Καμμένος: Εάν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη βουλή θα αποσύρω τους ΑΝΕΛ απ’ την κυβέρνηση

Καμμένος: Εάν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη βουλή θα αποσύρω τους ΑΝΕΛ απ’ την κυβέρνηση
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη για την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι εφόσον η συμφωνία έρθει προς κύρωση, εκείνος θα δώσει εντολή για αποχώρηση όλων των βουλευτών του.

 

Την απειλή να άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και να αποσύρει τους Ανεξάρτητου Έλληνες από αυτή, εάν και εφόσον η Συμφωνία των Πρεσπών έλθει προς κύρωση στη Βουλή, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σημειώνοντας ότι η άρση εμπιστοσύνης «θα γίνει με κομματική πειθαρχία. Τώρα αν υπάρχουν ένας-δύο βουλευτές που θέλουν να φύγουν από τους ΑΝΕΛ, καλό ταξίδι».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Πάνος Καμμένος είπε ότι η «συμφωνία των Πρεσπών δεν θα κυρωθεί». «Τουλάχιστον εμείς που είμαστε κυβερνητικοί εταίροι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε το μεγαλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Ο κ. Μητσοτάκης ρίχνει άσφαιρα πυρά. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν δεχόμαστε ούτε τη συμφωνία ούτε την παραχώρηση του όρου “Βόρεια Μακεδονία” -και αυτή είναι η διαφορά μας με τον κ. Μητσοτάκη», δήλωσε ο κ. Καμμένος κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι με την πρόταση μομφής που κατέθεσε τον Ιούνιο, «ήθελε να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Είπε ότι προκειμένου να κυρωθεί η Συμφωνία πρέπει να προηγηθούν διερευνητικές εντολές και δεσμεύσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «θα μπουν στην κυβέρνηση ως εταίροι άλλοι», ενώ τόνισε ότι το πλέον σημαντικό συνίσταται στο ότι ο κ. Ζάεφ «παραβιάζει ήδη τη Συμφωνία λέγοντας πράγματα που δεν υπάρχουν σε αυτήν, όπως το να μιλά για σκέτη “Μακεδονία” ή να αποκαλεί τα “μακεδονικά” στο Ευρωκοινοβούλιο ως μητρική του γλώσσα» και υπογράμμισε: «Εδώ έρχεται, πλέον, η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης, εφόσον ο κ. Ζάεφ παραβιάζει αυτή τη συμφωνία που μονόγραψε ο υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα να απαντήσει».

Είπε ακόμα ότι αν το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ εγκρίνει την Συμφωνία και προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα, «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δει κατά πόσο αυτή η συμφωνία που έχει μονογραφεί έχει ισχύσει για την μεριά των Σκοπιανών και δεν έχει ισχύσει».

Κατηγόρησε ακόμα τον κ. Ζάεφ ότι δεν εξηγεί στους πολίτες της πΓΔΜ τι ακριβώς καλούνται να ψηφίσουν, καθώς τους ρωτά αν θέλουν την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά δεν τους εξηγεί ότι «η χώρα αυτή δεν θα λέγεται όπως οι ίδιοι την αποκαλούν, “Μακεδονία”». Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης είπε οτι η πρόταση μομφής απο τον κ. Μητσοτάκη «έγινε τον Ιούνιο γιατί δεν άντεχε να δει ότι αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια».

«Δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο για τις συντάξεις»

Μιλώντας για το επίμαχο ζήτημα των μειώσεων στις συντάξεις, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε ότι «το 2019 δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο για τη μείωση των συντάξεων, όπως είχε ψηφιστεί, βάσει του ΔΝΤ» προσθέτοντας ότι ο νόμος «θα καταργηθεί».

Στην παρατήρηση, νωρίτερα, ότι η λύση βρίσκεται στη με νόμο κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, είπε ότι αυτή είναι «να έχουμε τα οικονομικά εκείνα στοιχεία που πιστεύουμε ότι θα έχουμε, όπως είπε ο πρωθυπουργός, να πάμε και να αποδείξουμε ότι αυτά τα οικονομικά στοιχεία με τον προϋπολογισμό “βγαίνουν”, γιατί όπως τα έχουμε υπολογίσει “βγαίνουν”, και τότε να εξηγήσουμε σε όλους και στους διεθνείς οργανισμούς ότι εμείς δεν προχωράμε στην εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, γιατί πράγματι οι στόχοι μας έχουν επιτευχθεί».

Επιπλέον, «όταν θα βγουν τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου, θα πάρει τα στοιχεία ο Τσακαλώτος και θα τους αποδείξει ότι το ποσό για τη μείωση των συντάξεων είναι ικανό και καταργεί το μέτρο», πρόσθεσε.