H Google προσφέρει 1 δισ. δολάρια…σε δεξιότητες

H Google προσφέρει 1 δισ. δολάρια…σε δεξιότητες
epa05724618 The Google logo on the newly opened Google Office in the Sihlpost Building in Zurich, Switzerland 17 January 2017. Google opened its new offices in Zuerich Sihlpost, together with the rooms in the new SBB-Europaallee the whole working area will be 50'000 square meters. Up to 5000 employees will be able to work in the new Google offices. EPA/WALTER BIERI

Ο τεχνολογικός κολοσσός υπόσχεται θετικές αλλαγές στο εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ.

του Jeff John Roberts

Η Google ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη φιλανθρωπική προσφορά της μέχρι σήμερα, καθώς δεσμεύτηκε ότι θα προσφέρει 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που παρέχουν δεξιότητες και εκπαίδευση στο σύγχρονο εργατικό δυναμικό. Ο διευθύνων σύμβουλος Sundar Pichai ανακοίνωσε τη δωρεά στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια – πολιτεία που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την απώλεια θέσεων εργασίας στον βιομηχανικό τομέα των ΗΠΑ.

Σε ομιλία του με θέμα τον ρόλο του διαδικτύου στη σύγχρονη οικονομία, ο Pichai είπε ότι η Google θα δωρίσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε «οργανώσεις πρώτης γραμμής»• ενδεικτικά, 10 εκατομμύρια δολάρια θα πάνε στη Goodwill για την ανάπτυξη καριέρας.

Ο ίδιος εξήγησε ότι τα χρήματα θα εστιάσουν σε τρεις τομείς: «Η Google.org θα χρησιμοποιήσει την εμπειρία της στη φιλανθρωπία για να χρηματοδοτήσει οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε τρία μέτωπα: στο κλείσιμο του εκπαιδευτικού χάσματος, την προετοιμασία των εργαζομένων για τη μεταβαλλόμενη φύση της εργασίας, και την παροχή ευκαιριών σε όλους».

Ο Pichai ανακοίνωσε επίσης ένα δεύτερο πρόγραμμα μέσω του οποίου οι εργαζόμενοι της Google θα μπορούν να προσφέρουν 1 εκατομμύριο ώρες εθελοντικής εργασίας σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, καθώς κι ένα τρίτο που ονομάζεται ‘Grow with Google’ και θα βοηθήσει τους Αμερικανούς να εξοπλιστούν με εργασιακές δεξιότητες.

Ο CEO της Google χρησιμοποίησε την ομιλία του για να προβάλλει τις πρόσφατες προσπάθειες της εταιρείας του να βελτιωθούν οι μικρές αγγελίες για θέσεις εργασίας μέσω της μηχανικής μάθησης. Επίσης, σημείωσε την οικονομική επίδραση της δραστηριότητας της Google στον κλάδο της αναζήτησης και της διαφήμισης.

Σύμφωνα με τον Pichai, αυτή η επίδραση ισοδυναμεί με 222 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ η δραστηριότητα της Google στις εφαρμογές και την ψυχαγωγία δημιουργεί πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, στον κλάδο της ανάπτυξης λογισμικού.

Οι ανακοινώσεις της Google σχετικά με τις φιλανθρωπικές της δραστηριότητες ήρθαν σε μια στιγμή που η εταιρεία και ο κλάδος της τεχνολογίας συνολικά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις σχέσεις τους με τις εποπτικές αρχές. Ίσως, μάλιστα, η πρωτοβουλία της Google να μπορεί να ερμηνευθεί και σαν μια προσπάθεια …κατευνασμού, για να αποτραπεί π.χ. η αύξηση της εταιρικής φορολογίας ή περαιτέρω αντιμονοπωλιακές δράσεις των εποπτικών αρχών.