Hurriyet: Ο Τσίπρας προσπάθησε σκληρά να επιστρέψουν οι οκτώ στην Τουρκία

Hurriyet: Ο Τσίπρας προσπάθησε σκληρά να επιστρέψουν οι οκτώ στην Τουρκία

Στην επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Τουρκία αναφέρεται η εφημερίδα.

Στην εκτίμηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας «προσπάθησε σκληρά» να επιστρέψουν οι οκτώ στην Τουρκία προχωράει η εφημερίδα Hurriyet, λίγο πριν ο πρωθυπουργός επισκεφθεί την Τουρκία και συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Έκανε ότι μπορούσε, προσπάθησε σκληρά, ώστε οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που το καλοκαίρι του 2016 ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, να επιστραφούν στην Άγκυρα» αναφέρει η εφημερίδα.

«Ο Ερντογάν και ο Τσίπρας θα συζητήσουν επίσης και για τους φυγάδες Τούρκους στρατιώτες, στους οποίους δόθηκε άσυλο, παρά το ότι επιχείρησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση με πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016. Η Τουρκία ήταν σχεδόν σίγουρη πως ο Τσίπρας προσπάθησε σκληρά να ανατρέψει την κατάσταση και να τους εκδώσει» αναφέρει ο αρθρογράφος Σερκάν Ντερμιτάς.

«Ο Ερντογάν, που επισκέφθηκε την Δυτική Θράκη το 2017, σίγουρα θα θέσει τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας, ενώ ο Τσίπρας θα απαιτήσει σίγουρα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης», συνεχίζει.

Το άρθρο, που διαπνέεται από μια αίσθηση αισιοδοξίας πως η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν θα έχει θετικά αποτελέσματα και πως η συγκυρία επιτρέπει βελτίωση των σχέσεων, επισημαίνει ακόμα πως ο Έλληνας πρωθυπουργός φτάνει στην Άγκυρα αμέσως μόλις «πέρασε» από την ελληνική Βουλή την Συμφωνία των Πρεσπών για τα Σκόπια:

«Έρχεται λίγες ημέρες αφότου η ελληνική Βουλή ενέκρινε το τέλος της διαμάχης για το όνομα της Μακεδονίας, που άλλαξε το όνομά της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Τσίπρας αντιστάθηκε στον ακροδεξιό του εταίρο, οι υπουργοί του οποίου αποχώρησαν από την κυβέρνηση.

» Ο Έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε στο τσακ την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και υπονόησε πρόωρες εκλογές την άνοιξη. Η Τουρκία, που πάντα υποστήριζε την είσοδο της Μακεδονίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καλωσόρισε ένθερμα την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελλάδα».