Η Τερέζα Μέι αναβάλλει την ψηφοφορία για τη συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ για το Brexit

Η Τερέζα Μέι αναβάλλει την ψηφοφορία για τη συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ για το Brexit
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ως τις 21 Ιανουαρίου» θα έχει διεξαχθεί η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο δηλώνει τώρα η Βρετανίδα πρωθυπουργός - Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο την αναβολή της κρίσιμης αυριανής ψηφοφορίας για τη συμφωνία του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες σχετικά με το Brexit, καθώς αναμενόταν να απορριφθεί με «σημαντική διαφορά».

«Είναι σαφές ότι αν και υπάρχει ευρεία στήριξη για πολλά από τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας, στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας επικρατεί εκτενής και βαθιά ανησυχία» είπε η Τερέζα Μέι. «Επομένως, θα αναβάλουμε την ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για αύριο προκειμένου να μην διχάσουμε το κοινοβούλιο αυτή τη χρονική στιγμή».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει περαιτέρω διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη διευθέτηση του θέματος των ιρλανδικών συνόρων.

Η Μέρι είπε ακόμη ότι η βρετανική κυβέρνηση «επιταχύνει τις προετοιμασίες της ακόμη και για το ενδεχόμενο μιας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία». Aπέκλεισε πάντως εκ νέου το ενδεχόμενο ακύρωσης του Brexit και παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι η αποχώρηση θα γίνει όπως έχει προαναγγελθεί στις 29 Μαρτίου 2019.

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί» να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στις 29 Μαρτίου, τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν πιστεύει ότι είναι σωστό το σενάριο» που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες, ότι η κυβέρνησή της θα καθυστερήσει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη συμφωνία για το Brexit μέχρι τον Μάρτιο.

Νωρίτερα, η Μέι απέκλεισε επίσης την πιθανότητα διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Η αναβολή της ψηφοφορίας οδήγησε αμέσως σε πτώση της ισοτιμίας της βρετανικής λίρας. Μια έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία είναι το καταστροφικό σενάριο για τους οικονομικούς κύκλους της Βρετανίας.

Ανακοινώνοντας την απόφασή της να αναβάλει την ψηφοφορία, η Μέι είπε στους βουλευτές ότι εάν θέλουν με εναλλακτική συμφωνία με την ΕΕ, πρέπει να είναι ειλικρινείς σχετικά με τα μειονεκτήματα των επιλογών τους, δηλαδή ένα δεύτερο δημοψήφισμα, την παραμονή στην ενιαία αγορά και ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Θέλει το κοινοβούλιο να ολοκληρώσει τη διαδικασία του Brexit;» διερωτήθηκε η Μέι. «Εάν ναι, θέλει να το κάνει μέσω της επίτευξης μιας συμφωνίας με την ΕΕ; Εάν η απάντηση είναι ναι – και νομίζω ότι αυτή είναι η απάντηση της πλειοψηφίας του σώματος, τότε θα πρέπει να διερωτηθούμε εάν είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς. Διότι δεν θα υπάρξει μακροχρόνιο και επιτυχές Brexit χωρίς συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές».

Όπως μεταδίδει δημοσιογράφος της βρετανικής Telegraph, η Μέι φέρεται να δήλωσε πως η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ως τις 21 Ιανουαρίου, την τελευταία ημερομηνία δηλαδή που είναι δυνατόν να ψηφιστεί από το βρετανικό κοινοβουλίο η σχετική συμφωνία, κίνηση που ενδέχεται να θέσει προ τετελεσμένου τους βουλευτές να αποδεχτούν είτε τη δική της συμφωνία ή να υπάρξει άτακτη αποχώρηση της Μεγ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι θα «συζητήσει» με τους Ευρωπαίους ομολόγους της στις Βρυξέλλες τις «ανησυχίες» του βρετανικού κοινοβουλίου για τη συμφωνία του Brexit. «Θα πάω να συναντήσω τους ομολόγους μου άλλων κρατών μελών» της ΕΕ για να «συζητήσω μαζί τους τις ανησυχίες που διατύπωσε αυτό το σώμα» επισήμανε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η Τερέζα Μέι τόνισε επίσης ότι «ένα άλλο δημοψήφισμα θα οδηγούσε σε σημαντική απώλεια της πίστης στην δημοκρατία μας».

Έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης – Κόρμπιν: Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βρετανίας εκτίμησε σήμερα ότι η κυβέρνηση «έχει χάσει τον έλεγχο» των εξελίξεων και είναι «αποδιοργανωμένη». Ο Τζέρεμι Κόρμπιν τόνισε ότι αν η Μέι δεν προχωρήσει στις ευρείες αλλαγές που απαιτούνται για μια συφωνία, τότε θα πρέπει να κάνει στην άκρη και να αφήσει «εκείνους που μπορούν» να κυβερνήσουν, αναφερόμενος προφανώς στο Εργατικό Κόμμα.

