«Οινοποιία Συμεωνίδη»: παράδοση πάππου προς πάππου

«Οινοποιία Συμεωνίδη»: παράδοση πάππου προς πάππου

Κάτι παραπάνω από ένα πολυβραβευμένο οινοποιείο.

Τα 70 στρέμματα των ιδιόκτητων αμπελώνων της Οινοποιίας Συμεωνίδη είναι ένα κόσμημα στο Ελαιοχώρι Καβάλας. Εξαιρετικές ετικέτες, αντάξιες τόσο της ιστορίας  του τόπου, του Παγγαίου Όρους δηλαδή, όσο και της ίδιας της οικογένειας.

Τα σταφύλια μεγάλωσαν όλη την οικογένεια. Της έδωσαν το δικαίωμα να έχει στόχους στη ζωή, να πάει σχολείο, να δημιουργήσει ισχυρότερους δεσμούς, να κάνει όνειρα. Με μεγάλες επιτυχίες και βραβεία όπως ασημένια μετάλλια στα περσινά Concours Mondial de Bruxelles και Concours International Du Vin Thessalonique, με χάλκινο στο Chardonnay Du Monde 2012 και τόσα άλλα, η Οινοποιία Συμεωνίδη είναι μια εταιρία που πρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα. Μας μιλάει ο κος Πολυχρόνης Συμεωνίδης.

 

Ποια είναι η γνώμη σας για το ελληνικό κρασί; Πού υπερέχουν και πού υπολείπονται οι καλλιέργειες και η οινοπαραγωγή στην Ελλάδα σε σχέση με τα αντίστοιχα κρασιά του εξωτερικού;

Το ελληνικό κρασί τα τελευταία 20 χρόνια έχει κάνει τεράστια άλματα προόδου και πλέον μπορεί να ανταγωνίζεται επάξια πολλά κρασιά από χώρες με μακρόχρονη εμπειρία στην παραγωγή οίνων. Σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουμε το πλεονέκτημα του εξαιρετικά κατάλληλου κλίματος (ήπιους χειμώνες, θερμά καλοκαίρια) για την καλλιέργεια της αμπέλου, το οποίο σε συνδυασμό με μία προσεγμένη οινοποίηση δίνει εξαιρετικά κρασιά. Όσον αφορά την καλλιέργεια, στο μόνο το οποίο υστερούμε σαν χώρα είναι ότι οι περισσότεροι αμπελώνες μας δεν μετρούν πολλά χρόνια ζωής και θεωρούμαστε νέοι στην οινοπαραγωγή. Παρόλα αυτά παράγουμε οίνους που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τους αντίστοιχους του εξωτερικού.

Έχετε προχωρήσει τις εξαγωγές σας και πόσο; Σε ποιες χώρες εξάγετε και που έχετε την μεγαλύτερη επιτυχία; Τι πρέπει να προσέξει κανείς όταν προχωρά σε εξαγωγή οίνου;

Οι εξαγωγές μάς ενδιέφεραν πάντοτε και πολύ περισσότερο την περίοδο που διανύουμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή εξάγουμε τα προϊόντα μας στην Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Αγγλία και την Κύπρο. Την μεγαλύτερη κατανάλωση την έχει η Γερμανία. Σε μία εξαγωγή αυτό που θα πρέπει κανείς να προσέξει είναι οι δυνατότητες κατανάλωσης οίνου, οι προτιμήσεις των καταναλωτών σε συγκεκριμένους τύπους κρασιού, ο ανταγωνισμός από ομοειδή προϊόντα άλλων οινοπαραγωγικών χωρών, καθώς φυσικά και η αξιοπιστία των συνεργατών στο εξωτερικό.

Συστήστε μας τα δικά σας κρασιά. Πόσες και ποιες ετικέτες έχετε και με τι φαγητό πάει η κάθε μια; Δώστε μας κάποια παραδείγματα.

Παράγουμε έντεκα διαφορετικούς κωδικούς οίνων από διεθνείς και ελληνικές ποικιλίες αμπέλου. Οι λευκοί μας οίνοι:

«Ηδύπνοος Λευκός Classic» (Ασύρτικο και Μαλαγουζιά), συνοδεύει ψάρια, οστρακοειδή, πουλερικά και κρέατα με άσπρη σάλτσα.

«Sauvignon Blanc Συμεωνίδη» (Sauvignon Blanc), συνοδεύει θαλασσινές σαλάτες, καραβίδες στη σχάρα, γαρίδες κλπ.

«Διάδοχος Chardonnay» (Chardonnay), συνοδεύει ψάρια και θαλασσινά σχάρας.

«Μαλαγουζιά Συμεωνίδη» (Μαλαγουζιά), συνοδεύει θαλασσινές σαλάτες, καραβίδες, γαρίδες, μπαρμπούνια σχάρας, ριζότο μανιταριών, κίτρινα τυριά κλπ.

«Δάκρυ Αμπέλου» (Chardonnay βαρέλι), συνοδεύει ψάρια, γαριδοπίλαφο, καλαμάρια, σουπιές στιφάδο, ορτύκια φούρνου κλπ.

«Ηλιοστάλακτος Λευκός» (Ροδίτης και Sauvignon Blanc), συνοδεύει σαλάτες οστρακοειδών, ψάρια, κρέατα με λευκή σάλτσα.

Οι ερυθροί μας οίνοι:

«Ηδύπνοος Ερυθρός Selection» (Cabernet Sauvignon και Merlot), συνοδεύει κρέατα με κόκκινη σάλτσα και κυνήγι.

«Merlot Συμεωνίδη» (Merlot), συνοδεύει φαγητά φούρνου, κόκκινα κρέατα και όλα τα κυνήγια.

«Κόκκινο Φιλί» (Grenache Rouge), συνοδεύει πίτσα, φρουτοσαλάτα, μανιτάρια ψητά, πένες με ψητά λαχανικά, τάρτα τυριών κ.ά.

«Πετράδια» (Syrah), συνοδεύει λαγό, αγριογούρουνο, αρνί, μοσχαράκι, εξοχικό και παρμεζάνα.

«Ηλιοστάλακτος Ερυθρός» (Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah), συνοδεύει τας κεμπάπ, κερκυραϊκή παστιτσάδα, κλέφτικο με αρνάκι, χοιρινή τηγανιά, γαλοπούλα, λουκάνικα χωριάτικα.

Ποιο από τα κρασιά σας θεωρείτε πιο σπάνιο, πιο ιδιαίτερο και γιατί;

Από τα λευκά το «Δάκρυ Αμπέλου» και από τα ερυθρά το «Πετράδια». Πρόκειται για δύο κωδικούς με πολλή μικρή παραγωγή (περίπου 6000 φιάλες ετησίως), από αμπελώνες με εξαιρετικά χαμηλή στρεμματική απόδοση και τέλος λόγω της μακρόχρονης ωρίμανσης τους σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.

Καταρρίπτεται ο μύθος «το κόκκινο πάει μόνο… το λευκό πάει μόνο με..» Το ψάρι ας πούμε πάει, όντως, μόνο με λευκό κρασί; Δώστε μας λίγο τα φώτα σας σε αυτό το θέμα –ίσως με κάποια ανατρεπτικά παραδείγματα.

«Όλα είναι σχετικά σε αυτό το θέμα. Ο μύθος αυτός προέκυψε από την φυσιολογία του κάθε κρασιού και ως ένα βαθμό ευσταθεί. Για παράδειγμα ένα αρωματικό ντελικάτο λευκό κρασί, π.χ. μία Μαλαγουζιά, όντως ταιριάζει με θαλασσινά τα οποία είναι ελαφριά και δεν θα το «καπελώσουν» γευστικά. Όπως μπορεί να ταιριάξει αρμονικά και με ένα κοτόπουλο ψητό το οποίο είναι κρέας μεν αλλά πολύ ελαφρύ δε. Το θέμα είναι το κρασί που συνοδεύει ένα φαγητό να συνυπάρχει αρμονικά με αυτό, να το συμπληρώνει και το γευστικό αποτέλεσμα να το αναδεικνύει.

Ονομάστε μας κάβες, σουπερμάρκετ (αν υπάρχουν κάποια) και εστιατόρια όπου βρίσκουμε τα κρασιά σας.

Τα κρασιά μας βρίσκονται στην πλειοψηφία των καβών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και σε πολλές άλλες περιοχές και νησιά στην Ελλάδα.

1/6