Η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή όλων των εποχών – Αποτιμάται άνω των δύο τρισ. δολαρίων

Η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή όλων των εποχών – Αποτιμάται άνω των δύο τρισ. δολαρίων
AppleMark

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία του κόσμου, η Saudi Aramco, δήλωσε ότι θα είναι έτοιμη μέχρι το 2018.

Η Saudi Aramco, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα είναι έτοιμη για δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο μέχρι το 2018. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει μετοχές της Aramco στο πλαίσιο ενός προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που στόχο έχει την άντληση κεφαλαίων σε μια περίοδο φθηνού πετρελαίου.

Η Aramco είναι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία του κόσμου με αποθέματα αργού περίπου 265 δισ. βαρέλια, πάνω από το 15% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.  Εάν υλοποιηθεί η δημόσια εγγραφή της, τότε θα γίνει η πρώτη εισηγμένη εταιρία με αξία άνω του 2 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η εταιρία είπε ότι μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη των επιλογών αυτών, τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, το οποίο στη συνέχεια θα υποβάλει τις προτάσεις του στο Ανώτατο Συμβούλιο της Saudi Aramco. «Είμαστε αισιόδοξοι» ανέφερε ο CEO της εταιρείας στο CNNMoney και πρόσθεσε: «η αγορά έχει αρχίσει να ανακάμπτει και θα πάει ακόμα καλύτερα το 2017».

Μια πώληση στο άμεσο μέλλον θα μπορούσε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος που εμφανίζει το Ριάντ λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου και που πέρυσι έφθασε σχεδόν τα 100 δισ. δολάρια. Παράλληλα, θα μπορούσε να ενισχύσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τη χρηματιστηριακή αγορά της Σαουδικής Αραβίας.

Αφού σύμφωνα με τους αναλυτές η IPO θα μπορούσε να φτάσει τα 2 τρις., απλά η πώληση του 5% θα μπορούσε να καλύψει αυτό το έλλειμμα – για να καταλάβετε είναι 4 φορές μεγαλύτερη από την IPO της Alibaba το 2014.

Η εταιρία παράγει περισσότερα από 10 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, τρεις φορές περισσότερα από τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εισηγμένη εταιρία, την ExxonMobil.