Η EADS μεταμορφώνεται σε «Airbus Group»

Η EADS μεταμορφώνεται σε «Airbus Group»

Πώς η ευρωπαϊκή αεροναυπηγική βιομηχανία αλλάζει «πρόσωπο» και στρατηγική.

Η περυσινή χρονιά δεν ήταν και η καλύτερή της: η αμερικανική ανταγωνίστρια Boeing έπερνε σταθερά «κεφάλι», οι διαπραγματεύσεις συγχώνευσης με την βρετανική αμυντική BAE Systems κατέρρευσαν εν μέσω πολιτικής γκρίνιας (κυρίως από το Βερολινό) και η οικονομική κρίση στο «σπίτι» της, την Ευρώπη, της έκοβε λίγο-λίγο τα «φτερά». Από σήμερα, ωστόσο, η ευρωπαϊκή αεροπαυπηγική βιομηχανία EADS βάζει στο… φουλ τους κινητήρες!

Έχοντας ως «ούριο άνεμο» τα ανέλπιστα καλά οικονομικά στοιχεία του β’ τριμήνου (αύξηση 23% στα κέρδη προ τόκων και φόρων), η EADS ανακοίνωσε το πρωί επίσημα την πλήρη αναδιάθρωσή της, αρχής γενομένης από την ίδια την εταιρική επωνυμία της. Εφεξής, για να μαθαίνετε νέα και στοιχεία της, θα πρέπει να googlαρετε το όνομα Airbus Group, «δανεισμένο» από την Νο1 θυγατρική της και πιο γνωστό brand name ολόκληρου του ομίλου.

Boeing vs Airbus: Αερομαχία δισεκατομμυρίων

Η κορυφαία κατασκευάστρια επιβατικών αεροσκαφών Airbus θα είναι εξάλλου ο βασικός μοχλός ανάπτυξης του νέου φορέα. Ήδη, κατέχει το μερίδιο του λέοντος στα έσοδα της EADS (9,74 δισ. δολάρια, σε σύνολο 13.95 δισ. δολαρίων). Και φέτος είδε τις παραγγελίες της να αυξάνονται κατά 25% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ξεπερνώντας τα χίλια νέα αεροσκάφη. Γεγονός, που τις δίνει ένα γερό «πάτημα» για να αναμετρηθεί στα ίσια με την Boeing!

Όμως, η αναδιάρθρωση -που «πατά» στο εταιρικό μοντέλο της αμερικανικής ανταγωνίστριας- δεν γίνεται χωρίς κόστος – οικονομικό και πιθανόν… πολιτικό! Δεκατρία χρόνια μετά την ίδρυσή της με τη συγχώνευση γερμανικών, γαλλικών και ισπανικών εταιρειών, η EADS περιορίζει -ως Airbus Group- σε μόλις τρεις τους εταιρικούς τομείς. Έτσι, παράλληλα με την Airbus, θα λειτουργεί η Airbus Helicopters -όπως μετονομάζεται η Eurocopter, η μεγαλύτερη στον κόσμο κατασκευάστρια επιβατικών ελικοπτέρων- και η Airbus Defence & Space.

Η τελευταία θα έχει νέα έδρα το Μόναχο και εφεξής θα «συστεγάζει» την αμυντική Cassidian (κατέχει το 46% της κοινοπραξίας του Eurofighter), την αεροδιαστημική Astrium (μεταξύ άλλων κατασκευάζει βαλιστικούς πυραύλους και μέχρι σήμερα εδράζει στο Παρίσι) και την Airbus Military (κατασκευάστρια στρατιωτικών αεροσκαφών, με έδρα τη Μαδρίτη).

«Προσγειώνουν» αεροπλάνα στα πόδια τους..Δείτε ποιοι είναι

Η συγχώνευσή τους σε έναν κοινό φορέα -και κατ’ επέκαταση η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, εν μέσω κρίσης- μοιραία τώρα δημιουργούν πολιτικό «πονοκέφαλο» στις κυβερνήσεις του Παρισιού, της Μαδρίτης, αλλά και του Βερολίνου: εκ των βασικών μετόχων της EADS (12%,12% και 4% αντιστοίχως), που μόλις πριν από επτά μήνες κατέληξαν σε συμβιβασμό με το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου για αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης και περιορισμό της πολιτικής επιρροής στη λήψη αποφάσεων (π.χ. δεν προβλέπεται δικαίωμα βέτο στους μετόχους).

Αν και η αναδιάθρωση δεν αναμένεται να έχει ολοκληρθεί πριν από μέσα του 2014, οι φήμες ήδη οργιάζουν για μαζικές απολύσεις, κυρίως στις τάξεις των 45.000 εργαζομένων στον συγχωνευμένο αμυντικό και αεροδιαστημικό τομέα του Μονάχου.

«Αερομαχία» Κίνας-Ισραήλ για τα drones

«Η γερμανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά με την EADS για την δρομολογημένη αναδιάρθρωση, που έχει μεγάλη σημασία για τα εθνικά συμφέροντα», έσπευσε να τονίσει με νόημα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Ρέσλερ. Σε κάθε περίπτωση -διαβεβαίωσε με τη σειρά του ο διευθύνων σύμβουλος EADS, Τομ Έντερς- οι «ευαίσθητες» αποφάσεις δεν θα ληφθούν πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου…

«Πρόκειται για εξέλιξη και όχι για επανάσταση στον όμιλο», διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο Έντερς. Το αρχηγείο της Airbus Group ανακοινώθηκε, εν τω μεταξύ, ότι θα παραμείνει στην Τουλούζη της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Παρ’ όλα αυτά, για να επιτευχθεί ο στόχος-αύξηση 10% των εταιρικών κερδών έως το 2015, αναλυτές επισημαίνουν ότι το κέντρο ενδιαφέροντος της Airbus Group θα πρέπει πια να μετατοπιστεί από την Ευρώπη των σφιχτών προϋπολογισμών, στις αναδυόμενες αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.