Η Tesla είναι έτοιμη να κάνει το μεγάλο «άλμα» προς την Κίνα

Η Tesla είναι έτοιμη να κάνει το μεγάλο «άλμα» προς την Κίνα
Photo:

Η αμερικανική εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα πριν το κλείσιμο της κατασκευής νέου εργοστασίου στη χώρα.

 

Ένα βήμα κοντά από τη δημιουργία μιας νέας γραμμής παραγωγής στην Κίνα βρίσκεται η Tesla.

Η αμερικανική εταιρεία αναμένεται να κλείσει σύντομα μια συμφωνία με τις κινεζικές αρχές για τη δημιουργία ενός εργοστασίου στην Σανγκάη, το οποίο σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg θα κατασκευάζει 500.000 οχήματα τον χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο της εταιρείας στην Καλιφόρνια, κατασκευάζει αυτή τη στιγμή 1.000 οχήματα τη μέρα, με τον διαχρονικό του στόχο να παραμένει στο μισό εκατομμύριο οχήματα ανά έτος.

Πάνω από έναν χρόνο κράτησε ο σχεδιασμός της τελικής πρότασης της Tesla για τη δημιουργία ενός εργοστασίου σε κινεζικό έδαφος, ενώ μόνο από τις αναφορές για τη δημιουργία του η μετοχή της εταιρείας ενισχύθηκε στην προχρηματιστηριακή αγορά κατά 2,7%.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στόχος της Tesla είναι να της ανήκει εξ ολοκλήρου η νέα εγκατάσταση, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα αποτελεί την πρώτη στο είδος της μονάδα παραγωγής ξένης ιδιοκτησίας στη χώρα. Κι αυτό, διότι οι περισσότερες ξένες εταιρείες πάντοτε κατασκευάζουν μονάδες παραγωγής σε συνεργασία με κινεζικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα έκανε πρόσφατα η BMW.

Εξαιτίας της εμπορικής σχέσης των ΗΠΑ με την Κίνα, τα οχήματα της Tesla ανατιμήθηκαν πρόσφατα κατά πολλές χιλιάδες δολάρια για όποιον Κινέζο θέλει να τα αποκτήσει. Οι δασμοί που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον στο Πεκίνο εκτόξευσαν την τιμή του Model S κατά 150.000 γουάν, και του Model X κατά 250.000 γουάν.