Το φαινόμενο Uber ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα

Το φαινόμενο Uber ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα
The Uber Technologies Inc. application and logo are displayed on an Apple Inc. iPhone 5s and iPad Air in this arranged photograph in Washington, D.C., U.S., on Wednesday, March 5, 2014. Uber, a startup that lets drivers pick up passengers with their personal cars and that was valued at $3.5 billion in a funding round last year, has raised $307 million from a group of backers that include Google Ventures, Google Inc.'s investment arm, and Jeff Bezos, the founder of Amazon. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

Ένας κολοσσός αξίας 70 δισ. δολαρίων, ένας νέος Γενικός Διευθυντής στην Ελλάδα και οι οδηγοί της Uber που μιλούν αποκλειστικά στο FortuneGreece.com

Η Uber είναι μια από αυτές τις εταιρείες που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς γίνεται μια εταιρεία να έχει καταφέρει να βγάλει τόσα χρήματα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, σημειώνοντας μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι παραδοσιακοί οδηγοί ταξί μπορεί να βλέπουν διστακτικά την «επέλαση» των οχημάτων της Uber, αλλά κανείς δε μπορεί να παραβλέψει την άνοδο που παρουσιάζει η εταιρεία όπου κι αν δραστηριοποιείται.

«Οι καλύτερες εταιρείες γεννήθηκαν μέσα σε ένα γκαράζ» λένε – Apple, Google, Microsoft, Amazon, Disney, Hewlett-Packard (HP) είναι μόνο μερικές από αυτές. Παρόμοια είναι και η ιστορία της Uber, η οποία μπορεί να μη ξεκίνησε από το γκαράζ ένα σπιτιού, αλλά κάτω από ένα… υπόστεγο, όταν οι ιδρυτές προσπάθησαν να προφυλαχθούν απ’ τη βροχή.

Η αρχή της ιστορίας μας πάει πίσω στο 2008, όπου οι δύο ιδρυτές της εταιρείας Travis Kalanick και Garrett Cam είχαν βρεθεί στο Παρίσι για να παρακολουθήσουν το συνέδριο LeWeb, ένα απ’ τα σημαντικότερα συνέδρια για την ψηφιακή καινοτομία. Οι δύο φίλοι αντιμετώπισαν αυτό που εκατομμύρια άτομα έχουν βιώσει – δε μπορούσαν να βρουν ταξί. Κάπως έτσι, αποφάσισαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα αυτό με μια επαναστατική εφαρμογή, που θα επέτρεπε την εύρεση ταξί μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού απ’ το κινητό!

Ο Garrett άρχισε να «πειραματίζεται» με διάφορες ιδέες και να δουλεύει πάνω σε εφαρμογές ώσπου το 2009 η Uber έκανε την εμφάνιση της ως «UberCab», μια υπηρεσία για black car. Ο Garrett Camp, ο Oscar Salazar και ο Conrad Whelan έφτιαξαν τη πρώτη έκδοση της πλατφόρμας με τον Kalanick να παίζει τον ρόλο του συμβούλου και, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, του «chief incubator».

Τον Ιανουάριο του 2010 η Uber είχε ήδη μερικά αυτοκίνητα στο δίκτυο της, ώστε να μπορεί να τεστάρει την πλατφόρμα της. Ο Kalanick τουιτάρει απ’ τον λογαριασμό του «Looking 4 entrepreneurial product mgr/biz-dev killer 4 a location based service.. pre-launch, BIG equity, big peeps involved–ANY TIPS??» για να λάβει ως απάντηση απ’ τον μελλοντικό CEO της εταιρείας, Ryan Graves, πως η λύση στο αίτημα του είναι να του στείλει απλά ένα email. Όσα ακολούθησαν είναι απλά ιστορία…

Τον Ιούνιο του 2010 η υπηρεσία είναι πλέον διαθέσιμη στο Σαν Φρανσίσκο και παρόλο που ήταν 1,5 φορά πιο ακριβή απ’ το ταξί η ευκολία που παρείχε την έκανε αμέσως την πιο δημοφιλή υπηρεσία για τις μετακινήσεις των κατοίκων της Καλιφόρνιας.

