Η απάντηση στο πρόβλημα της επαγγελματικής επικοινωνίας

Η απάντηση στο πρόβλημα της επαγγελματικής επικοινωνίας

Ο CEO της Pobuca, Ισίδωρος Σιδερίδης, εξηγεί πώς το ζήτημα της ορθής επικοινωνιακής πολιτικής μπορεί να λυθεί με μια απλή διαδικασία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών χρησιμοποιούν τα smartphone τους για την επικοινωνία με συνεργάτες, ακόμη και όταν βρίσκονται στο χώρο εργασίας τους. Κι όταν έρχεται η ώρα να αναζητήσουν μια επαγγελματική επαφή την οποία δεν έχουν περάσει οι ίδιοι στα κινητά τους, τότε αρχίζουν τα προβλήματα. Σε αυτό, ακριβώς, το ζήτημα απαντούν οι άνθρωποι της Pobuca, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο διαμοιράζονται μεταξύ συναδέλφων και συνεργατών, οι επαγγελματικές επαφές. «Μέχρι το 2007 υπήρχαν πολλοί τρόποι διαχείρισης των επαφών από τις επιχειρήσεις. Αρχεία Excel, βάσεις δεδομένων Access κλπ. Το 2007 που άρχισε η διάδοση των έξυπνων κινητών ο κόσμος απέκτησε μια πολύ δυνατή προσωπική λίστα επαφών στα smartphones του. Αυτό διέσπασε την έννοια του εταιρικού καταλόγου», σημειώνει στο FortuneGreece ο Ισίδωρος Σιδερίδης.

Έχοντας σημαντική εμπειρία από τη θέση του συνιδρυτή και CEO της εταιρείας πληροφορικής SiEBEN, ο Ισίδωρος και πέντε ακόμη συνάδελφοί του έφτιαξαν το 2015 το πρώτο προϊόν της Pobuca. Πυρήνα της τεχνολογίας της εφαρμογής αποτελεί η αποθήκευση των επαγγελματικών επαφών ενός οργανισμού σε μια βάση δεδομένων στο cloud, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι από τις φορητές τους συσκευές και τους υπολογιστές τους, χωρίς να χρειαστεί να μοιράζονται ή να συμπληρώνονται οι επαφές χειροκίνητα από συσκευή σε συσκευή. «Αν θα μπορούσαμε να πούμε με μια φράση τι κάνουμε, είναι ότι επιτρέπουμε στους οργανισμούς και τους συνεργάτες τους να επικοινωνούν με τις επαγγελματικές επαφές τους». Μπορεί κάτι τέτοιο να ακούγεται αυτονόητο, όμως σύμφωνα με τον CEO της Pobuca, αποτελούσε ένα άλυτο πρόβλημα παγκοσμίως έως και το 2015.

Μετά την ανάπτυξη της βασικής λειτουργίας της εφαρμογής, ήρθε η ώρα της ίδρυσης της εταιρείας. Το Φεβρουάριο του 2015 η Pobuca έλαβε χρηματοδότηση 600.000 ευρώ από την SiEBEN για την ανάπτυξη της τεχνολογίας της, και τον Ιούνιο του 2016 έκανε spin off κι έγινε ξεχωριστή εταιρεία με έδρα το Λονδίνο. «Το spin off έγινε γιατί η Pobuca έπρεπε να λειτουργήσει σε καθεστώς startup και όχι ολοκληρωμένης εταιρείας. Έπρεπε να βρει χρηματοδότες οι οποίοι ήθελαν να είμαστε επικεντρωμένοι σε ένα μόνο προϊόν. Γι’ αυτό το λόγο η έδρα της είναι στη Βρετανία». Την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκε μια δεύτερη χρηματοδότηση ύψους 800.000 ευρώ από τους angel investors κ. Ράιαν Κυριάκου & Μάριο Κυριάκου, πρόεδρο και CEO της KPMG Ελλάδας.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η εταιρεία εξαπλώθηκε σε 73 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο, αποκτώντας συνολικά 1250 πελάτες. Μεταξύ αυτών βρίσκονται πολύ σημαντικές εταιρείες, όπως η Cisco και η Heineken, ενώ η αποκλειστική συνεργασία με τη Vodafone στην Ελλάδα αναμένεται να διανείμει μια ξεχωριστή εφαρμογή που θα προσφέρει λύσεις στην επαγγελματική επικοινωνία και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε εταιρικές επαφές, με το brand name του γίγαντα των τηλεοπικοινωνιών. Άλλωστε, για τον Ισίδωρο Σιδερίδη και τους ανθρώπους της Pobuca, η κύρια στόχευση της εταιρείας είναι οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί, καθώς αποτελούν το δεύτερο από τρία βασικά στοιχεία της ορθής επαγγελματικής παραγωγικότητας: το εργαλείο επικοινωνίας. Το πρώτο βασικό στοιχείο για τον CEO της Pobuca είναι να βρεις τις πληροφορίες για την επαφή, και το τρίτο –και τελευταίο- είναι να καταφέρεις να αποκτήσεις πρόσβαση στα στοιχεία που χρειάζεσαι.

