H «πολιτική» εκστρατεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ

H «πολιτική» εκστρατεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ
epa05180836 Facebook CEO, Mark Zuckerberg attends the new Innovation Award ceremony organized by the media group Axel Springer in Berlin, Germany, 25 February 2016. EPA/KAY NIETFELD / POOL

Γιατί ο ιδρυτής του Facebook δεν είναι ανάγκη να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ για να αλλάξει τον κόσμο.

του Άλαν Φλάισμαν

Η απόφαση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ για το νέο έτος να ξεκινήσει μια περιοδεία σε 30 πολιτείες των ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε εικασίες ότι σκέφτεται στο μέλλον να κατέβει υποψήφιος για κάποιο αιρετό αξίωμα. «Μετά από ένα θυελλώδες προηγούμενο έτος» έγραψε ο Ζούκερμπεργκ σε μια ανάρτηση στο Facebook, «η ελπίδα μου γι’ αυτή την πρόκληση είναι να βγούμε και να μιλήσουμε σε περισσότερους ανθρώπους γύρω από το πώς ζουν, εργάζονται και σκέφτονται για μέλλον».

Η δέσμευση του Ζούκερμπεργκ να βγει έξω από τον γυάλινο πύργο της Silicon Valley αποτελεί μια σημαντική στιγμή για την επιχειρηματική ηγεσία. Περισσότεροι από τους μισούς – το 77% – ψηφοφόρους στη Σάντα Κλάρα, την κομητεία που περιλαμβάνει τη Silicon Valley, ψήφισαν τη Χίλαρι Κλίντον.

Αντί να βυθιστεί περαιτέρω στο προπύργιο του προοδευτισμού της περιοχής, ο Ζούκερμπεργκ αντιλαμβάνεται ότι το μέλλον της εταιρείας του – και το μέλλον της Αμερικής – εξαρτάται από την προθυμία των εταιρικών ηγετών να κατανοήσουν και να εμπλακούν με τα εκατομμύρια των Αμερικανών που δεν είναι ορατοί στην καθημερινή τους ζωή.

Οι εκλογές του 2016 έδειξαν ότι οι Αμερικανοί ζουν όλο και περισσότερο σε σιλό, ακούγοντας κυρίως ανθρώπους που έχουν παρόμοια υπόβαθρα και οπτικές. Το Facebook, με παρουσία σχεδόν παντού στις Ηνωμένες Πολιτείες και 1,8 δισεκατομμύρια παγκόσμιους χρήστες, μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέρος της λύσης.

Είναι σημαντικό ότι η γυναίκα του Ζούκερμπεργκ, Πρισίλα Τσαν, θα τον συνοδέψει στην περιοδεία, γεγονός που δείχνει ότι όλο αυτό αφορά τόσο τον ρόλο του ως CEO όσο και τον αναδυόμενο ρόλο του ζευγαριού ως τιτάνες της φιλανθρωπίας και της κοινωνικής επένδυσης. Πράγματι, το Chan-Zuckerberg Initiative έχει τη δυνατότητα κατά τις επόμενες δεκαετίες να γίνει μία από τις μεγάλες φιλανθρωπικές οργανώσεις, μαζί με το Ίδρυμα Γκέιτς, το Ίδρυμα Ροκφέλερ και το Ίδρυμα Φορντ.

Η περιοδεία του Ζούκερμπεργκ θα του δώσει την ευκαιρία να μάθει και να ηγηθεί. Αν οργανωθεί προσεκτικά, θα μπορούσε να παραπέμψει στην περίφημη περιοδεία του Ρόμπερτ Κένεντι το 1968 σε όλο το Ανατολικό Κεντάκι. Η περιοδεία μπορεί να εμπνεύσει τον Ζούκερμπεργκ να κατασκευάσει προϊόντα και υπηρεσίες που θα κάνουν τη ζωή καλύτερη για τον ευρύτερο δυνατό αριθμό ανθρώπων.

Η περιοδεία μπορεί να έχει την ηχώ μιας πολιτικής εκστρατείας, αλλά ο Ζούκερμπεργκ στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται αιρετό αξίωμα για να βοηθήσει στη συνένωση του διαιρεμένου αμερικανικού έθνους. Μπαίνουμε στην «Εποχή του Διευθύνοντος Συμβούλου – Πολιτικού», κι αυτό συνιστά μια σημαντική αλλαγή στην αμερικανική πολιτική κουλτούρα όπου πλέον τα εταιρικά στελέχη έχουν την ευκαιρία να αξιοποιούν την επίδρασή τους και να πιέζουν για την κοινωνική αλλαγή. Και οι άνθρωποι θα στρέφονται όλο και περισσότερο στα επιχειρηματικά στελέχη, παράλληλα με τους πολιτικούς ηγέτες, θεωρώντας τα ως παράγοντες αλλαγής.

Διαβάστε ακόμη:

Η απροσδόκητη μεγαλοφυΐα του ιδιοκτήτη του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