Η ελληνική πρόταση στο «τραπέζι» των θεσμών

Η ελληνική πρόταση στο «τραπέζι» των θεσμών
From L-R: Italian Finance Minister Pier Carlo Padoan, Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem, International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde, Irish Finance Minister Michael Noonan and French Finance Minister Michel Sapin attend a Eurozone finance ministers emergency meeting on the situation in Greece in Brussels, Belgium June 25, 2015. Greece's international creditors gave Athens an ultimatum to come up with a credible reform plan on Thursday warning they would otherwise put their own proposals to euro zone finance ministers for approval, a euro zone official said. REUTERS/Philippe Wojazer - RTR4YWHB

Η απάντηση των εταίρων θα είναι έτοιμη πριν από το τέλος της σημερινής ημέρας - Στον "αέρα" η Σύνοδος της Κυριακής εφόσον το Eurogroup του Σαββάτου δώσει πράσινο φως. 

Επιβεβαιώθηκε και από επίσημα χείλη η έγκαιρη κατάθεση των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης στους Θεσμούς. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ενημέρωσε πως αυτήν την ώρα λαμβάνει χώρα η αξιολόγηση των προτάσεων από τους τρεις θεσμούς: την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε, ωστόσο, να δώσει μια πρώτη εκτίμηση για το περιεχόμενο των προτάσεων, καθώς η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Παρόλα αυτά, υπογράμμισε πως η έκθεση των θεσμών θα είναι έτοιμη πριν από το τέλος της σημερινής ημέρας και θα αποσταλεί στους εκπροσώπους των κρατών μελών στο Euro Working Group. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της εντολής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να εξετάσουν το ελληνικό αίτημα για νέο πρόγραμμα, οι τρεις θεσμοί διενεργούν παράλληλα έρευνα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία επίσης θα αποσταλεί στα κράτη μέλη.

Τηλεδιάσκεψη ΕΕ-ΔΝΤ για την Ελλάδα

Στις 14.00 ώρα Ελλάδας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστιν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αντικείμενο συζήτησης ήταν φυσικά η αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων.

Διαβάστε επίσης: Όλη η προταση της κυβέρνησης στους θεσμούς

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο Συνόδου την Κυριακή

Μετά την γνωστοποίηση του περιεχομένου των προτάσεων που υπέβαλε η Αθήνα στις Βρυξέλλες, πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι-μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ– έσπευσαν να χαρακτηρίσουν αξιόπιστο το περιεχόμενό τους. Μάλιστα, αρκετοί από τους εμπλεκόμενους στις διαπραγματεύσεις αξιωματούχους δήλωσαν πως σε περίπτωση συμφωνίας το Σάββατο στο Eurogroup, δεν θα χρειαστεί η σύγκληση Συνόδου Κορυφής την Κυριακή για την Ελλάδα.

Σε περίπτωση συμφωνίας εντός του Σαββατοκύριακου, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με  αξιωματούχο της Ευρωζώνης οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη θα καθυστερήσουν την πρώτη εκταμίευση από το νέο πρόγραμμα στήριξης του Έκτακτου Μηχανισμού Στήριξης. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις για μια «χρηματοδότηση-γέφυρα» που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας τον επόμενο μήνα. Ο ίδιος αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι οι συζητήσεις για τη «χρηματοδότηση-γέφυρα» θα ξεκινήσουν, αφού προηγουμένως κλείσει η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης σημείωσε ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ορισμένες προαπαιτούμενες ενέργειες, οι οποίες θα πρέπει να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή πριν την επίτευξη της συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα, ενώ κάποια άλλα προαπαιτούμενα θα πρέπει να ψηφιστούν πριν τη χρηματοδότηση-γέφυρα. Ανέφερε ως παραδείγματα τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας.

«Έτοιμη για σοβαρές προσπάθειες η Ελλάδα»

«Οι τελευταίες προτάσεις μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας δείχνουν ότι η κυβέρνηση της Αθήνας αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις προσπάθειες για βελτίωση της οικονομίας της», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός βουλευτής Κάρστεν Σνάιντερ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ήσσονος εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Οι προτάσεις δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να κάνει σοβαρές προσπάθειες», τόνισε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις γρήγορα από το ελληνικό κοινοβούλιο για να οικοδομηθεί και πάλι η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους εταίρους της Ελλάδας.

Ντάισελμπλουμ: Το Eurogroup χρειάζεται να λάβει το Σάββατο μια “σημαντική απόφαση”

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χρειάζεται να λάβουν μια “σημαντική απόφαση”, όταν συναντηθούν το Σάββατο για να αξιολογήσουν τη νέα ελληνική πρόταση.

Μιλώντας πριν από μια συνεδρίαση του ολλανδικού υπουργικού συμβουλίου, ο Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σε σχέση με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ωστόσο ότι το έγγραφο είναι ένα “λεπτομερές κείμενο”.

“Η ευρεία στήριξη εντός της Ελλάδας δίνει στην πρόταση περισσότερη αξιοπιστία, αλλά ακόμα και τότε χρειάζεται να εξετάσουμε προσεκτικά κατά πόσο είναι καλή και εάν βγαίνουν τα νούμερα”, είπε σε δημοσιογράφους.

“Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που οφείλουμε να λάβουμε αύριο, οπότε θα το κάνουμε επιμελώς”, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Οι ελληνικές προτάσεις θα “μελετηθούν” σήμερα από τους πιστωτές (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που θα διατυπώσουν την “εκτίμησή” τους επ’ αυτών απόψε, διευκρίνισε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως θα περιμένει την εκτίμηση αυτών των θεσμών πριν εκφράσει την άποψή του. “Επιφυλάσσω την τελική εκτίμησή μου για αργότερα, περιμένω κατ’ αρχάς την εκτίμηση των θεσμών”, δήλωσε κατά την έξοδό του από το υπουργικό συμβούλιο.

“Είναι ένα πολύ μακροσκελές κείμενο, όμως οφείλουμε να εξετάσουμε αν είναι επαρκώς συγκεκριμένο, αν η εφαρμογή του θα αποφέρει αρκετά χρήματα, αν τα οικονομικά αποτελέσματα είναι αρκετά ισχυρά”, δήλωσε ακόμη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. “Υπάρχουν ομάδες για να το εξετάσουν αυτό στην ΕΚΤ, στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνεπώς τις αφήνω να κάνουν τη δουλειά τους”, πρόσθεσε.