«Η πρωθυπουργός προσπαθεί να εξαγοράσει μια τελευταία ευκαιρία για να σώσει τη συμφωνία», τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών. Δεν έχει κανένα νόημα, πρόσθεσε, να φέρει την ίδια συμφωνία, η οποία είναι ξεκάθαρο ότι δεν στηρίζεται από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Το να φέρει την ίδια, πρόχειρη συμφωνία δεν θα αλλάξει τα θεμελιώδη ελαττώματά της, ούτε τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από βουλευτές όλων των κομμάτων, σχολίασε.

Ο ηγέτης του φιλοευρωπαϊκού κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στήριζε μια πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού, αν την ζητούσε το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα. «Μετά το σημερινό φιάσκο, η κυβέρνηση πραγματικά απόλεσε το κύρος της. Εγώ και οι συνάδελφοί μου θα στηρίξουμε πλήρως τον ηγέτη της αντιπολίτευσης αν καταθέσει πρόταση μομφής, όπως ασφαλώς τον καλεί τον καθήκον του να πράξει», είπε ο Βινς Κέιμπλ.

Με καταψήφιση της συμφωνίας απειλεί το DUP 

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας στο βρετανικό κοινοβούλιο, κάλεσε σήμερα την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι «να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες με πραγματικές αλλαγές» στη συμφωνία του «διαζυγίου» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε κάθε άλλη περίπτωση θα την καταψηφίσει.

«Ειλικρινά, αυτά που είπε σήμερα η πρωθυπουργός απλώς δεν είναι αξιόπιστα», σχολίασε ο Νάιτζελ Ντοντς, ο δεύτερος στην ιεραρχία του DUP.  «Η πρωθυπουργός λέει ότι ακούει και μιλάει για διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνει είναι ότι η συμφωνία αποχώρησης και το νομικά δεσμευτικό κείμενο δεν είναι αποδεκτά από αυτό το κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

«Σας παρακαλώ, πρωθυπουργέ, αρχίστε πραγματικά να ακούτε και επιστρέψε με αλλαγές στη συμφωνία αποχώρησης, γιατί διαφορετικά θα καταψηφιστεί», κατέληξε.

Για «αξιολύπητη δειλία» από την Τερέζα Μέι κάνει λόγο η Νίκολα Στέρτζον

Η πρωθυπουργός της Σκoτίας Νίκολα Στέρτζον κατηγόρησε σήμερα τη βρετανική κυβέρνηση για «αξιολύπητη δειλία» λόγω της απόφασής της να ματαιώσει μια κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Πρόκειται για μια στιγμή που σημαδεύει μια στροφή και μια ενέργεια αξιολύπητης δειλίας από μια κυβέρνηση των Τόρι (Συντηρητικών) η οποία έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές δράσης και τώρα καταρρέει μέσα στο απόλυτο χάος», ανέφερε σε μια δήλωση. «Η συμφωνία της πρωθυπουργού θα έπρεπε να έρθει στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου αμέσως έτσι ώστε να καταψηφιστεί και να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε το χάος των Τόρι (Συντηρητικών) με μια λύση που θα προστατεύει τις δουλειές, το επίπεδο ζωής και τη θέση της Σκoτίας στην Ευρώπη».

Η Στέρτζον είπε ακόμη πως οι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής καταθέσει το Εργατικό Κόμμα εναντίον της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι στο εθνικό κοινοβούλιο. «Αν οι Εργατικοί, ως επίσημη αντιπολίτευση, καταθέσoyn πρόταση μομφής σε αυτή την ανίκανη κυβέρνηση αύριο, @τοSNP θα την υποστηρίξει και μπορούμε στη συνέχεια να εργαστούμε από κοινού για να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να σταματήσει το Brexit με μια άλλη ψήφο. Αυτή η εικόνα καταστροφής δεν μπορεί να συνεχιστεί – τι λέτε;» έγραψε η Στέρτζον σε ανάρτησή της στο Twitter.

Να δοθεί ο λόγος στους βουλευτές για την αναβολή της ψηφοφορίας ζητά ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν «ορθό» να δοθεί στους βουλευτές η δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα αναβληθεί ή όχι η προγραμματισμένη για αύριο ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit.

Η δήλωση αυτή του Τζον Μπέρκοου έγινε λίγα λεπτά αφού η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία αναβάλλεται. «Σε κάθε πολιτισμένο και ώριμο περιβάλλον που σέβεται τους άλλους, το να επιτρέπεται στη Βουλή να έχει λόγο θα ήταν η σωστή και, τολμώ να πω, η προφανής πορεία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί», είπε ο Μπέρκοου μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος πρόσθεσε πάντως ότι μολονότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει μονομερώς την ψηφοφορία, ο ίδιος με μεγάλη του χαρά θα διευκόλυνε τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας για το θέμα αυτό.

