Η Airbus έχει πλέον παραγγελίες ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων

Η Airbus έχει πλέον παραγγελίες ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων
Photo:

Η Airbus κέρδισε την αντίπαλο Boeing σε παραγγελίες αεροσκαφών το 2015.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, ο ευρωπαϊκός γίγαντας της αεροδιαστημικής, Airbus, ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των υπό παραγγελία αεροσκαφών για το 2015 ανήλθε στα 1.036, ξεπερνώντας την Boeing. Έτσι, οι συνολικές παραγγελίες της Airbus ανέρχονται στα 6.787 αεροσκάφη, αριθμός-ρεκόρ που μεταφράζεται σε παραγγελίες ύψους περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που αφορούν αεροσκάφη τα οποία θα παραδοθούν μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.

Βεβαίως, είναι άλλο πράγμα η παραγγελία και άλλο το τελειωμένο, έτοιμο προς παράδοση αεροσκάφος. Η Boeing διατηρεί τον τίτλο του μεγαλύτερου κατασκευαστή αεροσκαφών για άλλο ένα έτος, καθώς η Airbus υπολείπεται του μεγάλου της αντιπάλου ως προς τις παραδόσεις. Για την ακρίβεια, η Boeing έσπασε το δικό της ρεκόρ παράδοσης αεροσκαφών, με 762 αεροσκάφη – 39 περισσότερα από πέρυσι. Εντωμεταξύ, η Airbus κατάφερε να παραδώσει μόνο 635 αεροσκάφη το 2015.

Καθώς οι αεροπορικές εταιρείες ανά την υφήλιο συνεχίζουν να ενσωματώνουν στον στόλο τους νεότερα και πιο οικονομικά αεροσκάφη, τόσο η Airbus όσο και η Boeing συνεχίζουν να αυξάνουν την παραγωγή. Όμως, τα αυξανόμενα επιτόκια και οι συνεχιζόμενες χαμηλές τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να μετριάσουν την δίχως προηγούμενο ζήτηση που έχει στείλει τον συνολικό αριθμό παραγγελιών των δύο εταιρειών στα ύψη, με πάνω από 12.000 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Αμπουλάφια, αναλυτή στην εταιρεία συμβούλων Teal Group, η επίδραση των χαμηλών τιμών πετρελαίου καθίσταται ήδη εμφανής. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και οι δύο εταιρείες ήταν αντιμέτωπες με επιβράδυνση των παραγγελιών το 2015. «Με το πετρέλαιο στα 33 δολάρια, ο ρυθμός απόσυρσης παλαιότερων αεροσκαφών επιβραδύνεται ταχύτατα».

Πάντως, με συνολικές παραδόσεις περίπου 1.400 αεροσκαφών πέρυσι, οι δύο εταιρείες παρήγαγαν σχεδόν διπλάσιο αριθμό αεροσκαφών σε σχέση με πριν από μια δεκαετία.