Η αξιολόγηση και οι εκλογές

Η αξιολόγηση και οι εκλογές
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΣΙΠΡΑΣ Α

Ποιες είναι οι τάσεις που υπάρχουν σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Αντώνης Αντζολέτος

Επιχειρώντας να υποβαθμίσουν την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από το Μαξίμου εξακολουθούν να θεωρούν εφικτό το στόχο ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας μέσα στον Μάρτιο, αν και ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του τοποθέτηση απέφυγε να βάλει οποιοδήποτε χρονικό ορόσημο.

«Ο υπερβολικός ρόλος που έχει το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα το έχει αναδείξει σε βασικό παίχτη», τόνιζε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος και αυτό κάνει τις διαπραγματεύσεις ακόμα και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πιο δύσκολο.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν καλά πως αν μετά την αναχώρηση των τεχνικών κλιμακίων δεν οριστεί νέα ημερομηνία επιστροφής την ερχόμενη εβδομάδα το ραντεβού για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας ανανεώνεται για τον Απρίλιο με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να «μαζέψει» μια σειρά από ζητήματα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών την Πέμπτη και την Παρασκευή. Από την Ηρώδου Αττικού αποτιμούν θετικά τις χθεσινές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα με την προσοχή να δίνεται στα δημοσιονομικά.

Κορυφαίος υπουργός μιλώντας στο NEWS 247 εξήγησε πως το μήνυμα το οποίο ήθελε να στείλει ο πρωθυπουργός με τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν πως «η αξιολόγηση τρέχει, τρέχει, όμως και η χώρα» για αυτό και μια σειρά από δράσεις όπως η παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά και η συνταγματική αναθεώρηση (ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σήμερα στις 12.30 μ.μ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής) αναμένεται να αρχίσουν να προχωρούν παράλληλα.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης

Οι καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση έχουν προκαλέσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος διαφορετικές οπτικές όσον αφορά το χρονικό κλείσιμο της αξιολόγησης.

– Η πλειοψηφούσα «προεδρική» τάση επιθυμεί η αξιολόγηση να κλείσει άμεσα ξορκίζοντας σε κάθε περίπτωση τις εκλογές το 2017. Κορυφαίος υπουργός, ο οποίος μιλώντας στο NEWS 247 εξηγούσε την ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση του προγράμματος, δεν απέκλειε τη διενέργεια εκλογών προς τα τέλη του 2018 εξηγώντας, όμως πως «αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει το 2017».

– Από μέλη του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό να δοθεί ένα περιθώριο πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία ακόμα και αν καταλήξουν τα τεχνικά κλιμάκια. Αυτή η τάση βλέπει να υπάρχουν ευνοϊκότεροι συσχετισμοί στο μετεκλογικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, ειδικά μετά τις Γαλλικές εκλογές, υποστηρίζοντας πως και το ΔΝΤ θα αναγκαστεί να κάνει πίσω σε μια σειρά από ζητήματα.

– Μια μειοψηφία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως το κλείσιμο της αξιολόγησης αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα για τη χώρα, αλλά και για την μετέπειτα πορεία του κόμματος. Θεωρούν δεδομένη τη δημοσκοπική κατάρρευση μετά την ψήφιση των σκληρών μέτρων που προτείνουν οι εταίροι και βλέπουν ως μόνη λύση την προσφυγή στις κάλπες σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Πηγή: news247.gr