ΗΠΑ: Αγωγές κατά εννέα τραπεζών για πώληση προβληματικών ομολόγων

ΗΠΑ: Αγωγές κατά εννέα τραπεζών για πώληση προβληματικών ομολόγων

Οι πωλήσεις οδήγησαν στην κατάρρευση αρκετών πιστωτικών ενώσεων.

Η Εθνική Διαχειριστική Αρχή Πιστωτικών Ενώσεων (NCUA), κατέθεσε αγωγές εναντίον της Morgan Stanley και άλλων οκτώ τραπεζών για την πώληση προβληματικών ομολόγων με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια, ύψους σχεδόν 2,4 δισ. δολαρίων, σε δύο πιστωτικές ενώσεις (corporate credit unions), οι οποίες αργότερα χρεοκόπησαν.

Σύμφωνα με την αγωγή της αμερικανικής εποπτικής αρχής, η Morgan Stanley και οι Morgan Stanley Capital, Barclays, JPMorgan Chase & Co, Credit Suisse Group, Royal Bank of Scotland καθώς και η UBS πούλησαν προβληματικά ομόλογα στις πιστωτικές ενώσεις Southwest και Members United. «Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την απόδοση ευθυνών και την ανάκτηση (των κεφαλαίων) μετά τις πωλήσεις προβληματικών ομολόγων που οδήγησαν στην κατάρρευση αρκετών πιστωτικών ενώσεων και μετέθεσαν στον κλάδο τον λογαριασμό των ζημιών», δήλωσε η Πρόεδρος της NCUA Ντέμπι Ματζ.

Διαβάστε ακόμη: Πρόστιμο 920 εκατ. δολάρια στην JP Morgan

Οι αγωγές της NCUA κατατέθηκαν στο δικαστήριο του Μανχάταν και αναφέρουν ότι οι τράπεζες έκαναν παραπλανητικές παρουσιάσεις κατά την αναδοχή των ομολόγων και την εν συνεχεία πώλησή τους. Στην καταγγελία της, η NCUA ισχυρίζεται επίσης ότι τα πιστοποιητικά των τίτλων που πουλήθηκαν στις χρεοκοπημένες πιστωτικές ενώσεις περιείχαν ψευδείς αναφορές ή παρέλειπαν σημαντικά γεγονότα. Οι τράπεζες είχαν «εγκαταλείψει τις κατευθυντήριες αρχές της αναδοχής στα έγγραφα που έδωσαν», σύμφωνα με την καταγγελία, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος των ομολόγων να ήταν πολύ μεγαλύτερος από ότι παρουσιάσθηκε.