Είναι ο Σάτια Ναντέλα ο νέος Μπιλ Γκέιτς; Όλη η ιστορία του ανθρώπου που μετασχηματίζει τη Microsoft

Είναι ο Σάτια Ναντέλα ο νέος Μπιλ Γκέιτς; Όλη η ιστορία του ανθρώπου που μετασχηματίζει τη Microsoft

Από το computing και τα κινητά, στο cloud και στις εμπορικές συμφωνίες με Uber και LinkedIn.

Βρισκόμαστε στο Δουβλίνο ένα φθινοπωρινό απόγευμα. Στη βιβλιοθήκη του κολεγίου St. Patrick, μια ντουζίνα μαθητών και καθηγητών περιμένουν ήσυχα την άφιξη του Σάτια Ναντέλα, CEO της Microsoft.

Η πόρτα ανοίγει και μπαίνει ο Ναντέλα, με μια σειρά διοικητικών στελεχών πλάι του. Κάθεται κάτω, και ρωτάει τέσσερις 10χρονους μαθητές να του πουν τι κάνουν. Ένας απ’ αυτούς του δείχνει το tablet του και του εξηγεί τον τρισδιάστατο κόσμο που έχει φτιάξει με κώδικα στο παιχνίδι Minecraft – η πρώτη μεγάλη εξαγορά του Ναντέλα αφότου βρέθηκε στο τιμόνι της Microsoft. Ο Ναντέλα απαντά: «Τέλειο. Θα χρειαστώ ένα απ’ αυτά».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft βρίσκει πάντα χρόνο για να συναντά παιδιά – εν μέρει επειδή αυτοί είναι η νέα γενιά καταναλωτών.

Εν τω μεταξύ, η προσοχή του στρέφεται σε μια έφηβη που είναι τυφλή. Η νέα κοπέλα δουλεύει στην οικοδόμηση λειτουργιών προσβασιμότητας χρησιμοποιώντας την Cortana, την ψηφιακή βοηθό φωνητικής ενεργοποίησης της Microsoft. «Αυτό είναι απίθανο. Είναι φανταστικό να σε βλέπω να προσπερνάς τα όρια του εφικτού». Την ευχαριστεί και στρέφεται στην επόμενη ομάδα παιδιών.

«Έχω ένα ιδιαίτερο πάθος με την προσβασιμότητα, κι αυτό είναι κάτι στο οποίο αφιερώνω πολλή ενέργεια» λέει ο Ναντέλα. Έχει δύο κόρες κι έναν υιό, ο οποίος είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. «Αυτό που μου έδειξε αυτή η κοπέλα είναι το πώς χτίζει, ως developer, τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιεί στην καθημερινή της ζωή για να είναι παραγωγική. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Όλοι μας θα χρειαστούμε εργαλεία προσβασιμότητας κάποια στιγμή». Κι ακόμα καλύτερα για τον Ναντέλα αν αυτά τα εργαλεία μπορεί να τα προσφέρει η Microsoft.

DUBLIN, IRLAND- OCT, 3rd, 2016: Satya Nadella (Picture by Veronique de Viguerie/ Reportage by Getty Images)
DUBLIN, IRLAND- OCT, 3rd, 2016: Satya Nadella (Picture by Veronique de Viguerie/ Reportage by Getty Images)
DUBLIN, IRLAND- OCT, 3rd, 2016: Satya Nadella (Picture by Veronique de Viguerie/ Reportage by Getty Images)

Όταν ο Ναντέλα αντικατέστησε τον Στίβεν Μπάλμερ ως CEO της Microsoft τον Φεβρουάριο του 2014, κληρονόμησε αυτό που θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει διπλωματικά ως κρίση ανάπτυξης. Ή και υπαρξιακή κρίση, αν θέλετε να μιλήσουμε λιγότερο διπλωματικά. «Η Microsoft είναι ανίκανη να συνδεθεί με τη νέα γενιά χρηστών» έγραφε ο αναλυτής της Global Equities Τριπ Τσόουντρι σε ερευνητικό του σημείωμα προς τους πελάτες του το 2010.

Η Microsoft, ο γίγαντας των Windows και του Office, έφτανε στα τεσσαρακοστά της γενέθλια, αλλά κανένα από τα προϊόντα που η εταιρεία είχε αναπτύξει υπό τον δεύτερο CEO της – από τη μηχανή αναζήτησης Bing μέχρι τις συσκευές κινητών Zune, Kin και Lumia – δεν απέφερε τα έσοδα των τρομερών επιτυχιών που είχαν αναπτυχθεί υπό τον πρώτο CEO και συνιδρυτή Μπιλ Γκέιτς.

Από τότε που ανέλαβε ο Ναντέλα, η εταιρεία κατάφερε να επιστρέψει θεαματικά. Ο Ναντέλα πήρε μια εταιρεία εστιασμένη στο προσωπικό computing και με πολλές υποσχέσεις στο εταιρικό και cloud computing, και αντέστρεψε την εξίσωση αυτή. Τα τελευταία τρία χρόνια, η Microsoft πετσόκοψε την επιχειρηματική της εμπλοκή στην κινητή τηλεφωνία, ύψους 9,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που κληρονόμησε από τη Nokia και πούλησε τα δεδομένα χαρτογράφησης της Bing στην Uber.

Παράλληλα, έσπρωξε δισεκατομμύρια στην κατασκευή κέντρων δεδομένων σε όλο τον κόσμο για να υποστηρίξει τα προϊόντα της, τα οποία πλέον είναι συμβατά με το cloud. Και έκανε άλματα προς τον μετασχηματισμό της αρχικής επιχειρηματικής της εμπλοκής με το λογισμικό, από το μοντέλο των μονίμων αδειών όπου τα έσοδα εξασφαλίζονται μία μόνο φορά, στο μοντέλο των συνδρομών που εξασφαλίζει συνεχή ροή εσόδων.

Μάλιστα, ο Ναντέλα έκλεισε και μια τολμηρή συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας επιχειρηματικής δικτύωσης LinkedIn για 26,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της Microsoft. Η αισιοδοξία έχει επιστρέψει πλέον για τα καλά.

«Ο Σάτια είναι ένας εξαιρετικός ηγέτης για τη Microsoft» λέει ο Μπάλμερ, ο οποίος παραμένει ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της εταιρείας. Και προσθέτει ότι «ο Ναντέλα έχει καταφέρει πολλά ως προς τη βελτίωση της πρόσληψης της εταιρείας από developers, επενδυτές και φορείς του κλάδου, με τρόπο που να προάγει την ατζέντα της εταιρείας».