Οι επιλογές που θα σας κάνουν έναν επιτυχημένο startupper

Οι επιλογές που θα σας κάνουν έναν επιτυχημένο startupper

Υπάρχουν κάποιες ιδιότητες που κάνουν τους καλούς επιχειρηματίες να ξεχωρίζουν.

του Στίβεν Στάιν*

Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που έμαθα είναι να αντιμετωπίζω το χτίσιμο μιας επιχείρησης όπως ένα ομαδικό άθλημα, όπου κάθε μέλος παίζει καθοριστικό ρόλο, ανάλογα με το πού είναι καλός. Όταν ξεκίνησα, προσπαθούσαμε να κάνουμε με λίγους ανθρώπους τα πάντα, αλλά γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι χρειαζόμασταν εξειδικευμένη γνώση – όχι μόνο σε προϊόντα ή υπηρεσίες, αλλά και στα χρηματοοικονομικά, το μάρκετινγκ, το δίκαιο, την πληροφορική, τα κοινωνικά μέσα, την εξυπηρέτηση πελατών, τις πωλήσεις και τους ανθρώπινους πόρους. Η έλλειψη δυνατοτήτων σε έναν τομέα, όπως η εξυπηρέτηση των πελατών, μπορεί να βυθίσει ολόκληρη την επιχείρησή σας.

Πρέπει επίσης να μάθετε να ζείτε με αβεβαιότητα. Όταν τεστάρουμε τη συναισθηματική νοημοσύνη των ανθρώπων, μετράμε την ευελιξία τους ως έναν από τους παράγοντες πρόβλεψης της επιτυχίας τους ως επιχειρηματίες. Είναι αναπόφευκτο ότι τα πράγματα θα αλλάζουν, καθώς θα αναπτύσσετε την επιχείρησή σας. Δεν μπορείτε να προγραμματίσετε για κάθε πιθανή αναστάτωση που θα βρεθεί στον δρόμο σας. Πρέπει να προχωρήσετε μπουσουλώντας. Ή θα προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα, ή θα μείνετε πίσω.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η ενσυναίσθηση. Σύμφωνα με έρευνα γνώμης 186 διευθυντών σε οργανισμούς όπως ο Young President’s Organization (YPO) και η Innovator’s Alliance (IA), οι ηγέτες με ενσυναίσθηση επιτυγχάνουν μεγαλύτερη κερδοφορία σε σχέση με εκείνους που έχουν μικρότερη ενσυναίσθηση.

Όχι μόνο πρέπει να ακούσετε και να καταλάβετε τους υπαλλήλους σας, αλλά πρέπει και να κατανοήσετε τις ανάγκες των πελατών σας. Οι καλύτεροι επιχειρηματίες γνωρίζουν τι χρειάζονται οι πελάτες τους καλύτερα από ό,τι οι ίδιοι.

Πάρτε το παράδειγμα της Canada Goose. Όταν ο Ντέιβιντ Ρέις ανέλαβε την επιχείρηση παραγωγής παλτών του πατέρα του, επέκτεινε τη σειρά χειμωνιάτικων παλτών για να κάνει τα παλτά αρκετά ζεστά για τους αστυνομικούς και τους υπαίθριους εργάτες της πόλης στις πιο κρύες πόλεις του Καναδά. Δημιούργησε μια εταιρεία αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων, επεκτεινόμενος σ’ αυτήν την εξειδικευμένη αγορά. Όταν ο γιος του Ντέιβιντ, Ντάνι, ανέλαβε την επιχείρηση, πίστευε ότι τα μεγάλα παλτά θα μπορούσαν να είναι cool – αρκετά cool ώστε να τα θέλουν όλοι. Ήταν σε θέση να «διαβάσει» μια ανάγκη των πελατών που κανείς άλλος δεν είχε δει πραγματικά. Επέκτεινε την εταιρεία, άλλαξε το όνομά της σε Canada Goose, εξασφάλισε τοποθετήσεις προϊόντων σε ταινίες με θέμα το χειμώνα, έδωσε παλτά σε μερικά αστέρια του κινηματογράφου, και ξαφνικά όλοι ήθελαν ένα μεγάλο, ακριβό παλτό. Όταν εισήχθη στο χρηματιστήριο τον Νοέμβριο του 2016, είχε έσοδα 291 εκατομμυρίων δολαρίων και κέρδη 27 εκατομμυρίων δολαρίων.

