Η αξιολόγηση και οι 153

Η αξιολόγηση και οι 153
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, Αθήνα, την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η ΔΕΗ, η αυξημένη πλειοψηφία των 180, οι ανένταχτοι, η Κεντρική Επιτροπή, οι «53+» και οι υπέρμαχοι των πρόωρων εκλογών.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Στον απόηχο των προκλητικών δηλώσεων του Γερούν Ντάισελμπλουμ και χωρίς καμία διαρροή να υπάρχει από τις Βρυξέλλες στο Μαξίμου σταχυολογούν τα δεδομένα που υπάρχουν από την Βελγική πρωτεύουσα ετοιμάζοντας προσεκτικά τα επόμενα βήματα. Από την Ηρώδου Αττικού θέτουν ως ορόσημο την επίτευξη συνολικής συμφωνίας μέσα στον Απρίλιο γνωρίζοντας καλά πως το «περιτύλιγμα» της συμφωνίας είναι εξίσου σημαντικό.

Ανησυχία υπάρχει στην κοινοβουλευτική ομάδα όσο οι κινήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες και οι απαιτήσεις των δανειστών δεν έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Σε έξι διαφορετικά σημεία φέρεται να έχει στρέψει το ενδιαφέρον του το κυβερνητικό επιτελείο στο εσωκομματικό μέτωπο, το οποίο βρίσκεται σε μια διαρκή αναταραχή.

– Η παρουσία του Γιώργου Σταθάκη στις Βρυξέλλες έφερε και πάλι στην επιφάνεια την πώληση μονάδων της ΔΕΗ με τους 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Κοζάνη και την Φλώρινα να «κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα».

Οι Δημήτρης Δημητριάδης, Θέμης Μουμουλίδης, Γιάννης Θεοφύλακτος,  Γιώργος Ντζιμάνης και Κώστας Σέλτσας βρίσκονται όλο το προηγούμενο διάστημα σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Ενέργειας δηλώνοντας καθησυχασμένοι για τις προθέσεις της κυβέρνησης.  Χρήστος Μπγιάλας από τα Γρεβενά και Ολυμπία Τελιγιορίδου από την Καστοριά παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις. «Αν τεθεί κάτι διαφορετικό για το 17% των μονάδων της ΔΕΗ αυτό μας ανησυχεί. Από τους δανειστές όλα να τα περιμένεις», δήλωναν βουλευτές από την περιοχή στο NEWS 247 εκφράζοντας την αγωνία τους για τη συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή. «Είναι σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας και υπάρχει ανησυχία μήπως σταματήσει η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη» επεσήμανε άλλος βουλευτής περιμένοντας την «ετυμηγορία» των Βρυξελλών.

Σε χαμηλούς τόνους, αλλά πάντα στην γραμμή της αυξημένης πλειοψηφίας κινείται η «ομάδα Σκουρλέτη»με εκτιμήσεις να αναφέρουν πως ο υπουργός Εσωτερικών επιχειρεί να ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό τις βλέψεις του ΔΝΤ για συνυπογραφή που φαίνεται πως τελικά είναι υπαρκτές παρά τις διαψεύσεις. Αυτή την άποψη φέρεται να υιοθετούν, μεταξύ άλλων, τόσο ο Νίκος Φίλης όσο και η Τασία Χριστοδουλοπούλου από τους «53+». Να σημειωθεί ωστόσο πως η εσωκομματική αντιπολίτευση επίσημα δεν υιοθετεί τη συγκεκριμένη άποψη, καθώς θεωρεί πως ανοίγει μια «κερκόπορτα» για οικουμενικές κυβερνήσεις.

Το προηγούμενο διάστημα με τις δηλώσεις τους και τώρα με τη σιωπή τους ο Νίκος Μανιός, αλλά και ο Γιώργος Δημαράς από τους Οικολόγους έχουν απασχολήσει την Ηρώδου Αττικού. Οι δυο βουλευτές έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις εξελίξεις σε διάφορα επίπεδα αν και φαίνεται πως αυτή τη στιγμή δεν αποτελούν το βασικό «πονοκέφαλο» του Μαξίμου.

Η μειοψηφία που βλέπει τη λύση των πρόωρων εκλογών ως μόνη λύση εξακολουθεί να υπάρχει υποστηρίζοντας πως η συμφωνία που θα φέρει νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις δεν μπορεί να αντισταθμιστεί. Προβλέπουν περαιτέρω δημοσκοπική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ για αυτό προτείνουν τη «φυγή προς τα εμπρός» μέσω προσφυγής στις κάλπες. Το σενάριο αυτό ξορκίζουν στο Μαξίμου με το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού να πιστεύει πως με τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η ΝΔ θα χάσει το βασικό αφήγημα της και θα βρεθεί σε ένα στρατηγικό κενό, ενώ η κυβέρνηση θα βρει χρόνο να αντιστρέψει το κλίμα.

Κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα κληθεί να αποφανθεί για τη συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή. Η «αριθμητική» φέρεται να είναι αυτή που ανησυχεί ως ένα βαθμό το Μαξίμου, καθώς περίπου 30 μέλη από τους 151 ανήκουν στην κίνηση των «53+» που έχει εκφράσει διάφορες ενστάσεις. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να υπάρξει μια διευρυμένη διαφωνία, καθώς ένα τέτοιο κλίμα δεν θα ήταν καλό να μεταφερθεί και στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση «αστάθμητος παράγοντας» αποτελούν και οι 9 βουλευτές των ΑΝΕΛ. Πρόσφατα προβλημάτισε η δήλωση της Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά για το κόψιμο των συντάξεων, ενώ στο παρελθόν και ο Κώστας Κατσίκης έχει διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή που έχει θέσει ο Πάνος Καμμένος. Αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει ειδικό «μασάζ» από τη διαπραγματευτική ομάδα και προς βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Πηγή: News247