Οι τελευταίες κινήσεις του «ροκ σταρ» των επενδυτών πριν αποσυρθεί

Οι τελευταίες κινήσεις του «ροκ σταρ» των επενδυτών πριν αποσυρθεί
Bill Gross, co-chief investment officer of Pacific Investment Management Co., speaks during an interview in New York, U.S., on Monday, May 16, 2011. Treasury Secretary Timothy F. Geithner's action to stave off the federal debt limit until August gives the U.S. some "wiggle room," Gross said today. Photographer: Scott Eells/Bloomberg via Getty Images

Τι έκανε τον Bill Gross να πάρει τη μεγάλη απόφαση να συνταξιοδοτηθεί.

 

Ο Bill Gross, ο οποίος άφησε το αποτύπωμά του στον κλάδο της επένδυσης σε ομόλογα με μια καριέρα που απλώνεται σε βάθος τεσσάρων δεκαετιών, αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί ύστερα από κάποια δύσκολα τελευταία χρόνια.

Ο Gross, ο οποίος ανακοίνωσε τη συνταξιοδότησή του τη Δευτέρα, συνάντησε δυσκολίες τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως επικεφαλής του επενδυτικού κεφαλαίου Janus Henderson Global Unconstrained Bond Fund. Οι επιδόσεις του δεν προσέγγισαν ούτε κατά διάνοια τα επιτεύγματά του που καταγράφηκαν την περίοδο κατά την οποία μετασχημάτισε το Total Return Fund της Pacific Investment Management Co. σε κολοσσό των ομολόγων.

«Κοιτάζω πίσω και βλέπω την επίδοση του Unconstrained Fund τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Janus, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν είναι ικανοποιητική» είπε ο Gross σε συνέντευξή του με τον Tom Keene στο Bloomberg TV. «Ίσως έπρεπε να έχω παραμείνει στο Total Return και να είμαι πιο συγκρατημένος».

Ο Gross βρέθηκε στην Janus Henderson Group Plc στα τέλη του 2014. Εκεί, o γνωστός fund manager είδε την αξία των επενδυτικών στοιχείων του να καταρρέουν και τις αποδόσεις να πέφτουν κάτω από το 1 τοις εκατό.

Τη διαχείριση του fund θα αναλάβει πλέον η ομάδα που υποστήριζε μέχρι πρότινος τον Gross, όπως ανέφερε η Janus.

Ο 74χρονος Gross θα εστιάσει πλέον στη διαχείριση των προσωπικών περιουσιακών του στοιχείων και θα συνεχίσει να εμπλέκεται σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Janus. Τα τελευταία 20 χρόνια, ο Gross προέβη σε φιλανθρωπικές δωρεές αξίας άνω των 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όταν βρέθηκε στην Janus, ο Gross έβαλε 700 εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία στο Unconstrained Fund, το οποίο όμως μέσα στο 2018 κατέγραψε απώλειες 4%. Αυτό οδήγησε σε ένα κύμα απόσυρσης περιουσιακών στοιχείων από τους επενδυτές, με τη συνολική αξία των υπό διαχείριση στοιχείων να πέφτει κάτω από το 1 δισεκατομμύριο δολάρια· στις αρχές του 2018, το αντίστοιχο νούμερο ήταν 2,24 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Gross απέδωσε τις απώλειες κατά το πρώτο μισό του περασμένου έτους στην εσφαλμένη εκτίμηση ότι τα επιτόκια των αμερικανικών και των γερμανικών ομολόγων επρόκειτο να συγκλίνουν.