Η πολιτική Τραμπ «διώχνει» τις αμερικανικές εταιρείες από την Κίνα αλλά δεν τις οδηγεί στις ΗΠΑ

Η πολιτική Τραμπ «διώχνει» τις αμερικανικές εταιρείες από την Κίνα αλλά δεν τις οδηγεί στις ΗΠΑ

Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που σκέφτονται να μεταφέρουν αλλού τις παραγωγικές τους δραστηριότητες εξαιτίας της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας.

της Renae Reints

Περισσότερες από το 70% των αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη νότια Κίνα σκέφτονται να αναβάλλουν την οποιαδήποτε απόφαση περαιτέρω επενδύσεων εκεί ή ακόμα και να μεταφέρουν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες εκτός της χώρας, εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Νότιας Κίνας, η πλειοψηφία των εταιρειών εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τις γραμμές παραγωγής εκτός της Κίνας, αλλά μόνο το 1% των εταιρειών έχουν σχέδια να δημιουργήσουν τέτοιες γραμμές παραγωγής στη Βόρεια Αμερική.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 21 Σεπτεμβρίου και 10 Οκτωβρίου, αφότου ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε δασμούς ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά της Κίνας, με αποτέλεσμα η Κίνα να απαντήσει με επιπλέον δασμούς 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, 219 εταιρείες από όλο τον κόσμο απάντησαν στην έρευνα και περίπου το 95% αυτών δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Σχεδόν οι μισές από αυτές τις εταιρείες ανέφεραν ότι έχασαν μερίδια αγοράς σε άλλες χώρες λόγω του εμπορικού πολέμου. Οι αμερικανικές εταιρείες ανέφεραν ότι οι ισχυρότεροι ανταγωνιστές τους προήλθαν από το Βιετνάμ, τη Γερμανία και την Ιαπωνία, ενώ οι κινεζικές εταιρείες ανέφεραν ότι ο ανταγωνισμός προέρχεται από το Βιετνάμ, την Ινδία και την Κορέα.

«Είναι πολύ πιθανό οι άνθρωποι να αναβάλλουν παραγγελίες μέχρι τα πράγματα να γίνουν λιγότερο αβέβαια ή να στραφούν σε άλλους ανταγωνιστές που είναι πρόθυμοι να προσφέρουν φθηνότερα προϊόντα, ακόμη και κάτω του κόστους, για να εξασφαλίσουν μερίδιο αγοράς», δήλωσε στο Reuters ο Harley Seyedin, πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Νότιας Κίνας. «Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα σε σχέση με το μερίδιο αγοράς είναι όταν το χάνεις, μετά γίνεται πολύ δύσκολο να το ανακτήσεις».

Οι εταιρείες των ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται στην Κίνα πιστεύουν ότι πλήττονται από τον εμπορικό πόλεμο περισσότερο από άλλες εταιρείες, σύμφωνα με την έρευνα. Παρ’ όλα αυτά, σχεδόν το 80% όλων των ερωτηθέντων ανέφεραν την ύπαρξη ζημιών από τον εμπορικό πόλεμο, με τους δασμούς των ΗΠΑ να έχουν μεγαλύτερη επίπτωση από τους κινεζικούς δασμούς, αναφέρει το Reuters. Οι κυριότερες ανησυχίες αφορούν την αύξηση του κόστους των αγαθών, τις δυσκολίες με τις προμήθειες, και την απώλεια πωλήσεων.