Κατα-app-ολεμώντας έξυπνα τις ασθένειες

Κατα-app-ολεμώντας έξυπνα τις ασθένειες

Οι «έξυπνες» εφαρµογές είναι εδώ και αλλάζουν τον τρόπο διαχείρισης σοβαρών νόσων.

Tης Έλενας Φυντανίδου

Ζει µε τον διαβήτη εδώ και 33 χρόνια. Από δύο ετών. Τα τελευταία χρόνια, όµως, µε την εξέλιξη της τεχνολογίας, η ζωή του άλλαξε αισθητά. Η καθηµερινότητά του έγινε πιο απλή ως προς τη διαχείριση της νόσου του, αφού πλέον µπορεί να παρακολουθεί τις τιµές του σακχάρου από το κινητό τηλέφωνό του.

Ο 35χρονος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Σωµατείων – Συλλόγων Ατόµων µε Σακχαρώδη Διαβήτη Χρήστος Δαραµίλας είναι αρκετά εξοικειωµένος µε τις νέες τεχνολογίες. «Έχω κάνει χρήση διαφόρων εφαρµογών από το 2006, οπότε ήρθε στην Ελλάδα η πρώτη για τους πάσχοντες από διαβήτη» δηλώνει στο Fortune.  Τους τελευταίους πέντε µήνες, όµως, χρησιµοποιεί µια εφαρµογή η οποία είναι συνδεδεµένη µε την αντλία ινσουλίνης και δίνει όλες τις πληροφορίες για το τι πρέπει να καταναλώσει. 

«Η αντλία, εκτός από το ότι χορηγεί την ινσουλίνη ανά 24ωρο, έχει τη δυνατότητα να υπολογίσει την ποσότητα του φαγητού που ισοδυναµεί µε την ινσουλίνη, αλλά και να διορθώσει τις τιµές του σακχάρου. Σήµερα δεν χρειάζεται να βγάζω συνεχώς το µόνιτορ από την τσέπη και να κάνω υπολογισµούς. Πλέον, µε την εφαρµογή που έχω εγκατεστηµένη, µπορώ να παρακολουθώ τόσο τις δοσολογίες όσο και τις τιµές του σακχάρου από το τηλέφωνό µου. Αυτή είναι χρήσιµη και για τους γονείς, διότι, ακόµη και όταν κοιµάται το παιδί τους, µπορούν να παρακολουθούν το σάκχαρό του από άλλο σηµείο του σπιτιού» σηµειώνει.

Όπως λέει, αυτή τη χρονιά αναµένουµε στην Ελλάδα αρκετά applications, τα οποία πρόκειται να απλοποιήσουν την καθηµερινότητα των πασχόντων.

Διαβάστε ακόμη: Αυτό είναι το φάρμακο για την έξοδο από την κρίση

«Κατappολεµώ τον Διαβήτη»

Προσφάτως η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία παρουσίασε το πρωτοποριακό application «Κατappολεµώ τον διαβήτη!», το οποίο υλοποιήθηκε µε την υποστήριξη της φαρµακευτικής εταιρείας ELPEN.

Την εφαρµογή συστήνεται να αποκτήσουν στο «έξυπνο» κινητό ή tablet τους ειδικά τα άτοµα µε διαβήτη τύπου 2, µια νόσο που λαµβάνει πλέον επιδηµικές διαστάσεις, καθώς τα ποσοστά των νεοδιαγνωσθέντων παρουσιάζουν αλµατώδη αύξηση τα τελευταία χρόνια, τόσο σε παγκόσµιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα.

Κάθε κατηγορία θεµάτων της είναι εµπνευσµένη από τα γράµµατα της λέξης «διαβήτης»: «Διατροφή», «Ιατρική παρέµβαση», «Αποφυγή επιπλοκών», «Βοήθεια/υποστήριξη πάσχοντος», «Ηµερήσιο αυτοέλεγχο & φροντίδα», «Τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου», «Ηµερήσια άσκηση» και «Στόχοι ρύθµισης». Η εφαρµογή εγκαθίσταται εύκολα, γρήγορα και δωρεάν, σε περιβάλλοντα Android και iOS. Σύµφωνα µε τους ειδικούς, θα µπορούσε να αποτελέσει ένα πολύτιµο «όπλο» στη διάθεση των ατόµων που πάσχουν από τη νόσο, καθώς οι πληροφορίες που λαµβάνουν µπορούν να τους βοηθήσουν ακόµα και να αποτρέψουν σηµαντικές επιπλοκές.

«D-Partner» για τους πάσχοντες  από διαβήτη

Μια πρωτοποριακή εφαρµογή για τους πάσχοντες έχει αναπτύξει η εταιρεία Novo Nordisk. Πρόκειται για την D-Partner, η οποία απευθύνεται σε άτοµα µε όλους τους τύπους σακχαρώδους διαβήτη και έχει ως στόχο τη βελτίωση της καθηµερινότητάς τους. Η εφαρµογή διατίθεται δωρεάν σε όλους τους χρήστες κινητής επικοινωνίας οι οποίοι διαθέτουν συσκευές smartphones και tablets µε λειτουργικό Android ή iOS.

Η πρωτοποριακή αυτή εφαρµογή διαθέτει σειρά χρήσιµων λειτουργιών, όπως το να αντιστοιχεί µε ακρίβεια την ποσότητα φαγητού µε υδατάνθρακες που θα καταναλώσει και, εποµένως, να προτείνει τη σωστή δόση ινσουλίνης. Έτσι, περιέχει µια ενσωµατωµένη βάση δεδοµένων τροφών και γευµάτων, η οποία προέρχεται από τον Οδηγό Διατροφής της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, στην οποία ο χρήστης µπορεί να εισαγάγει και άλλες τροφές. Ακόµη, καταγράφει τον ιστορικό διαβήτη, καθώς και την αντιδιαβητική θεραπεία που λαµβάνει κανείς, ενώ παρακολουθεί το ηµερολόγιο καταγραφής µετρήσεων γλυκόζης, εργαστηριακών αποτελεσµάτων, µετρήσεων αρτηριακής  πίεσης, βάρους και σωµατικής άσκησης. Τέλος, προσφέρει µια σειρά από µηνύµατα, ειδοποιήσεις και προτάσεις σχετικά µε την ποιότητα των καταγραφόµενων µετρήσεων και του διαβητικού προφίλ.

Διαβάστε ακόμη: Σε ποιον ανήκει πραγματικά η υγεία μας;

Εικονικό σούπερ µάρκετ για τους ηλικιωµένους

Ένα άλλο «έξυπνο» application που ετέθη σε εφαρµογή τον τελευταίο καιρό και απευθύνεται σε ηλικιωµένους, για τον εντοπισµό των πρώιµων νοητικών διαταραχών, είναι το εικονικό σούπερ µάρκετ (VSM). Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι σε ένα σούπερ µάρκετ, όπου πρέπει κάποιος να εντοπίσει τα προϊόντα τα οποία χρειάζεται να αγοράσει. Επιστήµονες ανέλυσαν την επίδοση ηλικιωµένων που χρησιµοποιούσαν την εφαρµογή του εικονικού σούπερ µάρκετ στο σπίτι τους χωρίς παρουσία εξεταστή.

Η ερευνητική οµάδα απαρτίζεται από ειδικούς από τον Τοµέα Νευροεπιστηµών του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών και το Network Aging Research (NAR) του Universität Heidelberg.

Ο λόγος που δηµιουργήθηκε η συγκεκριµένη εφαρµογή είναι ότι πολλοί «νέοι ηλικιωµένοι» προτιµούν την αυτόνοµη χρήση «έξυπνων» παιχνιδιών στο σπίτι τους, µε στόχο την εξάσκηση της µνήµης και της νόησής τους.

Takeda:  Στόχος να γίνουν Digital Leaders στην Υγεία

Η φαρµακευτική εταιρεία Takeda, από το 2015 έχει πραγµατοποιήσει µεγάλες επενδύσεις στο κοµµάτι του Digital Health. Σύµφωνα µε τον Multichannel Marketing Manager, MCO Balkans της Takeda, Αντώνη Θεοδωρίδη, στόχος της φαρµακευτικής εταιρείας είναι να γίνει το 2025 digital leader στον τοµέα της υγείας. «Κάνουµε έρευνα σ’ αυτό το κοµµάτι σε συνεργασία µε την Google και επεξεργαζόµαστε πιλοτικά projects, που θα βγουν στην κυκλοφορία το επόµενο διάστηµα» αναφέρει σχετικά.

Η Takeda έφερε για πρώτη φορά την εικονική πραγµατικότητα στον χώρο της υγείας στην Ελλάδα. «Το 2016 χρησιµοποιήσαµε πιλοτικά το Augmented Reality, που είχε µεγάλη απήχηση, διότι το συνδέσαµε µε domain CSR πρόγραµµα και οι γιατροί προσπαθούσαν να βρουν καρκινικά κύτταρα για το πολλαπλό µυέλωµα. Προσπαθούµε να συνδέσουµε αυτές τις ενέργειες µε τα social media». 

Ανάµεσα στους τους στόχους της είναι η δηµιουργία ενός συστήµατος για την καλύτερη επικοινωνία µε ιατρούς και ασθενείς.  «Ο,τι εργαλείο και να δηµιουργήσεις, το περιεχόµενό του πρέπει να είναι to the point για να µπορέσουν τόσο οι ιατροί όσο και οι ασθενείς να χρησιµοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες καθηµερινά». 

Διαβάστε ακόμη: Να γιατί η Υγεία πρέπει να εξαιρεθεί από τα Μνημόνια

MSD: Ένας κόσµος διαδικτυακών υπηρεσιών υγείας

Με δεδοµένη τη θεαµατικά αλµατώδη εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας, η MSD, µία από τις µεγαλύτερες φαρµακευτικές επιχειρήσεις παγκοσµίως, δεν θα µπορούσε να µείνει αµέτοχη σ’ αυτόν τον τοµέα.

Αναγνωρίζοντας την εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας στην υγεία, η εταιρεία έχει αναπτύξει ευρεία γκάµα διαδικτυακών υπηρεσιών που απευθύνονται στους επαγγελµατίες του κλάδου. Πιο συγκεκριµένα, έχει δηµιουργήσει ένα online οικοσύστηµα, το οποίο περιλαµβάνει τις παρακάτω υπηρεσίες:

Univadis Είναι η ανεξάρτητη πηγή ιατρικής πληροφόρησης, η οποία προσφέρει επιστηµονικό και εκπαιδευτικό περιεχόµενο και υπηρεσίες. Σηµαντικό εργαλείο στο Univadis αποτελεί η Βάση Δεδοµένων Φαρµάκων, που περιλαµβάνει όλα τα φαρµακευτικά σκευάσµατα τα οποία κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Πραγµατοποιώντας σχετική αναζήτηση, µπορεί κάποιος να βρει, µεταξύ άλλων, τιµές, ανεπιθύµητες παρενέργειες και ενδείξεις για τα φάρµακα που διατίθενται στην Ελλάδα. Επίσης, διαθέτει την ηλεκτρονική έκδοση του MSD Manual, ενώ, ταυτόχρονα, προσφέρει εφαρµογές, εκπαιδευτικά σεµινάρια και πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, όπως η Alexandria Medical Library, αποσπάσµατα και πλήρη άρθρα από το JAMA και το The Lancet.

MSD Health News
Η εταιρική διαδικτυακή πλατφόρµα της MSD προσφέρει πληροφόρηση στους επαγγελµατίες υγείας για τις τρέχουσες επιστηµονικές εξελίξεις, σε τοπικό και παγκόσµιο επίπεδο, καθώς και ενηµέρωση στο χαρτοφυλάκιο της MSD. Οι επαγγελµατίες υγείας έχουν τη δυνατότητα να ενηµερώνονται καθηµερινά για τα τελευταία νέα, για επιστηµονικά άρθρα, καθώς και για τα προϊόντα της MSD.

MSD Pharmacy Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό site για τους ιδιώτες φαρµακοποιούς, που τους προσφέρει πρόσβαση σε υλικά και υπηρεσίες τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες του σύγχρονου φαρµακείου, όπως εµπορικές προσφορές, χρήσιµους οδηγούς, καµπάνιες ενηµέρωσης κοινού, πληροφορίες προϊόντων MSD, ηλεκτρονικά έντυπα, νέα υγείας, καθώς και τη δυνατότητα αίτησης παραγγελίας.

Επιπλέον, η εταιρεία παρέχει διαδικτυακές υπηρεσίες µε τη µορφή webcast, µε σκοπό να καλυφθούν εκπαιδευτικές ανάγκες. Το Athena Center CMEs είναι η πρώτη διαδικτυακή υπηρεσία που προσφέρει ευρύ φάσµα σεµιναρίων για διάφορες ειδικότητες, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να εκπαιδευτούν και να συλλέξουν ηλεκτρονικά µόρια συνεχιζόµενης ιατρικής εκπαίδευσης (CMEs) από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στις διαδικτυακές υπηρεσίες της MSD έχουν εγγραφεί µέχρι σήµερα περισσότεροι από 30.000 επαγγελµατίες υγείας, ενώ πρόσβαση µπορούν να αποκτήσουν δωρεάν όλοι συµπληρώνοντας τη φόρµα εγγραφής, η οποία είναι κοινή για τις e-υπηρεσίες της MSD. Μάλιστα, είναι διαθέσιµες µέσω Η/Υ, smartphone και tablet, ενώ ειδικά το MSD Health News θα είναι διαθέσιµο σύντοµα και ως application.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Fortune Απριλίου που κυκλοφορεί

Διαβάστε ακόμη: Η εικονική πραγματικότητα αλλάζει την ιατρική