσι έχει γίνει ιστορικά τουλάχιστον.

Φαίνεται πως μετά από κάθε halving ακολουθεί μια ανοδική περίοδος η οποία προσφέρει σημαντικές αποδόσεις στη τιμή του νομίσματος.

Μάλιστα, αυτό δίνει στο νόμισμα ιδιότητες οι οποίες το κάνουν ισχυρό απέναντι στον πληθωρισμό, ενώ πολλοί το παρομοιάζουν με τον ψηφιακό χρυσό καθώς η λειτουργία του μοιάζει πολύ με την εξόρυξη του χρυσού.

Τι συνέβη στο τελευταίο halving;

Όπως είπαμε ήδη, πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε χωρίς καμία «έκπληξη» και το τέταρτο halving με την μείωση ανά μπλοκ να φτάνει στα 3.125 bitcoin. Συγκεκριμένα αυτό συνέβη στις 20 Απριλίου 2024, και ενώ πολλοί είναι αυτοί που περίμεναν τη τιμή να εκτοξευτεί, τελικά έγινε το αντίθετο.

Όπως βλέπουμε όμως, από τον Φεβρουάριο (δηλαδή πριν το halving) η τιμή του Bitcoin είχε σημειώσει μια ισχυρή άνοδο, ξεκινώντας περίπου από τις $40,000 φτάνοντας κοντά στις $74,000, σημειώνοντας παράλληλα νέο ιστορικό υψηλό.

Θα μπορούσε να πει κανείς λοιπόν πως το halving είχε γίνει ήδη priced in, δηλαδή η κίνηση της αγοράς έγινε πριν το γεγονός. Όπως δείχνουν όμως τα ιστορικά στοιχεία, η μεγάλη άνοδος, έρχεται πάντα 1 χρόνο μετά το halving. Έτσι έγινε τουλάχιστον τις προηγούμενες φορές.

Θα συμβεί το ίδιο και τώρα; Κανείς δε ξέρει…θα χρειαστεί λοιπόν να περιμένουμε κάνα χρόνο περίπου για να δούμε πως θα κινηθεί ο βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων.

Βρείτε τον Χρήστο στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/tsounischrishttps://www.instagram.com/tsounischrisofficial/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: