Κατατέθηκε για να αποσυρθεί τελικά η τροπολογία για το «μαύρο» στα κανάλια

Κατατέθηκε για να αποσυρθεί τελικά η τροπολογία για το «μαύρο» στα κανάλια

Αναδίπλωση μετά τη θύελλα: Κάνει πίσω η κυβέρνηση: Μετά τη συγκρότηση ΕΣΡ, η τροπολογία για τα κανάλια.

Με έναν μεταμεσονύκτιο ελιγμό και κατόπιν παρεμβάσεως του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, απέσυρε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, την τροπολογία που όριζε ότι μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης για τους οριστικούς νέους καναλάρχες, τα κανάλια που δεν έχουν εξασφαλίζει άδεια υποχρεούνται να κλείσουν σε πέντε εργάσιμες ημέρες.

Μετά την προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ θα λάβει χώρα η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μετά από επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής. «Είχα επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον κ. Βούτση. Εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της βουλής», δήλωσε ο κ. Παππάς. «Αυτό και θα κάνουμε», τόνισε.

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι «είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων, τόσο για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όσο και για τις ευρύτατες δυνατές συναινέσεις σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο».

«Ήρθε η ώρα νομίζω», είπε ο κ. Παππάς, «όλα τα κόμματα να κινηθούν με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι με γνώμονα την υπεράσπιση ειδικών, ιδιαίτερων, συμφερόντων». Επίσης ο υπουργός Επικρατείας σε συνέντευξη του στην διαδικτυακή τηλεόραση της εφημερίδας «Αυγή» είπε ότι αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε πρόνοια για την προστασία των θέσεων εργασίας στα κανάλια. Ο κ. Παππάς τόνισε ότι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η προστασία των ιδιαίτερων συμφερόντων του κ. Κοντομηνά και του κ. Βαρδινογιάννη είναι δύο προτεραιότητες που συγκρούονται και πως αυτό είναι κάτι που θα πρέπει όλος ο κόσμος να αντιληφθεί.

Σχετικά με την κριτική ότι ο διαγωνισμός δεν είχε προβλέψεις για ποιοτικά κριτήρια, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι αυτή η κριτική δεν έχει καμία βάση, γιατί η διαδικασία της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών ήρθε όταν οι συμμετέχοντες πέρασαν τον ποιοτικό πήχη των πολύ υψηλών στάνταρ που είχαν μπει.

Ο κ. Παππάς είπε ότι η κοινωνία βγαίνει κερδισμένη από τον διαγωνισμό καθώς τα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες θα διοχετευθούν σε κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης. «Έσπασε το κλειστό κλαμπ των καναλαρχών», «στην Ελλάδα είχαμε αεροπειρατεία, είχε υποκλαπεί ο αέρας», «ήταν μια στρέβλωση που σπάσαμε. Αυτό είναι που έχει ενοχλήσει», σημείωσε. Ανέφερε ότι δεν υπάρχει αριστερός που να θεωρεί δευτερεύον ότι αντί για 15 χιλιάδες απολύσεις στην Παιδεία και την Υγεία, έχουμε προσλήψεις, οι οποίες προέκυψαν από τους πόρους που εξασφαλίστηκαν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Τι προέβλεπε η τροπολογία
Με βάση την τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, προβλέπεται η επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων σε βάρος παρόχων μη αδειοδοτημένων για τις περιπτώσεις παροχής, διανομής κ.λπ. προγραμμάτων, εκπομπών ή περιεχομένου.

Οι κυρώσεις για τις παραβάσεις αυτές αυστηροποιούνται με φυλάκιση έως 12 μηνών, χρηματική ποινή ύψους από 20.000 ευρώ έως 1,5 εκατ. ευρώ (σήμερα επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή ύψους από 3.000 ευρώ) και κατάσχεση εξοπλισμού.

Οι διοικητικές κυρώσεις αφορούν είτε σε σύσταση (με πρόστιμο 3 εκατ. εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση) είτε αναστολή ή ανάκληση της άδειας (του παρόχου αφού το κανάλι δεν θα έχει άδεια).

Όλες οι ποινές και τα πρόστιμα ισχύουν πέντε ημέρες μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει οριστικά τους αδειούχους.

Επίσης τίθενται προθεσμία για να εκπέμπουν σε high definition (HD) οι σταθμοί που θα αδειοδοτηθούν.

«Η Κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για “μαύρο”»

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η Κυβέρνηση Τσίπρα – Παππά είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική και τις επιλογές της και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.  Το Ε.Σ.Ρ. πρέπει να ανακτήσει τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, γι’ αυτό ο νόμος Παππά πρέπει να καταργηθεί. Αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας. Κάθε σκέψη για “μαύρο” στα κανάλια πρέπει να εγκαταλειφθεί οριστικά από την Κυβέρνηση».

«Η θεσμική εκτροπή παροξύνεται»
Για «θεσμική εκτροπή» που «παροξύνεται» έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του σχετικά με την τροπολογία «που κατέθεσε και νύκτωρ απέσυρε ο υπουργός Επικρατείας» για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Ενώ διεξάγεται η διάσκεψη του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου που αφαίρεσε από το ΕΣΡ την αρμοδιότητα που έχει εκ του Συντάγματος και περιόρισε τεχνητά τον αριθμό των αδειών, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία που προσβάλλει ευθέως το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στο τηλεοπτικό τοπίο πριν την έκδοση της απόφασής του», αναφέρει στη δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος προσθέτει ότι με την «εσπευσμένη απόσυρση της τροπολογίας με το προσχηματικό επιχείρημα ότι θα επιδιωχθεί πρώτα η συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ» «συνομολογεί την αντισυνταγματικότητα της υφαρπαγής από το ΕΣΡ της πιο κρίσιμης αρμοδιότητάς του που είναι η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών» και καταλήγει:

«Τέτοιου είδους δήθεν επιδείξεις ισχύος μετατρέπονται σε μπούμερανγκ και δείχνουν τη νευρικότητα αλλά και το αδιέξοδο μιας κυβέρνησης που προκάλεσε βαθιά κρίση του κράτους δικαίου. Γιατί το μόνο που καταφέρνει είναι να επιτείνει την ανασφάλεια ως προς τη νομιμότητα του τηλεοπτικού τοπίου και να εκτίθεται, ακόμη περισσότερο, ως επικίνδυνη για την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης».