Οι θεσμοί επιστρέφουν, όμως η αξιολόγηση ίσως κρατήσει μήνες

Οι θεσμοί επιστρέφουν, όμως η αξιολόγηση ίσως κρατήσει μήνες

Ποια αντίμετρα είναι διατεθειμένοι να δεχτούν οι πιστωτές, και ποιος ο κίνδυνος εφαρμογής περικοπών από το 2018.

 

Η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα δεν αποτελεί ισχυρό δείγμα απεμπλοκής από την κρίση που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο, υποστηρίζουν στελέχη των θεσμών, που εκτιμούν πως οι συζητήσεις θα διαρκέσουν εβδομάδες και, το πιθανότερο, μήνες, καθώς τα ανοιχτά ζητήματα είναι πολλά και δύσκολα.

Τα ίδια στελέχη εκτιμούν πως παραμένει ανοιχτό και το θέμα των μέτρων, που ήδη έχει αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το χρόνο έναρξης της εφαρμογής τους. Όπως επισημαίνουν πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων, τα τεχνικά κλιμάκια που θα εξετάσουν τα δημοσιονομικά στοιχεία θα κρίνουν εάν απαιτείται η εφαρμογή τους να ξεκινήσει πριν από το 2019.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η μείωση του αφορολόγητου και η περικοπή των κύριων συντάξεων, μπορεί να ισχύσουν από το 2018, εάν δεν βρεθεί τρόπος να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστον, που βλέπει το ΔΝΤ.

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου, που θα εγκατασταθούν από την Τρίτη στο στρατηγείο τους στο Hilton, θα αποφασίσουν ακόμη και για το ποια μπορεί να είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα-ελαφρύνσεις, με τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να «πακετάρει» τις περικοπές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι θεσμοί απορρίπτουν τις μόνιμες μειώσεις φορολογικών συντελεστών, αφού οι όποιες ελαφρύνσεις θα πρέπει να είναι εφάπαξ μέτρα, που θα χορηγούνται μόνο εάν υπεραποδίδουν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Έτσι, δέχονται να συζητήσουν μόνο για ενίσχυση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, στοχευμένα επιδόματα, όπως ανεργίας, και μεγαλύτερη ανάσα στην πραγματική οικονομία με περισσότερες αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να δεχθεί τώρα όλες τις αλλαγές στα εργασιακά, ενώ «θολό» παραμένει το τοπίο στο θέμα του χρέους, αφού, όπως φάνηκε μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ στο Βερολίνο, αυτό που συζητείται είναι η ελάφρυνση χρέους ανάλογα με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και, μάλιστα, με το πέρας του τρέχοντος προγράμματος το 2018.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνάντηση «αν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν, αυτό που θα χρειαστεί δεν είναι κούρεμα αλλά μια σημαντική μείωση των επιτοκίων και επέκταση στην ωρίμανση του χρέους και αυτά θα συζητηθούν λεπτομερώς αργότερα, όταν υπάρξει πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα λάβει χώρα στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος».