Η έκπληξη για το έγγραφο Ντάισελμπλουμ και η σκληρή πραγματικότητα της διαπραγμάτευσης

Η έκπληξη για το έγγραφο Ντάισελμπλουμ και η σκληρή πραγματικότητα της διαπραγμάτευσης
Employees of the Greek Ministry of Finance are seen in their offices in central Athens February 25, 2015. A prominent Greek minister defied his government's pledge to press on with some state asset sales, revealing the first open dissent within Prime Minister Alexis Tsipras's coalition and highlighting the tightrope that the leftist premier must walk. The sign reads "Finance". REUTERS/Yannis Behrakis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS) - RTR4R54V

Ποιοι πολιτικοί ελιγμοί μπορεί να αποβούν επικίνδυνοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν από το μεσημέρι της Δευτέρας την έκπληξη και τη δυσαρέσκειά τους για τη διαρροή του εγγράφου Ντάισελμπλουμ προς το ολλανδικό κοινοβούλιο.

Στο έγγραφο αυτό, ο πρόεδρος του Eurogroup ενημερώνει τους Ολλανδούς βουλευτές για τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό ενημερώνει για το ελληνικό ζήτημα και αναφέρει πως τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν από το 2019 και μετά και μόνο υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα έχει υπερβεί τους στόχους του 2018 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Τίποτα άγνωστο μέχρι εδώ για όσους παρακολουθούν το ζήτημα της ελληνικής διαπραγμάτευσης όλα αυτά τα χρόνια. Όποιος έχει καλύψει έστω και για λίγο το ρεπορτάζ του υπουργείου Οικονομικών και τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς (ή τρόικα προγενέστερα) γνωρίζει:

-Ότι σε κάθε Eurogroup ενημερώνεται το Ολλανδικό κοινοβούλιο για την ατζέντα. Προς τι, λοιπόν η έκπληξη για τη διαρροή;

-Ότι μετά το τελευταίο Eurogroup στη συνέντευξη τύπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισαν ότι τα αντίμετρα θα ισχύσουν μόνο εφόσον υλοποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και μόνο για το υπερβάλλον πόσο, άρα, από το 2019 και εφόσον το 2018 υπερβούμε τους στόχους. Προς τι, λοιπόν η δυσαρέσκεια;

Άλλωστε, η διαφωνία για τα αντίμετρα δεν οδήγησε πριν από λίγες μέρες Ευρωπαίο αξιωματούχο να δηλώσει με νόημα πως ελπίζει «να μη γίνουν τα αντίμετρα από λόγος επιστροφής της τρόικας, λόγος αποχώρησής της»;

Είναι προφανές ότι όσοι διαρρέουν τα περί «έκπληξης» ή «δυσαρέσκειας» είτε δεν έχουν ιδέα από τη διαδικασία, αλλά και την ουσία των συζητήσεων και των αποφάσεων στο Eurogroup, είτε λένε σκοπίμως ψέμματα. Και στις δύο περιπτώσεις είναι επικίνδυνο.

Το αποτέλεσμα, άλλωστε της ατέρμονης διαπραγμάτευσης έχει αρχίσει και παράγει ορατά αποτελέσματα. Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν το δανεισμό τους από τον «ακριβό» ELA κατά 300 εκατ. ευρώ. Και για αυτό είχε προειδοποιήσει εγκαίρως κορυφαίος παράγων της οικονομίας. Για άλλη μία φορά τον αγνόησαν. Και αυτό είναι, επίσης, επικίνδυνο.