Βρείτε χρόνο να ακούσετε και να δώσετε προσοχή σε αυτό που σας λένε οι άλλοι. Αν δεν είστε σίγουροι για το τι πραγματικά εννοεί κάποιος, αφιερώστε χρόνο στο να κάνετε ερωτήσεις. Οι ηγέτες με ενσυναίσθηση είναι καινοτόμοι ηγέτες Βρείτε έναν τρόπο να γεμίσετε το κενό που ο πελάτης σας δεν συνειδητοποιεί καν ότι έχει.

Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες υπερέχουν στο να ελέγχουν τι λειτουργεί και τι όχι, και να κατανοούν τις πραγματικότητες που αντιμετωπίζουν. Πρέπει να είστε σε θέση να εξετάζετε καταστάσεις ή ευκαιρίες και να τις βλέπετε όπως είναι πραγματικά. Μη χάνεστε στις λεπτομέρειες. Βεβαιωθείτε ότι δεν κοιτάτε τον κόσμο μέσα από ροζ γυαλιά. Για μερικούς ανθρώπους, αυτό έρχεται μαζί με την ωριμότητα, αλλά για άλλους είναι μια επίκτητη δεξιότητα.

Πρέπει επίσης να είστε καλός στην επίλυση προβλημάτων. Η επίλυση προβλημάτων δεν είναι απλώς ζήτημα λογικής εκτίμησης των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων μιας κατάστασης. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Harvard Business Review διαπίστωσε ότι οι καλύτεροι λύτες προβλημάτων χρησιμοποιούν το ένστικτό τους στο πλαίσιο της διαδικασίας.

Όταν αποφάσισα να δημοσιεύσω το πρώτο τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης, κανείς δεν είχε ακούσει τίποτα. Στην πραγματικότητα, θυμάμαι ότι μιλούσα σε ένα μεγάλο συνέδριο ανθρωπίνων πόρων στο Λονδίνο όταν ένας γηραιότερος κύριος σηκώθηκε και είπε: «Αν νομίζετε ότι οι Άγγλοι έχουν συναισθήματα στη δουλειά τους, χάνετε το χρόνο σας. Οι Βρετανοί αφήνουν τα συναισθήματά τους στο σπίτι. Αν ήρθατε εδώ για να μας πείτε αυτά τα πράγματα, σας προτείνω να πάρετε ένα αεροπλάνο και να επιστρέψετε στην Αμερική». Ευτυχώς, δεν άκουσα τη συμβουλή του και σήμερα η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ευρέως αποδεκτή στον επιχειρηματικό κόσμο ως βασικό μέρος της εξίσωσης του μάνατζμεντ.

Οι επιχειρηματίες αναλαμβάνουν κινδύνους. Πολλοί από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες πήγαν κόντρα στο ρεύμα, πετυχαίνοντας εκεί όπου άλλοι δεν τα κατάφεραν. Μπορείτε να το πετύχετε αυτό χρησιμοποιώντας το ένστικτό σας – τα συναισθήματά σας – για να αναλάβετε λελογισμένους κινδύνους.

Όλες αυτές οι δεξιότητες σχετίζονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με τη συναισθηματική νοημοσύνη. Με την ανάπτυξη της συναισθηματικής σας νοημοσύνης, αυξάνετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας ως επιχειρηματίας.

* Ο Στίβεν Στάιν είναι διευθύνων σύμβουλος της Multi-Health Systems.