Οι πλούσιοι Ευρωπαίοι γίνονται πλουσιότεροι παρά την κριση

Οι πλούσιοι Ευρωπαίοι γίνονται πλουσιότεροι παρά την κριση
Amancio Ortega, Zara Photo:

Σύμφωνα με νέα έρευνα, το 2012 οι ισχυροί της Ευρώπης αύξησαν κατά πολύ τις περιουσίες τους.

Η έκθεση της ερευνητικής εταιρείας Wealth-X, δείχνει ότι οι ατομικές περιουσίες των 30 εκατομμυρίων και άνω στην Γερμανία, την Ελβετία, την Γαλλία και την Ιταλία αυξήθηκαν κατά 6% πέρσι ενώ οι αντίστοιχες περιουσίες κατέγραψαν αύξηση κατά 13%.

ΗΓερμανία είναι η χώρα με τα περισσότερα κέρδη, με τους μεγιστάνες της να αυξάνονται κατά 6% και να φθάνουν τους 16.734, με συνολικά περιουσιακά στοιχεία περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η αντίστοιχη περιουσία των Ελβετών μεγάλωσε κατά 15%. Ακόμα και η Γαλλία, που τον τελευταίο διάστημα εμφανίζεται ως η χώρα την αποφεύγουν οι πλούσιοι υπήκοοι της, είδε τον εξαιρετικά εύπορο πληθυσμό της να αυξάνεται κατά 5% και την περιουσία τους να ενισχύεται κατά 12%.

«Παράλογα» σπάταλοι εκατομμυριούχοι

Η Wealth-X αποδίδει την βελτίωση των αριθμών αυτών κυρίως στη σωστή, προνοητική τοποθέτηση των περιουσιών. «Οι έξυπνες επενδύσεις», λέει ο πρόεδρος της Ντέιβιντ Φρίντμαν, «και ο συνετός προγραμματισμός του πλούτου μεταξύ των εκατομμυριούχων, εξηγεί γιατί αυτοί κερδίζουν περισσότερα από ότι άλλοι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσα στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον».

Βέβαια, μπορεί να υπάρχει κι άλλη εξήγηση: η παγκοσμιοποίηση. Πολλοί από αυτούς τους σούπερ-πλούσιους Ευρωπαίους έχουν υπό τον έλεγχο τους παγκόσμιους ομίλους ή εταιρείες που επωφελούνται από την ανάπτυξη σε άλλες γωνιές του πλανήτη, περιορίζοντας έτσι την εξάρτηση τους από την οικονομία των χωρών του.

Πολλές επιχειρήσεις ειδών πολυτελείας, για παράδειγμα, στην Γαλλία, ή οι κορυφαίες βιομηχανίες της Γερμανίας και οι οίκοι μόδας της Ιταλίας, έχουν σχεδόν αποσυνδέσει την κερδοφορία τους από την Ευρώπη κι εξακολουθούν να βλέπουν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται στην Κίνα, τις ΗΠΑ κι άλλες χώρες με σχετικά πιο ισχυρές οικονομίες.

Ο Αμάνθιο Ορτέγα, ο ιδρυτής της Ισπανικής αλυσίδας Zara (φωτό), είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση. Μπορεί η οικονομία της χώρας του να βρίσκεται σε ύφεση και να υποφέρει, αλλά η περιουσία του Ορτέγα έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια τον τελευταίο χρόνο, ξεπερνώντας πλέον τα 50 δισ., με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους πέντε πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: Baby… Μίδες!