Οι Έλληνες χρωστούν το μισό ΑΕΠ της χώρας στην εφορία

Οι Έλληνες χρωστούν το μισό ΑΕΠ της χώρας στην εφορία
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Δραματική η κατάσταση από την υπερφορολόγηση και την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Απλήρωτοι λογαριασμοί που ξεπέρασαν το 1,2 δισ. ήταν ο απολογισμός του Μαΐου για τις οφειλές των Ελλήνων φορολογουμένων στην εφορία, καταδεικνύοντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την εξάντληση του κοινωνικού ιστού από την υπερφορολόγηση.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών έφτασε πλέον τα 88,8 δισ. ευρώ, ήτοι το μισό σχεδόν ΑΕΠ της χώρας. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει φέτος έως και τα 95 δισ. ευρώ, ενώ δεν έχουν καν αρχίσει να ταχυδρομούνται μαζικά τα εκκαθαριστικά της εφορίας για τη χρήση 2015, ούτε και τα ραβασάκια για τον νέο ΕΝΦΙΑ.

Η μέση αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών το τελευταίο διάστημα φτάνει το 1 δισ. ευρώ ανά μήνα, όμως για τη φετινή χρονιά θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι νέες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και τα τέλη.

Από τα τέλη του 2009 και τα 30 δισ. ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτοξεύτηκαν στα 88,8 δισ. ευρώ στα μέσα του 2016. Δηλαδή εντός της σφοδρής οικονομικής κρίσης οι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν σε απαιτήσεις ύψους 59 δισ. ευρώ. Σε αυτό το νούμερο συμβάλλουν μια σειρά μεγαλοφειλετών οι οποίοι πλέον δεν δύναται να πληρώσουν τους φόρους και τα πρόστιμα, καθώς οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται υπό εκκαθάριση ή έχουν ήδη κλείσει, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη λίστα που δημοσιοποιήθηκε.

Επιπλέον τεράστιο είναι το χρέος για μια σειρά από υπηρεσίες του Δημοσίου, χωρίς να γίνεται καμία σχεδόν κίνηση για την αποπληρωμή μέρους των οφειλών ή τον συμψηφισμό τους. Περισσότερα από 8 δισ. ευρώ χρωστούν οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι δημοτικές επιχειρήσεις, 13 δισ. ευρώ οφείλουν οι πτωχευμένες επιχειρήσεις, 63 δισ. ευρώ οφείλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα και 158 εκατ. οφείλουν εταιρείες με πλασματικό ΑΦΜ.

Από τον Ιανουάριο ως το Μάιο του 2016 το ποσό των οφειλών προς το Δημόσιο έφτασε τα 5,58 δισ. ευρώ, δίχως να περιλαμβάνονται σε αυτό οι φόροι υπέρ τρίτων, η μη καταβολή μισθωμάτων και η μη καταβολή προστίμων και παραβόλων. Για τον ίδιο μήνα οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους λογαριασμούς στην εφορία ύψους 1,26 δισ. ευρώ, ενώ ως το τέλος του έτους ο στόχος είσπραξης φτάνει στα 2,05 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους στόχους της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, ένας από τους λίγους τρόπους επίτευξης ή τουλάχιστον μικρής απόκλισης των οφειλών είναι οι πλειστηριασμοί. Για αυτό το λόγο υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί αναμένεται να φτάσουν στο 55% των οφειλετών του Δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία.