Η Ινδία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο. Μπορεί αυτό να διαρκέσει;

Η Ινδία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο. Μπορεί αυτό να διαρκέσει;
Photo:

Η Ινδία εξελίσσεται στο success story του 2015.

Η οικονομία της φέτος αναπτύσσεται ταχύτερα από εκείνη της Κίνας, καθώς και από οποιαδήποτε άλλη μείζονα οικονομία στον κόσμο. Πρόκειται να ξεπεράσει σε μέγεθος την οικονομία της Ρωσίας φέτος, ενώ το 2016 θα φτάσει την οικονομία της Βραζιλίας, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Ινδία τα πηγαίνει καλά εν μέσω μιας εύθραυστης περιόδου για την παγκόσμια οικονομία. Ενώ οι περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες παλεύουν να αντισταθμίσουν το ισχυρό δολάριο και τις πτωτικές τιμές των εμπορευμάτων, η ινδική οικονομία προχωράει μπροστά.

Το νόμισμά της έχει ανέβει έναντι του δολαρίου φέτος, ενώ τα νομίσματα της Βραζιλίας, της Τουρκίας και της Νότιας Αφρικής έχουν πέσει.

Και την προηγούμενη εβδομάδα, η Moody’s αναβάθμισε την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ινδίας – σημάδι μιας υγιούς οικονομίας.

Κάποια βασικά δεδομένα – και αρκετή τύχη – υποβοηθούν την οικονομική άνοδο της Ινδίας. Η χώρα εισάγει πολύ πετρέλαιο και οι πτωτικές τιμές συνιστούν κέρδος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές. Μια σχετικά νέα κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, έχει προωθήσει ένα κύμα μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας, Ραγκουράμ Ραζάν, έχει πολύ θετική φήμη, έχοντας συμβάλλει στη μείωση του εξωτερικού χρέους της χώρας.

Λιγότερο χρέος και περισσότερες χειροπιαστές μεταρρυθμίσεις, μαζί με το νεαρής ηλικίας εργατικό δυναμικό της χώρας, οικοδομούν την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ινδία.

«Έχει απελευθερωθεί το αναπτυξιακό δυναμικό» λέει ο Αμέρ Μπισάτ, γενικός διευθυντής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος αναδυόμενων αγορών στην BlackRock. «Τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ θετικά για την Ινδία».

Το βασικό πρόβλημα με τις ιστορίες ανάπτυξης είναι ότι συνήθως οι επενδυτές φτάνουν αργά για να προλάβουν το …πάρτι. Αλλά η Ινδία δεν έχει αγγίξει ακόμα την κορύφωση της ανάπτυξής της.

Οι βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε άνοδο των μετοχών. Ο δείκτης S&P SENSEX έχει αυξηθεί κατά 5,6% το 2015 και κατά 28% τους τελευταίους 12 μήνες – απόδοση μεγαλύτερη του S&P 500.

«Η Ινδία παίρνει τη σκυτάλη της ηγεσίας των αναδυόμενων αγορών – και ίσως και της παγκόσμιας ανάπτυξης – από την Κίνα» λέει ο Νικ Σμίθι, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Emerging Global Advisors. «Στην Ινδία υπάρχει το δυναμικό για μια επιτάχυνση της ανάπτυξης τη στιγμή που η ανάπτυξη επιβραδύνεται στον υπόλοιπο κόσμο».