Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου διέγραψε τον παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινστιν

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου διέγραψε τον παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινστιν

Έλαβε τέλος η εποχή της εσκεμμένης άγνοιας και της επονείδιστης συνενοχής απέναντι σε συμπεριφορές σεξουαλικής επίθεσης, τονίζουν τα μέλη της Ακαδημίας.

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ, διέγραψε από μέλος της τον παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινστιν, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση, επίθεση ή και βιασμό από περίπου 30 γυναίκες.

Η Ακαδημία συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα αυτό και αποφάσισε την εκδίωξη του Γουάινστιν «με πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων που απαιτείται» από τον κανονισμό, όπως ανακοίνωσε.

«Όχι μόνο παίρνουμε αποστάσεις από κάποιον που δεν δικαιούται τον σεβασμό των συναδέλφων του αλλά στέλνουμε και ένα μήνυμα για να τονίσουμε ότι έλαβε τέλος η εποχή της εσκεμμένης άγνοιας και της επονείδιστης συνενοχής απέναντι σε συμπεριφορές σεξουαλικής επίθεσης και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας στη βιομηχανία μας», προσθέτουν τα μέλη της Ακαδημίας στην ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης Variety και The Hollywood Reporter, τα 90 χρόνια ύπαρξης του θεσμού μόνο ένα μέλος του έχει διαγραφεί, ο Κάρμαιν Κάριντι, ο οποίος επέτρεψε να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο απόρρητες κόπιες ταινιών.

Ο 65χρονος Γουάινστιν, που επί χρόνια θεωρούν παντοδύναμος στο Χόλιγουντ, έχει μετατραπεί σε πραγματικό παρία μετά τη δημοσιοποίηση την προηγούμενη εβδομάδα αποκαλυπτικών άρθρων στο New Yorker και την εφημερίδα New York Times για τις πράξεις του.

Πέντε ηθοποιοί τον έχουν κατηγορήσει για βιασμό, μεταξύ αυτών η Άζια Αρτζέντο και η Ρόουζ ΜακΓκόουαν.

Η Αντζελίνα Τζολί, η Γκίνεθ Πάλτροου, τη Μίρα Σορβίνο, η Λεά Σεϊντού, η Ζουντίτ Γκοντρές, η Άσλεϊ Τζαντ, η Ροζάνα Αρκέτ είναι μερικές από τις ηθοποιούς που έσπασαν τη σιωπή τους τις τελευταίες ημέρες και αναφέρθηκαν στις επιθέσεις που δέχθηκαν από τον Γουάινστιν, μια συμπεριφορά η οποία διαρκούσε δεκαετίες και έμοιαζε να είναι ευρέως γνωστή στο Χόλιγουντ, χωρίς όμως κανείς να τολμά να σταματήσει τον παραγωγό αυτό, τον οποίο κάποια στιγμή η Μέριλ Στριπ είχε αποκαλέσει «Θεό».

Την Παρασκευή, η Γαλλίδα ηθοποιός Μαρλέν Ζομπέρ αποκάλυψε ότι η κόρη της, η Εύα Γκριν, ένα από «τα κορίτσια του Τζέιμς Μποντ», είχε «πέσει θύμα του φρικτού αυτού άνδρα».

Ο Γουάινστιν επιμένει ότι όλες οι σχέσεις αυτές ήταν συναινετικές.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η ηθοποιός Μία Φάροου, που είναι μητέρα της Ρόναν Φάροου συντάκτριας του άρθρου στον New Yorker για τον Γουάινστιν, αντέδρασε. Έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι είναι «περήφανη» για την Ακαδημία των Όσκαρ.

«Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν είναι εκτός. Υπάρχουν και άλλοι, αλλά ελπίζουμε ότι θα δούμε το τέλος μιας εποχής», έγραψε η Φάροου.

Ένας άλλος θεσμός του Χόλιγουντ, το συνδικάτων των παραγωγών, συνεδρίασε επίσης χθες για να αποφασίσει αν θα λάβει «πειθαρχικά μέτρα» εναντίον του Γουάινστιν.

Η Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου ανέστειλε τη συμμετοχή του, χωρίς όμως να τον διαγράψει.

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν και ο αδελφός του Μπομπ έχουν προταθεί για 341 βραβεία Όσκαρ και έχουν κερδίσει 81 στη διάρκεια της καριέρας τους στις εταιρείες παραγωγής ταινιών Miramax και The Weinstein Company (TWC).

Ο ίδιος ο Γουάινστιν είχε προταθεί δύο φορές και κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας ως παραγωγός του «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» το 1999.

Τα βραβεία, που συχνά κέρδιζε έπειτα από μια ιδιαίτερα επιθετική προώθηση των ταινιών του, ήταν σημείο-κλειδί της φαινομενικά ανίκητης προσωπικότητας του Γουάινστιν και μέρος αυτού που τον καθιστούσε τόσο ισχυρό, ώστε πολλές γυναίκες να φοβούνται να τον κατηγορήσουν για κακοποίηση και να ενδίδουν στις προτάσεις του.

«Όλοι γνώριζαν ότι αν παίζεις σε μια ταινία του Χάρβεϊ, είναι πολύ πιθανό να προταθείς ή να κερδίσεις Όσκαρ», δήλωσε ο Σάσα Στόουν ιδρυτής και εκδότης του AwardsDaily.com, ενός ιστότοπου που καταγράφει τα κινηματογραφικά βραβεία από το 1999.

«Είναι αρρωστημένο να είσαι σε μια βιομηχανία που αυτό ήταν μέσο που χρησιμοποιούνταν για να εξαναγκαστούν οι γυναίκες», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξή του στο Hollywood Reporter ο Μπομπ Γουάινστιν δήλωσε χθες ότι γνώριζε ότι ο αδελφός του είχε αδυναμία στις γυναίκες, όμως αγνοούσε την έκταση της «αρρωστημένης και διεφθαρμένης» συμπεριφοράς του.

Ο ίδιος ο Γουάινστιν δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου. Σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε από το ABC δηλώνει ότι «δεν είμαι καλά, αλλά προσπαθώ» να γίνω καλύτερα. «Πρέπει να ζητήσω βοήθεια. Ξέρετε, όλοι κάνουμε λάθη».