ΗΠΑ: Συμφωνία στο «παρά πέντε»

ΗΠΑ: Συμφωνία στο «παρά πέντε»

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές κατέληξαν σε συμφωνία για την έξοδο από την κρίση που έχει παραλύσει τη χώρα.

Λίγες ώρες προτού εκπνεύσει η διορία για την την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και οι ΗΠΑ αναγκαστούν να προσφύγουν σε στάση πληρωμών, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι  τελικά «έδωσαν τα χέρια».

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές κατέληξαν σε συμφωνία για την έξοδο από την κρίση κι έτσι η Γερουσία -στην οποία πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί- θα συνέλθει σε μερικές ώρες για να επισφραγίσει τους όρους της συμφωνίας που επιτεύχθηκε κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ρεπουμπλικάνου Μιτς Μακόνελ και του επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, Χάρι Ριντ.

Ο Χάρι Ριντ ήταν εκείνος που ανακοίνωσε και επισήμως ότι επιτεύχθηκε η διακομματική συμφωνία στο Σώμα, προκειμένου να ψηφιστεί η αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ και να επαναλειτουργήσουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες που παραμένουν κλειστές από την 1η Οκτωβρίου. Με βάση τη συμφωνία αυτή, την οποία ανακοίνωσαν οι δύο πολιτικοί στο ημικύκλιο της Γερουσίας, θα αυξηθεί το όριο του χρέους και θα ανοίξουν αμέσως οι υπηρεσίες που είχαν κλείσει, ενώ θα συγκληθεί μια επιτροπή που θα διαπραγματευτεί τον προϋπολογισμό του 2014.

Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Μακόνελ επιβεβαίωσε με τη σειρά του ότι η ψηφοφορία στη Γερουσία ενδέχεται να γίνει σήμερα.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, ο οποίος είχε αρνηθεί οποιοδήποτε συμβιβασμό εάν δεν περιλάμβανε όρους για τον τερματισμό της χρηματοδότησης του προγράμματος μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας, του λεγόμενου Obamacare, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να προκαλέσει καθυστερήσεις στην έγκριση της συμφωνίας. Και αυτό γιατί, όπως είπε, το χρονικό σημείο στο οποίο θα γίνει τελικά η ψηφοφορία «δεν θα κάνει καμία διαφορά» στο αποτέλεσμα.

Διαβάστε ακόμη: Επί ποδός οι τράπεζες για κάθε ενδεχόμενο στις ΗΠΑ

Μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία, η Βουλή των Αντιπροσώπων -στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι- σκοπεύει να ψηφίσει επί του νομοσχεδίου που θα προκύψει από τη Γερουσία για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ και τον τερματισμό του κλεισίματος μέρους των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Υψηλόβαθμο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων, ωστόσο, δήλωσε πως οι επικεφαλής των κομμάτων στο Κονγκρέσο δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για το ποιο από τα δύο σώματα του Κονγκρέσου θα ψηφίσει πρώτο το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου του χρέους και την επαναλειτουργία των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Δεν έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις για τη σειρά των ψηφοφοριών» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Κέβιν Μακάρθι.

Από την πλευρά του, ένας σύμβουλος του Δημοκρατικού κόμματος είπε ότι συνεργάτες του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ τηλεφώνησαν νωρίτερα σε υπαλλήλους της Γερουσίας για να δηλώσουν ότι η Βουλή θα ψηφίσει πρώτη. Ο σύμβουλος αυτός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το δικομματικό σχέδιο στο οποίο κατέληξε η Γερουσία θα συγκεντρώσει αρκετές ψήφους και στη Βουλή και θα εγκριθεί.

Διαβάστε ακόμη: Με την πλάτη στο τοίχο οι ΗΠΑ