The Impact HUB Athens: Εκεί απ’ όπου ξεκινάει η αλλαγή

The Impact HUB Athens: Εκεί απ’ όπου ξεκινάει η αλλαγή

Η Σόφη Λάμπρου και ο Δημήτρης Κοκκινάκης, οι πυλώνες του Impact HUB Athens, μιλάνε στο Fortunegreece.com.

Το HUB είναι μια συνεργατική κοινότητα που προωθεί την κοινωνική αλλαγή μέσω της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που βελτιώνει και διευκολύνει τις συνθήκες για την εφαρμογή δράσεων με σκοπό ένα βιώσιμο αντίκτυπο. Ένα δίκτυο τόσο τοπικό όσο και παγκόσμιο, που έχει ως στόχο τη δημιουργία κοινοτήτων και δικτύων ανθρώπων που ασχολούνται με βιώσιμες και υπεύθυνες πρωτοβουλίες.

Άνθρωποι από διαφορετικά backgrounds, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, καινοτόμοι, καλλιτέχνες, ακτιβιστές ενώνονται για ένα κοινό σκοπό, τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, συνεισφέροντας ο καθένας με το δικό του τρόπο. Καλύτερο σε επίπεδο υπευθυνότητας, διαφάνειας, συνεργατικότητας, εμπιστοσύνης και θάρρους.

Το 2005 ο Jonathan Robinson μαζί με μια ομάδα 4 ατόμων αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο ανθρώπων που ήθελαν να ασχοληθούν με πράγματα που είναι σημαντικά τόσο για τη πόλη τους, όσο και για το σύνολο και το κόσμο και να φέρουν την «πολυπόθητη» αλλαγή. Την επόμενη τριετία τα HUBS άρχισαν να εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο, μετρώντας σήμερα 7000 επιχειρηματίες σε 40 σημεία συνάντησης, ενώ τα τελευταία χρόνια το όνομα άλλαξε σε Impact HUB ακριβώς για να δείξουν τον αντίκτυπο της πρωτοβουλίας αυτής.

Τον Δημήτρη και τη Σόφη δεν τους συνδέει μόνο ένας κοινός στόχος, άλλα και μια δυνατή φιλία. Από τα πρώτα χρόνια των σπουδών τους στην ΑΣΟΕΕ έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τον εθελοντισμό και τη λειτουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών. Παράλληλα με τις σπουδές τους αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη δική τους δραστηριότητα μέσω της δημιουργίας ενός χώρου για καλλιτέχνες, εκπαίδευσης και συνεύρεσης εκπροσώπων από διαφορετικούς εικαστικούς τομείς. Η κύρια ανάμειξη τους με τις κοινότητες, ήρθε μέσα από την AIESEC, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο και γνωρίζοντας διαφορετικές κουλτούρες και νοοτροπίες.

Διαβάστε ακόμη: Old business μαθήματα για τις νέες startups

Ένα από αυτά τα ταξίδια έμελε να είναι η αρχή του «ταξιδιού» προς το HUB. Στη Βραζιλία το 2009 γνωρίστηκαν με τους ιδρυτές του HUB Μαδρίτης, τον Max και τον Lotfi, που τότε έκαναν τα πρώτα τους βήματα, και οι οποίοι τους παρακίνησαν να γίνουν μέλη της κοινότητας. Η ανάμειξη τους με το HUB δεν άργησε, αφού λίγους μήνες αργότερα βρέθηκαν η μεν Σόφη ως host στο HUB Μαδρίτης διαχειρίζοντας ένα παγκόσμιο πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας και ο δε Δημήτρης στο HUB Βιέννης – αρχικά ως υπεύθυνος επικοινωνίας και HR και στο τέλος ως υπεύθυνος της κοινότητας, όταν και τα δύο HUBS ήταν ακόμα σε πρωταρχικό στάδιο.

Όταν άνοιξα τη πόρτα του Νεοκλασικού της οδού Καραϊσκάκη δεν ήξερα τι θα δω και κυρίως, δεν ήξερα πως ο θεσμός του HUB μπορεί να εφαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα. Ένας χώρος ζεστός και έτοιμος να υποδεχτεί τόσο τα μέλη, όσο και όποιον ενδιαφέρεται να μάθει για το HUB. Ένας χώρος που σχεδιάστηκε και συνεχίζει να διαμορφώνεται βάσει των ανθρώπων και των αναγκών.

Το 2013 οι δύο αυτοί άνθρωποι αποφάσισαν να κάνουν την αγάπη τους για τα κοινωνικά δρώμενα, «δουλειά» – προσπαθώντας να μεταφέρουν όλη την ενέργεια στην πόλη των Αθηνών. Γιατί τώρα και γιατί εκείνοι;

Όπως οι περισσότεροι που φεύγουν από τη χώρα, άφησαν πίσω ένα «ανοιχτό παραθυράκι», αρκετό όμως για να μπαίνει ο αέρας της ενημέρωσης για το τι γίνεται πίσω στη πόλη και τι ανάγκες έχει. Έμαθαν από μέσα τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού, αλλά πάντα υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού τους η δημιουργία του HUB Athens.