Η UberCab έγινε Uber, αγοράζοντας το domain Uber.com απ’ την Universal Music Group και όλοι μιλούσαν για τη νέα υπηρεσία, ενώ τα χρήματα άρχισαν να πέφτουν «βροχή».

Ο πρώτος κύκλος χρηματοδότησης «έκλεισε» στα 11,5 εκατ. δολάρια απ’ την Benchmark, διαμoρφώνοντας την αξία της εταιρείας αρχικά στα 60 εκατ. δολάρια. Ο venture capitalist Matt Cohler είχε δηλώσει τότε :«θεωρούσα πάντα το κινητό μου ένα τηλεχειριστήριο για την πραγματική ζωή, και αυτό ήταν το καλύτερο παράδειγμα που είχα δει ποτέ».

Ακολούθησαν 32 εκατ. δολάρια σε δεύτερο γύρο που ηγήθηκε η Menlo Ventures, ο Jeff Bezos της Amazon και η Goldman Sachs, 258 εκατ. σε τρίτο γύρο απ’ την GV, ενώ σύντομα ήρθε η πρώτη χρηματοδότηση πάνω από 1 δισ.  δολάρια (1,4 δισ.) απ’ την Fidelity Investments, η οποία εκτίμησε την εταιρεία στα 18,2 δισ. δολάρια και η λίστα μεγάλωνε διαρκώς. Η εταιρεία ξεκίνησε σύντομα να επεκτείνεται στο εξωτερικό: Παρίσι, Ινδία, Αφρική αυξάνοντας έτσι τα χρήματα που εισέρχονταν στα ταμεία.

Το 2012 η Uber παρουσιάζει το «Uber X» μια υπηρεσία που υπόσχεται 35% πιο φθηνές διαδρομές απ’ τα ταξί. Οι μετακινήσεις αυτές γίνονται με Prius, Audi A8, BMW, Cadillac Escalade και άλλα πολυτελή οχήματα και θεωρείται μέχρι και σήμερα το «δυνατό» χαρτί της εταιρείας. Το 2014 ήρθε για πρώτη φορά το UberRUSH, η υπηρεσία παραδόσεων με ποδήλατο στη περιοχή του Μανχάταν, ακολουθεί το UberPOOL η υπηρεσία car pooling που είναι μια απ’ τις πι σημαντικές πηγές εσόδων της εταιρείας, ειδικά σε χώρες όπως η Κίνα, το UberEATS μια on-demand meal delivery υπηρεσία και το UberCARGO μια υπηρεσία μετακομίσεων.

Σήμερα η εταιρεία έχει “σηκώσει” σχεδόν 9 δισ. δολάρια σε χρηματοδοτήσεις, ενώ η αξία της εκτιμάται στα 62,5 δισ. δολάρια.

Ταυτόχρονα, έχει εδραιώσει τη θέση της στη Κίνα, απ’ όπου έχει σηκώσει αστρονομικά ποσά και έχει συνάψει σημαντικές συνεργασίες. Να σημειωθεί, επίσης, ότι η Uber είχε έσοδα απ’ τις κρατήσεις ύψους 3,63 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ωστόσο, τα έσοδα απ’ τις κρατήσεις δεν είναι τα ίδια με τα καθαρά έσοδα της εταιρείας, τα οποία προκύπτουν αφού αφαιρεθούν λειτουργικά έξοδα της εταιρείες, αμοιβές οδηγών και άλλα κίνητρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes, αυτά ανήλθαν στα 663 εκατ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2015, αυξημένα σε σύγκριση με τα 495,3 εκατ. το 2014, γεγονός που πιστοποιεί την καθιέρωση της εταιρείας παγκοσμίως.

Αυτό που κάνει, όμως, την Uber εταιρεία – πρότυπο, είναι η κουλτούρα της. Μια κουλτούρα που απεικονίζει αυτό ακριβώς που θέλει η νέα γενιά – καινοτομία, ευκολία και έλεγχο στη ζωής μας.

Η Uber δε μεταφέρει απλά ανθρώπους, τους παρέχει μια ολοκληρωμένη εμπειρία, τους δίνει ακόμα και πρόσβαση σε ευκαιρίες όπως με το UberPITCH, όπου χρήστες συναντούν επενδυτές κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους.

Το μοντέλο λειτουργεί πλέον σε πάνω από 77 χώρες και σε περισσότερες από 527 πόλεις και θεωρείται επάξια ο «ηγέτης» των μετακινήσεων.

 

Η Uber στην Ελλάδα
To 2014 η Uber ήρθε στην Αθήνα αρχικά μόνο με την υπηρεσία uberTAXI, ενώ συνεργάστηκε με επαγγελματίες, οδηγούς ταξί με άδεια αποκλειστικά στη περιοχή της Αθήνας.

Το κόμιστρο για τη μεταφορά με τα οχήματα της Uber ακολούθησε το τιμολόγιο που ορίζεται από το υπουργείο Μεταφορών για τα Επιβατηγά Δημόσιας Χρήσης αυτοκίνητα. Ο Alexandre Drοulers, επικεφαλής επέκτασης της Uber για την περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, είχε βρεθεί τότε στην Αθήνα και είχε δηλώσει πως θεωρεί την πόλη έναν βασικό παίχτη της αγοράς, αφού πρόκειται για μία πόλη τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων στην οποία υπάρχουν πολλά ταξί, τα οποία όμως δεν χρησιμοποιούνται με τον κατάλληλο τρόπο. Βασικός στόχος ήταν ο χρήστης να μπορεί να βρει ταξί μέσα σε μόλις δύο λεπτά. Με μότο της καμπάνιας το «Uber Παντού» η εταιρεία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται σε μια αγορά, έχοντας ήδη βασικούς ισχυρούς αντιπάλους (Taxibeat και Taxiplon) που είχαν κατακτήσει  σημαντικό μερίδιο της αγοράς.

Στα δυνατά «σημεία» της εταιρείας συμπεριλαμβάνονταν η μείωση του χρόνου αναμονής, η παρακολούθηση στο χάρτη της διαδρομής και ο εντοπισμός της συντομότερης διαδρομής. Ενώ το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ήταν πώς πρώτη εκείνη καθιέρωσε την ηλεκτρονική πληρωμή μέσω κάρτας, τη στιγμή που εν μέσω capital controls οι αντίστοιχες εταιρείες δεν παρείχαν αυτή τη δυνατότητα.

Στα σχέδια της Uber για την Ελλάδα δεν ήταν μέχρι πρότινος η λειτουργία του UberΧ. Ο επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής της εταιρείας έφερε τον Σεπτέμβριο 2015 την συγκεκριμένη υπηρεσία, όπου οδηγοί (όχι οδηγοί ταξί) προσλαμβάνονται από αδειοδοτημένες εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων που συνεργάζονται με την Uber ή διαθέτουν άδεια ενοικίασης αυτοκινήτου με οδηγό και μεταφέρουν τους πελάτες στον τελικό τους προορισμό, πάλι μέσω της εφαρμογής.

Σήμερα, η Uber έχει πιστούς χρήστες και ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο ανάπτυξης, ενώ φαίνεται πως χρησιμοποιείται κατά κόρον απ’ τους τουρίστες οι οποίοι γνωρίζουν το μοντέλο απ’ τη χώρα τους.

Να τονίσουμε πώς ο Μανώλης Μανασσάκης, έχει αναλάβει τον ρόλο του Γενικού Διευθυντής της Uber στη χώρα μας στοχεύοντας στην ανάπτυξη της εταιρειας.

Η εταιρεία, όπως έγινε και σε άλλες πόλεις, όπως το Παρίσι και το Βερολίνο, βρέθηκε αντιμέτωπη με δικαστικές διαμάχες, αντιμετώπισε αντιδράσεις απ’ τους οδηγούς ταξί, παρόλο που μόνο οι επαγγελματίες αδειοδοτημένοι οδηγοί ταξί μπορούσαν να γίνουν μέλη της «οικογένειας» UberTaxi. Τότε, μάλιστα, το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής είχε καλέσει τους οδηγούς να μην ενταχθούν στην υπηρεσία της Uber.