14670667_912828738823344_7635441212571962228_n
Τον Οκτώβριο του 2016 η Pobuca κατέλαβε την 3η θέση ανάμεσα σε 250 startups στο Startup Istanbul Challenge 2016.

Η ταχεία ανάπτυξη της εταιρείας δεν αποτέλεσε έκπληξη για τον ιδρυτή της. Έχοντας ο ίδιος σημαντική επιχειρηματική εμπειρία από το 2000 και την ίδρυση της SiEBEN, είχε εξ αρχής την πίστη ότι το εγχείρημά του θα προχωρήσει. Αυτό το οποίο ομολογεί ότι του έκανε πολύ θετική εντύπωση, ήταν η εκμετάλλευση της τεχνολογίας του cloud στο μάρκετινγκ της Pobuca. «Ξαφνικά μας έφερε στη θέση να πουλάμε υπηρεσίες σε 73 χώρες, μερικές από τις οποίες δεν ήξερα πριν ότι υπήρχαν! Αυτό ήταν καινούριο για εμάς, καθώς προηγουμένως είχαμε εμπειρία στην πώληση πρόσωπο-με-πρόσωπο. Γι’ αυτό και μας εξέπληξε».

Για τον Ισίδωρο, το βασικό συστατικό επιτυχίας της Pobuca παραμένει το ανθρώπινο δυναμικό της. Από τα έξι άτομα αρχικά, η εταιρεία απασχολεί αυτή τη στιγμή 20 εργαζόμενους και σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της για την αναζήτηση επενδυτών χρησιμοποιώντας ως κύριο συστατικό τις γνώσεις CRM και productivity των ιδρυτών της. «Θεωρούμε ότι έχουμε όλα τα εχέγγυα να πετύχουμε και να πετύχουμε το όραμά μας που είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που οι επιχειρήσεις αποθηκεύουν και επικοινωνούν με τις επαφές τους», υπογραμμίζει ο Ισίδωρος.

Επόμενοι μεγάλοι στόχοι της Pobuca είναι η αναζήτηση χρηματοδότησης ύψους 4 εκατ. ευρώ την οποία επιδιώκει να έχει ολοκληρώσει ως το καλοκαίρι, καθώς και η συνέχεια της ανάπτυξης της τεχνολογίας bot, η οποία προσφέρει υπηρεσίες ψηφιακού βοηθού και αναλαμβάνει τη διαχείριση της προσωπικής επικοινωνίας των επαγγελματιών ακόμη και σε στιγμές στις οποίες δεν θα είναι προσβάσιμοι στους συνεργάτες τους. Επιπλέον, η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στις premium υπηρεσίες της, οι οποίες περιλαμβάνουν τις καμπάνιες e-mail και SMS και μια σειρά από παραγωγικά μοντέλα που στον πυρήνα τους διατηρούν πάντοντε τις βέλτιστες πρακτικές της επαγγελματικής επικοινωνίας.