Ρις-Μογκ: Η Τερέζα Μέι πρέπει να κυβερνήσει ή να παραιτηθεί

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα πρέπει είτε να κυβερνήσει τη χώρα είτε να παραιτηθεί, προειδοποίησε σήμερα ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής και υψηλόβαθμο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος Τζέικομπ Ρις-Μογκ, μετά την αναβολή της ψηφοφορίας που επρόκειτο να διεξαχθεί αύριο στο κοινοβούλιο για το Brexit.

«Με τι ισοδυναμούν τα δύο χρόνια στα οποία η Τερέζα Μέι διαπραγματεύεται το Brexit; Με μια ακατόρθωτη συμφωνία την οποία το κοινοβούλιο θα απέρριπτε απερίφραστα, αν η πρωθυπουργός είχε το θάρρος να την αφήσει να φτάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής, που είναι επικεφαλής μιας ισχυρής ομάδας ευρωσκεπτικιστών Συντηρητικών.  «»Αυτό δεν είναι διακυβέρνηση, ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν (τον ηγέτη των Εργατικών) στην κυβέρνηση (…) Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η πρωθυπουργός πρέπει είτε να κυβερνήσει είτε να παραιτηθεί», κατέληξε.

ΕΕ: Δεν συγκαλείται ξανά έκτακτη σύνοδος για το Brexit

Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ που θα συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλες για να προετοιμάσουν τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 13,14 Δεκεμβρίου δεν θα συγκαλέσουν έκτακτη συνεδρίαση για το Brexit, δήλωσε ανώτερος Eυρωπαίος αξιωματούχος.

Οι υπουργοί των 28 κρατών – μελών, εκ των οποίων και η Βρετανία, θα συναντηθούν για να προετοιμάσουν διάφορα θέματα της ατζέντας της Συνόδου, καθώς και άλλα ζητήματα. Σε ερώτηση δημοσιογράφων, αν οι υπόλοιποι υπουργοί των 27 ενδέχεται να συναντηθούν για να συζητήσουν την απόφαση της βρετανικής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να επιδιώξει περαιτέρω διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία Brexit που κατέληξαν τον περασμένο μήνα Λονδίνο και Βρυξέλες, ο αξιωματούχος απάντησε πως δεν υπάρχει σχεδιασμός για μια τέτοια συνάντηση.

Η Μέι θα προσέλθει στην τακτική Σύνοδο Κορυφής των 27 την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 13, 14 Δεκεμβρίου.

Εκπρόσωπος Downing Street: Πρώτα οι εγγυήσεις από την ΕΕ

Η ημερομηνία για νέα κοινοβουλευτική ψηφοφορία για συμφωνία Brexit της Τερέζα Μέι, θα εξαρτηθεί από το πότε η βρετανίδα πρωθυπουργός λάβει τις διαβεβαιώσεις που χρειάζεται για να ικανοποιήσει τους βουλευτές, δήλωσε εκπρόσωπος της.

Η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να καθυστερήσει το Brexit, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Μέι δεν θα ακολουθούσε τη διαδικασία να προσπαθήσει να εξασφαλίσει επιπλέον εγγυήσεις από την ΕΕ αν δεν πίστευε ότι μπορεί να της λάβει.

«Δεν πιστεύω ότι η πρωθυπουργός έχει ορίσει ημερομηνία (για τη ψηφοφορία)…πιστεύω ότι αυτό που είναι σημαντικό, όπως έχει πει σε αρκετές περιπτώσεις, είναι να λάβει τις διαβεβαιώσεις που η Βουλή των Κοινοτήτων χρειάζεται, οπότε η διαδικασία θα μας καθοδηγήσει», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος.

«Δεν θα απογοητεύσουμε ποτέ τους Ιρλανδούς», διαβεβαιώνει ο Γκι Φερχόφστατ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν θα απογοητεύσει ποτέ τους Ιρλανδούς», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ομάδας συντονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φερχόφστατ, μετά τις πληροφορίες ότι η Βρετανία θα επιδιώξει αλλαγές στη συμφωνία Βρυξελλών-Λονδίνου για το θέμα των ιρλανδικών συνόρων.

«Δεν μπορώ να το παρακολουθήσω πλέον. Έπειτα από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση των Τόρις θέλει να καθυστερήσει την ψηφοφορία. Απλά, κρατήστε στο μυαλό σας ότι εμείς δεν θα απογοητεύσουμε ποτέ τους Ιρλανδούς», σημείωσε ο Φερχόφστατ. «Αυτή η καθυστέρηση θα επιδεινώσει περαιτέρω την αβεβαιότητα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ήρθε η ώρα να αποφασίσουν!».

Δείτε ακόμη: 

Προς αναβολή η κρίσιμη ψηφοφορία του Brexit – Σε δεινή θέση η Μέι 

 Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει: Δεν θα επαναδιαπραγματευθούμε το Brexit