Οι εταιρείες – «μονόκεροι» που χτυπάνε τη πόρτα της Wall Street

Οι εταιρείες – «μονόκεροι» που χτυπάνε τη πόρτα της Wall Street

Μπορεί μια διαφοροποίηση στο επιχειρηματικό τους μοντέλο να τους εξασφαλίσει τη δημόσιο εγγραφή;

Η Πέμπτη ήταν μια απ’ τις μεγαλύτερες ημέρες στην ιστορία της Airbnb. Έπειτα από χρόνια δουλειάς η home-sharing εταιρεία που άλλαξε τον τρόπο που εκατομμύρια άτομα στον κόσμο ταξιδεύουν, ανακοίνωσε πώς θα επεκτείνει τις δραστηριότητες της δίνοντας τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να κλείνουν και άλλες δραστηριότητες, να νοικιάζουν αυτοκίνητα και να κάνουν κρατήσεις σε εστιατόρια. Κοντολογίς «μεταμορφώνεται» σε μια τουριστική εταιρεία.

Η εταιρεία μετρά είδη οχτώ χρόνια στον κόσμο του επιχειρείν μια την αξία της να αγγίζει τα 30 δις δολάρια και σύντομα αναμένεται να μπει στο χρηματιστήριο. Αν σκεφτεί κανείς, επίσης, τα νομικά προβλήματα που είχε ανά τον κόσμο, οι νέες πηγές εσόδων είναι σίγουρο ότι θα κάνουν τους επενδυτές να νιώσουν πιο άνετα με το επιχειρηματικό της μοντέλο.

Και η Airbnb δεν είναι η μοναδική «unicorn», όπως λέγονται οι εταιρείες με αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων, που διαφοροποιούν το μοντέλο τους όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια πιθανή δημόσια εγγραφή.

Αυτή την εβδομάδα, η Snap, μητρική εταιρεία του Snapchat, ανακοίνωσε πως θα ετοιμάζεται να προβεί σε δημόσια εγγραφή την επόμενη χρονιά. Η εταιρεία έκανε rebranding τον προηγούμενο μήνα, όταν παρουσίασε το δεύτερο προϊόν της – τα γυαλιά ηλίου που θα μπορούν να τραβούν βίντεο.

Όπως και οι περισσότερες εταιρείες των μέσω κοινωνικής δικτύωσης, έτσι και η εφαρμογή του Snapchat, «βγάζει» τα χρήματα της απ’ τις διαφημίσεις. Η εταιρεία, όμως, σκέφτεται ένα βήμα παρακάτω ειδικά τη στιγμή που βλέπει πως αντίπαλες εταιρείες, όπως το Twitter, προσπαθούν να βρουν νέους πελάτες και σκέφτονται ακόμα και την εξαγορά.
Άλλα unicorns με πιο και καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα ακολουθούν την ίδια τακτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Uber, η οποία επεκτάθηκε και στον τομέα των διανομών.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία παροχής co-working γραφείων, WeWork, επεκτάθηκε απ’ την ενοικίαση γραφείων σε startups ανά μήνα και πλέον ψάχνει μεγάλες εταιρείες για πελάτες που θα νοικιάζουν τους χώρους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επίσης προχωρούν σε σύναψη πιο ευνοϊκών συμφωνιών στο real estate, όπως το να μοιράζονται τα έσοδα με τους ιδιοκτήτες των κτηρίων αντί να πληρώνουν οι ίδιοι για να τα ενοικιάζουν.

Και η λίστα δε σταματά.

Τώρα, αν η διαφοροποίηση των επιχειρηματικών μοντέλων μπορεί να πείσει τους θεσμικούς επενδυτές πώς το μοντέλο είναι πιο βιώσιμο θα φανεί στο άμεσο μέλλον.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: το 2017 θα είναι μια χρονιά που θα μας απασχολήσει. Μπορεί να είναι η έναρξη για να κατακτήσουν οι «μονόκεροι» τα χρηματιστήρια.

Πηγή: Fortune