Η Κίνα ταρακουνά ξανά την παγκόσμια οικονομία

Η Κίνα ταρακουνά ξανά την παγκόσμια οικονομία

Σε νέα μείωση επιτοκίων προχώρησε η κινεζική κεντρική τράπεζα σε μια ακόμη προσπάθεια να τονώσει την οικονομία της.

Σε νέα μείωση επιτοκίων προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας την Παρασκευή, προωθώντας τις προσπάθειές της για να τονώσει τη φθίνουσα οικονομία της.

Η μείωση των επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων ήταν της τάξης του 0,25%, με το ετήσιο επιτόκιο δανεισμού να φτάνει πλέον το 4,35%, και των καταθέσεων στο 1,5%.

Η κινεζική κεντρική τράπεζα ζήτησε επίσης από τις εμπορικές τράπεζες της χώρας να μειώσουν το ρευστό που διαθέτουν ως απόθεμα, κίνηση η οποία ερμηνεύτηκε ως μια προσπάθεια να πέσει περισσότερο χρήμα στην αγορά ούτως ώστε να ευνοηθεί η ανάπτυξη.

Αυτή είναι η έκτη φορά που οι κινεζικές αρχές προχωρούν σε μείωση των επιτοκίων, καταδεικνύοντας την ανησυχία της κεντρικής τράπεζας της Κίνας για την πορεία της οικονομίας.

Οικονομικοί αναλυτές σχολίασαν την κίνηση αυτή μάλλον θετικά, διαβλέποντας στην Κίνα μια διάθεση πολιτικών ελιγμών που άλλες χώρες ή νομισματικές ενώσεις στον κόσμο δεν διαθέτουν.

Την ερχόμενη εβδομάδα διεξάγεται προγραμματισμένη συνεδρίαση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, και όλοι πλέον αναμένουν τα συμπεράσματα που θα βγουν από το πολιτικό όργανο που κυβερνά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Οι κινεζικές αρχές βρίσκονται ήδη στη διαδικασία κατάρτισης ενός πενταετούς προγράμματος, όπου στην κορυφή της ατζέντας του βρίσκεται –φυσικά- η οικονομία.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ έχει εκφράσει την ανησυχία του για τις πρόσφατες άσχημες επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας, οι οποίες έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις αγορές ολόκληρου του πλανήτη.

Σε μια σπάνια συνέντευξή του στο Reuters, ο Κινέζος ηγέτης σημείωσε ότι «όσο περισσότερο παγκοσμιοποιείται η οικονομία και οι αγορές, τόσο δυσκολότερο θα είναι για την Κίνα η σταθεροποίηση σε ένα περιβάλλον μειωμένων οικονομικών επιδόσεων». Διαβεβαίωσε, όμως, στην ίδια συνέντευξη ότι η Κίνα εργάζεται σκληρά για να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις.