Η εμπορική συμφωνία του 1 τρισ. δολαρίων τίθεται σε ισχύ

Η εμπορική συμφωνία του 1 τρισ. δολαρίων τίθεται σε ισχύ

Παρότι ο Τραμπ απειλεί για παγκόσμιες αλλαγές.

Παρά τη ρητορική του Προέδρου Τραμπ εναντίον του ελεύθερου εμπορίου, την Τετάρτη τέθηκε σε ισχύ μια παγκόσμια εμπορική συμφωνία ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η Συμφωνία Διευκόλυνσης Εμπορίου (Trade Facilitation Agreement – TFA) στοχεύει στη μείωση των γραφειοκρατικών περιορισμών και στην προαγωγή των διεθνών ροών προϊόντων.

Η συμφωνία περιλαμβάνει και τα 164 κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Με τη συμφωνία θα μειωθεί η …χαρτούρα που απαιτείται σήμερα στις εμπορικές συναλλαγές ενώ, παράλληλα, θα μειωθούν και οι καθυστερήσεις στα σύνορα και στη διαμετακόμιση εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ο χρόνος που απαιτείται για την εισαγωγή αγαθών θα μειωθεί κατά μιάμιση ημέρα, ενώ ο αντίστοιχος χρόνος για την εξαγωγή αγαθών θα μειωθεί κατά σχεδόν δύο ημέρες.

«Αυτά είναι εξαιρετικά νέα… η Συμφωνία Διευκόλυνσης Εμπορίου είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του διεθνούς εμπορίου στον αιώνα μας» δήλωσε ο Ρομπέρτο Αζεβέδο, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο ίδιος λέει ότι η συμφωνία θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση μέχρι το 2030, ενώ θα προσθέσει πάνω από 0,5 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως στην ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου επισημαίνει ότι η συμφωνία θα περικόψει κατά 14,3% – κατά μέσο όρο – τα εμπορικά κόστη των μελών τους και θα αυξήσει κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια τον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου.

Επίσης, ο οργανισμός τονίζει ότι από τη συμφωνία θα ωφεληθούν πρωτίστως οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει καταφερθεί επανειλημμένα εναντίον των πολυμερών εμπορικών συμφωνιών. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι αυτές οι συμφωνίες δίνουν υπερβολικά πλεονεκτήματα στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ ενώ οδηγούν σε απώλειες θέσεων εργασίας στη χώρα.

Ο Τραμπ απέσυρε ήδη τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία Συνεργασίας Ειρηνικού ενώ έχει εκφράσει την επιθυμία του να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA.

Απ’ την άλλη μεριά, ο Αζεβέδο δήλωσε την Τετάρτη ότι η επικύρωση της Συμφωνίας Διευκόλυνσης Εμπορίου δείχνει «τη δέσμευση των μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο πολυμερές σύστημα εμπορίου».