Η κατάσταση των τραπεζών μια μέρα μετά το δημοψήφισμα

Η κατάσταση των τραπεζών μια μέρα μετά το δημοψήφισμα

«Κλειδί» η στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σημερινή της συνεδρίαση.

Κλειστές όπως άλλωστε αναμενόταν παραμένουν και σήμερα οι τράπεζες, με τα βλέμματα να στρέφονται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη ρευστότητα. Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επίπεδα ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, αποφεύγοντας παράλληλα την αύξηση των haircut.

Φαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει για λίγα ακόμη 24ωρα «ζωντανό» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ πηγές από τη Φρανκφούρτη αναφέρουν πως οι επικεφαλής της ΕΚΤ είναι ενοχλημένοι από την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που της έχουν πετάξει το «μπαλάκι» των πολιτικών αποφάσεων και αναμένεται εντός της εβδομάδας να της το επιστρέψουν.

Το επίπεδο της ρευστότητας που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις ελληνικές τράπεζες «δεν μπορεί να μειωθεί», δήλωσε σxετικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις της ΕΚΤ, από τις οποίες θα κριθεί πότε είναι εφικτό να ανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες.

Όσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο, η τραπεζική αργία θα παραταθεί, καθώς κρίνεται ανέφικτο το άνοιγμα των τραπεζών αύριο Τρίτη, λόγω της μηδενικής ρευστότητας .

Η παράταση της τραπεζικής αργίας δύναται να παραταθεί μόνο με νέα υπουργική απόφαση, η έκδοση της οποίας θα πρέπει να αναμένεται το βράδυ, όπως αναφέρει το news247.gr. Όσα υποκαταστήματά τραπεζών ήταν ανοιχτά την περασμένη Παρασκευή, θα ανοίξουν και σήμερα για να πάρουν οι συνταξιούχοι από τα γκισέ της τράπεζας, 120 ευρώ από την σύνταξη τους, όσοι δεν διαθέτουν κάρτα ανάληψης και εφόσον δεν το έκαναν την περασμένη εβδομάδα. Και σήμερα θα ισχύσει επίσης το όριο των 60 ευρώ ανά κάρτα για ανάληψη από τα ΑΤΜ.