Διαβάστε ακόμη: Πόσο κοστίζει μία startup;

Από το 2012 η σκέψη αυτή άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά, κυρίως λόγω της αύξησης των αναγκών. Οι εκδηλώσεις γύρω από την επιχειρηματικότητα αυξάνονταν. Σε πρώτο στάδιο, μελετήθηκε σε βάθος το κατά πόσο η Αθήνα έχει ανάγκη τον οργανισμό αυτό («μελέτη περίπτωσης» όπως την ονομάζουν) και τη μορφή που θα πάρει, αφού το κάθε HUB δομείται πάνω στις ανάγκες τόσο των ανθρώπων όσο και της πόλης.

Πρωταρχικός στόχος της ομάδας είναι να συνδεθεί η Αθήνα με ένα διεθνές δίκτυο. Το οποίο στην πράξη σημαίνει, ότι πράγματα και ζητήματα που υποβόσκουν εντοπίζονται από τον οργανισμό και καθοδηγούνται προς την υλοποίηση τους. Από την πρόθεση, δηλαδή, πηγαίνουμε στην ενέργεια, στη δράση, στην ισορροπία (scale) και στον αντίκτυπο. Η Αθήνα πρέπει να γίνει γνώστης αυτής της μεθοδολογίας, να συνδεθεί με τον κόσμο που την ξέρει ήδη και να εμπνευστούν από αυτούς, αλλά και εκείνοι να μάθουν για τα δρώμενα της πόλης. Ενώ σε τελικό στάδιο, στόχος είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας στην Αθήνα και στην Ελλάδα που να παρακινεί τέτοιες πρωτοβουλίες. Η δημιουργία ενός χώρου συνάντησης των ανθρώπων που έχουν οράματα, κάπου που θα μπορούν να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις, να συνεργαστούν, να δημιουργήσουν μαζί οικονομίες και επιχειρήσεις και να αλλάξουν εν τέλει τη κοινωνία.

Η ίδια η πόλη και οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να δεχτούν αυτήν την πρόκληση, αφού η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη και θετική και θέλουν να γνωρίσουν αυτήν την επιχειρηματική ενέργεια.

Ένας χώρος που δίνεται βάση στη δημιουργία σταθερών δεσμών μεταξύ των μελών και στη δικτύωση τους, παρέχοντας στα μέλη του community προνόμια όπως χρηματοδοτήσεις, συμβουλευτική από ειδικούς, εκδηλώσεις, σεμινάρια, συχνές παρουσιάσεις και συζητήσεις με διακεκριμένους ανθρώπους από όλους τους τομείς της εργασίας, παροχή case studies που έχουν επιτυχώς εφαρμοστεί στο εξωτερικό κ.ά. Ο στόχος των δράσεων αυτών είναι η ανάπτυξη των πρωτοβουλιών και των επιχειρηματικών σχεδίων σε τομείς όπως ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η εκπαίδευση, η επιχειρηματικότητα των νέων και η εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού.

Διαβάστε ακόμη: Στην Αθήνα στις 5/11 το LAUNCHub

Το HUB μπορεί να φέρει την αλλαγή; Η απάντηση είναι θετική, αρκεί να δουλέψουν όλοι σαν μια γροθιά, πολλοί διαφορετικοί φορείς µε την ίδια νοοτροπία. Να συσπειρωθούν οι άνθρωποι μεταξύ τους και να προάγουν το αίσθημα της συνεργασίας. Να μάθει ο κόσμος για παραδείγματα συνεργασίας που πέτυχαν. Ο οργανισμός είναι σε θέση να φέρει το network αυτό που θα πείσει τον κόσμο, και θα λύσει τις απορίες. Το σύνθημα είναι ένα: «Where change goes to Work», δηλαδή: «ο χώρος στον οποίο η αλλαγή πάει για δουλειά».

Την Παρασκευή 1η και το Σάββατο 2 Νοέμβριου το HUB οργανώνει το δεύτερο στη σειρά event που παρουσιάζει ακριβώς τους σκοπούς και τους στόχους του Οργανισμού, το «Hello Impact». Ξεκινώντας µε το «HUB Yourself» στο τέλος Ιουνίου, η οµάδα του Impact Hub Athens παρουσίασε την πρόθεσή της και συμβολή που θέλει να έχει στην Αθήνα. Το «Hello Impact» τονίζει τη δέσμευση και την ενεργή παρουσία του Impact Hub Athens και ανοίγει τον δρόµο για την επίσηµη έναρξη του, στην αρχή του 2014, ενώ χωρίζεται σε 3 ενότητες:

Becoming Impact Hub Athens
Μια αναδροµή από το ξεκίνηµά µας µέχρι σήµερα – το δίκτυο, η κοινότητα και οι στόχοι µας.

New Opportunities for Impact
Παρουσίαση των προγραµµάτων και των ευκαιριών που προσφέρει το δίκτυο των Hubs γύρω από την κοινωνική επιχειρηµατικότητα, τη δηµιουργία και την ανάπτυξη βιώσιµων πρωτοβουλιών.

Exploring Impact
Τί είναι κοινωνική καινοτοµία; Μάθετε και ζήστε την εµπειρία µέσα από καινοτόµες µεθοδολογίες, προσοµοιώσεις και πειραµατισµό.

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του HUB.

Διαβάστε ακόμη: Οι καλύτερες χώρες για να ιδρύσεις επιχείρηση