Η Microsoft θέλει να σώσει τον κόσμο με την κβαντική υπολογιστική

Η Microsoft θέλει να σώσει τον κόσμο με την κβαντική υπολογιστική

Οι λύσεις που προσφέρει μπορούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, αλλά ακόμη απέχουμε από την υλοποίησή της.

της Μπαρμπ Ντάροου

Η Microsoft – όπως η IBM και η Google – βλέπει τεράστιες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις στην κβαντική υπολογιστική και στη χρήση της για την επίλυση των μεγαλύτερων προβλημάτων του κόσμου.

Ο συγκεκριμένος όρος της κβαντικής υπολογιστικής αναφέρεται στην ικανότητα τιθάσευσης υποατομικών σωματιδίων για την επιτέλεση πολύ σύνθετων λειτουργιών.

Όπως το έθεσε ο Ρόμπερτ Χάκετ του Fortune τον περασμένο Μάρτιο:

Ενώ ένας συμβατικός υπολογιστής αποθηκεύει την πληροφορία ως ‘bit’ με δύο τιμές – με το 1 να ισούται με το «ανοιχτός» και το 0 με το «κλειστός» – ένας κβαντικός υπολογιστής χρησιμοποιεί ‘qubits’ για τη διατήρηση πολλαπλών τιμών την ίδια στιγμή, τροφοδοτώντας έτσι την ιδιότητα της υπέρθεσης που έχουν τα κβαντικά μηχανικά σωματίδια για εκθετική ισχύ.

Βασικά, οι πολλαπλές τιμές σημαίνουν ότι ένας κβαντικός υπολογιστής μπορεί να επεξεργαστεί πολλά πράγματα παράλληλα επειδή κάθε υποατομικό σωματίδιο εκτελεί πολλαπλά καθήκοντα.

Στο συνέδριο τεχνολογίας Ignite της Microsoft στο Ορλάντο, ο CEO της εταιρείας, Σάτια Ναντέλα, χρησιμοποίησε το παράδειγμα του λαβύρινθου για να εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ των κβαντικών υπολογιστών και της τρέχουσας κατάστασης στον κλάδο της υπολογιστικής.

Αν ένας κλασικός υπολογιστής προσπαθούσε να εντοπίσει τον δρόμο προς την έξοδο, εξήγησε ο Ναντέλα, θα επέλεγε ένα μονοπάτι, θα έβρισκε …τοίχο, θα πήγαινε πίσω, θα ξεκινούσε ξανά, θα ξαναέφτανε σε αδιέξοδο και θα πήγαινε πίσω ξανά μέχρι να εξαντλήσει όλες τις επιλογές του. Η απάντηση θα βρισκόταν, αλλά θα απαιτείτο πολύς χρόνος.

«Ένας κβαντικός υπολογιστής που επιτρέπει την κωδικοποίηση της πληροφορίας – όχι μόνο το ένα ή το μηδέν, αλλά το ένα και το μηδέν ταυτόχρονα – ξεκλειδώνει τεράστιες δυνατότητες» είπε. «Θα μπορούσε να πάρει όλα τα μονοπάτια στον λαβύρινθο ταυτόχρονα. Αυτή είναι η ισχύς του κβάντου».

Η Microsoft, όπως και οι ανταγωνιστές της, προσπαθεί να επισπεύσει την έλευση της κβαντικής υπολογιστικής. Ο Ναντέλα, μαζί με μια ομάδα φυσικών και μαθηματικών πλάι του, ανακοίνωσε μια νέα γλώσσα προγραμματισμού έτσι σχεδιασμένη ώστε να βοηθά τους προγραμματιστές να συλλάβουν αλγόριθμους που θα τρέχουν σε έναν κβαντικό υπολογιστή. Η εταιρεία σχεδιάζει να ενσωματώσει τη γλώσσα αυτή στο Visual Studio, τη δέσμη γλωσσών και σχετικών εργαλείων της Microsoft.

Η Κρίστα Σβόρε, επικεφαλής ερευνήτρια της Microsoft στον κλάδο και μία από τις καλεσμένες του Ναντέλα επί σκηνής, είπε ότι αυτά τα εργαλεία θα βοηθήσουν τους προγραμματιστές να κατασκευάσουν και να δοκιμάσουν αλγόριθμους εκ των προτέρων, και στη συνέχεια να κάνουν προσομοίωση της χρήσης τους είτε σε ένα μηχάνημα desktop είτε στο δημόσιο cloud Microsoft Azure.

Η υπόσχεση αυτής της τεχνολογίας είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Αν ρωτήσετε τους ειδικούς – όπως αυτούς που μίλησαν στην εκδήλωση της Microsoft – θα σας πουν ότι η κβαντική υπολογιστική θα συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι αρρώστιες. Μέσα σε μερικές ώρες ή μέρες θα μπορούσαν να λυθούν προβλήματα που με τη σημερινή τεχνολογία επιλύονται πολύ πιο αργά.

Βεβαίως, τα εμπόδια παραμένουν. Η εκμετάλλευση σωματιδίων σε υπο-ατομικό επίπεδο είναι δύσκολη και η κατασκευή ενός υπολογιστή γενικής χρήσης που να μπορεί να τα τιθασεύσει παραμένει μια πρόκληση.