Η Pinterest αλλάζει τα δεδομένα για τους εργαζόμενους σε startup

Η Pinterest αλλάζει τα δεδομένα για τους εργαζόμενους σε startup

Η Pinterest δεν θα ζητά πλέον από τους εργαζομένους της να κάνουν μια δύσκολη επιλογή. Άραγε, θα ακολουθήσουν κι άλλες startup τον ίδιο δρόμο;

«Είστε ελεύθεροι να φύγετε.»

Αυτό ήταν το μήνυμα από την Pinterest προς τους εργαζομένους της την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια συνάντηση μαζί τους στην έδρα της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο. Και έγινε δεκτό όχι με πανικό ή με δάκρυα στα μάτια, αλλά με ευγνωμοσύνη.

Το Fortune έμαθε ότι η Pinterest είπε στους εργαζομένους της ότι αν βρίσκονται στην εταιρεία για τουλάχιστον δύο χρόνια και επιλέξουν να πάνε σε άλλη εταιρεία – ή απολυθούν -, τότε θα μπορούν να διατηρήσουν τα δικαιώματά προαίρεσης αγοράς μετοχών για επιπλέον εφτά χρόνια μετά από την αποχώρησή τους από την εταιρεία, χωρίς να τα εξασκήσουν.

Με αυτό τον τρόπο, η Pinterest εξάλειψε μια τεράστια φορολογική επιβάρυνση που στοιχειώνει το όνειρο πολλών επιτυχημένων εργαζομένων σε εταιρείες startup.

Ιδού πώς είχαμε περιγράψει το πρόβλημα πέρυσι το καλοκαίρι.

Οι εργαζόμενοι σε startup συχνά λαμβάνουν δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών αντί για υψηλότερους μισθούς. Ουσιαστικά, ο εργαζόμενος στοιχηματίζει ότι το άνευ αξίας χαρτί της μετοχής σήμερα θα αξίζει πολύ περισσότερο στο μέλλον. Και έτσι, πηγαίνει στη δουλειά προσπαθώντας να υλοποιήσει αυτό το όραμα.

Όμως, αν ο εργαζόμενος εγκαταλείψει την εταιρεία, συνήθως καλείται να εξασκήσει τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών εντός μερικών μηνών, αλλιώς αυτά λήγουν. Και για την εξάσκηση των δικαιωμάτων προαίρεσης, ο εργαζόμενος επιβαρύνεται φορολογικά με ένα υψηλότατο ποσό.

Η λύση στο πρόβλημα είναι, φυσικά, ο εργαζόμενος να εξασκεί τα δικαιώματα προαίρεσης και μετά να πουλά τις μετοχές – είτε στη δευτερογενή αγορά, είτε πίσω στην εταιρεία. Όμως, πολλές από τις πιο επιτυχημένες startup αρνούνται να συνεργαστούν.

Η Pinterest ήταν μια από τις εταιρείες που αρνούνταν να συνεργαστούν με τους εργαζομένους. Όμως, πλέον, βρήκε έναν τρόπο δημιουργικής υπέρβασης του φορολογικού διλήμματος για τους εργαζομένους της.

«Λειτουργούμε βάσει της αρχής της δικαιοσύνης» εξηγεί ο συνιδρυτής της Pinterest, Έβαν Σαρπ. «Αν προσέφερες στην Pinterest, πρέπει να είσαι σε θέση να διατηρήσεις αυτή την αξία. Και αυτό δεν πρέπει να ισχύει μόνο για ανθρώπους με αρκετό ρευστό, οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν στην πρόσθετη αυτή φορολογική υποχρέωση».

Το μεγάλο ερώτημα, πλέον, είναι αν άλλες επιτυχημένες startup θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Pinterest, στη Σίλικον Βάλλεϊ και αλλού.