Η Wall Street ανησυχεί για νέο κραχ στις ΗΠΑ, η Goldman Sachs όμως όχι

Η Wall Street ανησυχεί για νέο κραχ στις ΗΠΑ, η Goldman Sachs όμως όχι
Photo:

Ο τραπεζικός κολοσσός δίνει μόνο 36% πιθανότητα εμφάνισης ύφεσης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. 

Οι οικονομολόγοι του ομίλου της Goldman Sachs αποδεικνύονται πιο χαλαροί από τους ανταγωνιστές τους στη Γουόλ Στριτ αναφορικά με τους κινδύνους ύφεσης στις ΗΠΑ το 2020, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ενώ οι Bridgewater Associates και JPMorgan Chase & Co. έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι η αυστηρότερη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική θα δημιουργήσει προβλήματα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η Goldman Sachs δίνει μόνο 36% πιθανότητα εμφάνισης ύφεσης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Αυτός ο κίνδυνος βρίσκεται κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο.

«Έχει πράγματι αυξηθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών σχετικά με την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ μέσα στα επόμενα χρόνια», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs με επικεφαλής τον Jan Hatzius σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. «Το μοντέλο μας σκιαγραφεί μια καλύτερη εικόνα».

Οι άνθρωποι της Goldman Sachs πιστεύουν ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή και ανησυχούν λιγότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν ως προς τη βιωσιμότητα των οικονομικών συνθηκών.

Ωστόσο, σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν την ευχέρεια να πλήξουν άλλες οικονομίες. Εάν η Αμερική βρεθεί σε ύφεση, η πιθανότητα να έχουν άλλες αναπτυγμένες οικονομίες την ίδια μοίρα κατά το επόμενο έτος είναι σχεδόν 70%, σύμφωνα με την ανάλυση της Goldman Sachs με βάση τα δεδομένα τεσσάρων δεκαετιών.

«Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι κάθε ύφεση στις ΗΠΑ πηγαίνει χέρι-χέρι με υφέσεις σε άλλες χώρες», τόνισε η ομάδα του Hatzius. «Όμως, παρόλο που ο οικονομικός κύκλος των ΗΠΑ επιδρά σε άλλες οικονομίες, παραμένουμε αισιόδοξοι ως προς τις προοπτικές».