Η Haier αγόρασε τις οικιακές συσκευές της General Electric για 5,4 δισ. δολάρια

Η Haier αγόρασε τις οικιακές συσκευές της General Electric για 5,4 δισ. δολάρια
The logo of General Electric is pictured at the 26th World Gas Conference in Paris, France, June 2, 2015. REUTERS/Benoit Tessier - RTR4YIOG Photo:

Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη εξαγορά αμερικανικής εταιρείας από Κινέζους επενδυτές.

Η κινεζική εταιρεία Haier είναι περισσότερο γνωστή ως κατασκευαστής ειδών οικιακής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των πλυντηρίων, ψυγείων και φούρνων μικροκυμάτων. Τα τελευταία χρόνια όμως εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκταθεί και στις διεθνείς αγορές, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ. Έτσι αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά των επιχειρήσεων συσκευών της General Electric για το ποσό των 5,4 δισ. δολαρίων, σε μία προσπάθεια να επεκτείνει τις επιχειρηματικές κινήσεις της.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η Qingdao Haier της οποίας η Haier κατέχει το 40%, θα διεκδικήσει τις μονάδες συσκευών της GE. Οι δύο εταιρείες παράλληλα, θα συνεργαστούν και για την επέκταση των επιχειρήσεών τους στον τομέα της υγείας.

«Η πώληση, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη εξαγορά αμερικανικής εταιρείας από Κινέζους επενδυτές, έχει εγκριθεί και από τα διοικητικά συμβούλια των δυο εταιρειών», δήλωσε η General Electric.

Από πλευρά της, η Haier ανακοίνωσε ότι το τμήμα του προϊόντος της GE θα έχει έδρα το Louisville, στο Κentucky.

Ο Feng Zhang, αναλυτής συσκευών των καταναλωτών, δήλωσε ότι η επιχείρηση είναι ελκυστική εξαιτίας της ισχυρής θέσης που έχει στις ΗΠΑ, μιας αγοράς που αντιπροσωπεύει το 10% των μεγαλύτερων πωλήσεων συσκευών σε όλον τον κόσμο. «Το brand της GE είναι εξίσου σημαντικό αγαθό», προσέθεσε ο Zhang.

Η General Electric είχε συμφωνήσει στο παρελθόν να πωλήσει την επιχείρηση στην ελβετική Electrolux, ωστόσο η συμφωνία δεν προχώρησε.

Μέχρι στιγμής το 2016, οι Κινέζοι επενδυτές έχουν δαπανήσει περίπου 12,3 δισ. δολάρια προκειμένου να αγοράσουν ξένες εταιρείες, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία χρηματοοικονομικού λογισμικού Dealogic. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η GE μετέφερε την έδρα της από το Κονέκτικατ στη Βοστώνη.