Κάτι τέτοιο φαίνεται πώς δεν επηρέασε τους οδηγούς οι οποίοι σπεύδουν ακόμα και τώρα να μπουν στη πλατφόρμα.

Όπως δηλώνουν μάλιστα στο Fortunegreece οι υπεύθυνοι της εταιρείας, στην Ελλάδα η Uber λειτουργεί παρέχοντας υπηρεσίες σε συνεργάτες της που λειτουργούν με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία ενοικίασης αυτοκινήτου με οδηγό. Γενικότερα η Uber λειτουργεί υπό την αντίστοιχη νομοθεσία που εφαρμόζεται σε κάθε χώρα.

Η ΕΕ στηρίζει, προτείνει και προωθεί την προώθηση νομοθεσίας στα κράτη μέλη της σύμφωνα με την οποία οι πολίτες κάθε χώρας θα μπορούν να χρησιμοποιούν τεχνολογικές πλατφόρμες.

Αυτό που κάνει την εμπειρία Uber πραγματικά διαφορετική είναι οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για τις μετακινήσεις μας… δηλαδή οι ίδιοι οι οδηγοί. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν επιλέξει να συνεργαστούν με την Uber και ο αριθμός αυξάνεται διαρκώς και στη χώρας μας. O Χρήστος Γιακιμτσούκης και ο Νίκος Ζαχαράκης είναι δύο απ’ τους σημερινούς οδηγούς της Uber και μας εξιστορούν τις ιστορίες τους δίνοντας μας μια εικόνα του πώς είναι να δουλεύεις σε μια απ’ τις σημαντικότερες εταιρείες στον κόσμο.

Γιακιμτσούκης Χρήστος (ετών 34)

«Ήμουν για πολλά χρόνια αυτοκινητιστής, οδηγούσα το δικό μου ταξί. Μόλις έμαθα ότι η υπηρεσία τηε Uber έρχεται στην Ελλάδα, εντάχθηκα αμέσως. Αποτελεί την εξέλιξη, το μέλλον. Ξανακάνει την μεταφορά καθαρή, με ασφάλεια, με ποιότητα. Συγχρόνως, έχει και μια κοινωνική διάσταση: καταπολεμάει την ανεργία, δίνει ευκαιρία για ένα αξιοπρεπές εισόδημα που το πληρώνεσαι στην ώρα σου. Η Uνερ δεν θέλει να αντικαταστήσει καμία υπάρχουσα δυνατότητα μεταφοράς, Η ίδια η ζωή θα επιβάλλει την πλατφόρμα ως την μόνο αξιόπιστη, σύγχρονη, λύση μετακίνησης».

Ζαχαράκης Νίκος (ετών 31)

«Για πολύ καιρό έψαχνα για δουλειά, έχω ασχοληθεί με διάφορες δουλειές. Μου αρέσει η οδήγηση πολύ και έτσι θεώρησα ότι αυτή θα είναι μια δουλειά για μένα. Ήταν η σταθερή δουλειά που έψαχνα σε μια εποχή ανασφάλειας. Μου αρέσει η επικοινωνία με τον κόσμο. Η Uber είναι μια ξεχωριστή υπηρεσία γιατί είναι οικονομικότερη, μπορείς να δεις το προφίλ του οδηγού και το βασικότερο έχεις την υπηρεσία όταν την θέλεις, όποτε την θέλεις. Και επειδή ζούμε στην εποχή της εξέλιξης και του ελεύθερου ανταγωνισμού, η Uber θα αποτελέσει την επιλογή όλο και περισσότερων στην Ελλάδα».

Δείτε τι χρειάζεται για να γίνετε οδηγός στην Uber:

 

(Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα https://www.uber.com/el-GR/drive/)

Οι ιστορίες πολλές ανά τον κόσμο. Όπως και εκείνες των επιβατών. Και όλα δείχνουν πώς η Uber γράφει τη δική της ιστορία και με μεγάλα γράμματα.