Κατηγορούμενος για «συνωμοσία» κατά των ΗΠΑ ο πρώην επικεφαλής της καμπάνιας του Τραμπ

Κατηγορούμενος για «συνωμοσία» κατά των ΗΠΑ ο πρώην επικεφαλής της καμπάνιας του Τραμπ
epa06298094 (FILE) - Former head of the Trump presidential campaign, Paul Manafort, takes in game four of the Major League Baseball (MLB) American League Championship Series (ALCS) playoffs between the New York Yankees and the Houston Astros at Yankee Stadium in New York City, New York, USA, 17 October 2017 (reissued 30 October 2017). According to media reports on 30 October 2017 citing unnamed sources, Manafort was expected to turn himself in to US federal authorities in connection with the Russia investigation. EPA/JUSTIN LANE

Μέσω Twitter υπερασπίστηκε τον Πολ Μάναφορτ ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ απορρίπτει τις κατηγορίες περί συνομωσίας.

Γνωστές έγιναν οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σήμερα στον Πολ Μάναφορτ, τον πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και ενός συνεργάτη του στις επιχειρήσεις, λίγες ώρες μετά την παράδοση του Μάναφορτ στο FBI.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, από το Ομοσπονδιακό Σώμα Ενόρκων απαγγέλθηκαν συνολικά 12 κατηγορίες, μεταξύ άλλων για συνωμοσία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων και παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων που ορίζουν τη λειτουργία των λόμπι και τις τράπεζες.

«Η παραπομπή περιλαμβάνει 12 κατηγορίες: συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων, μη δήλωση στις αρμόδιες αρχές πράκτορα ξένου εντολέα, ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις FARA (Foreign Agents Registration Act), ψευδείς δηλώσεις και επτά κατηγορίες για μη δήλωση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό», αναφέρεται στη δήλωση του Πίτερ Καρ, του εκπροσώπου του Μιούλερ, ο οποίος εξήγησε ότι ο Μάναφορτ ενδέχεται να εμφανιστεί άμεσα ενώπιον δικαστηρίου.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος μέσω Twitter επανέλαβε τον ισχυρισμό πως δεν υπήρξε «καμία συνωμοσία» μεταξύ της ομάδας του και της Ρωσίας. «Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ!», ήταν το μήνυμα που έστειλε.

«Λυπάμαι, αυτά συνέβησαν πριν από χρόνια, προτού ο Πολ Μάναφορτ συμμετάσχει στην εκστρατεία Τραμπ» έγραψε επίσης. «Γιατί η διεφθαρμένη Χίλαρι και οι Δημοκρατικοί δεν βρέθηκαν στο στόχαστρο;» συμπλήρωσε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι τα όσα καταλογίζονται στον Μάναφορτ εκτυλίχθηκαν πριν από τη θητεία του στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016, ωστόσο στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι οι παράνομες δραστηριότητές του συνεχίστηκαν το 2017.

Το κατηγορητήριο αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο Μάναφορτ και ο συνεργάτης του Ρικ Γκέιτς συνωμότησαν προκειμένου να υπεξαιρέσουν χρήματα «από ή περίπου και μεταξύ του 2006 και 2017».

Στο κατηγορητήριο, που αναπτύσσεται σε 31 σελίδες, δεν υπάρχει πάντως καμιά αναφορά στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ ούτε υπονοείται πως υπήρξε κάποια συνέργεια ανάμεσα στην ομάδα του ρεπουμπλικανού υποψηφίου και τις ρωσικές αρχές με στόχο την αλλοίωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Ο Μάναφορτ και ο συνεργάτης του, ο Ρίτσαρντ (Ρικ) Γκέιτς, κατηγορούνται κυρίως ότι δραστηριοποιούνταν ως λομπίστες και σύμβουλοι του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς χωρίς να το έχουν δηλώσει στις αρμόδιες αρχές. Περισσότερα από 75 εκατομμύρια δολάρια πέρασαν από λογαριασμούς offshore που διαχειρίζονται οι δύο άνδρες. Ο Πολ Μάναφορτ κατηγορείται ότι μόνον αυτός ξέπλυνε 18 εκατομμύρια δολάρια.

Αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις βρίσκεται όμως και ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος, ο οποίος ομολόγησε ότι έδωσε ψευδείς καταθέσεις σε πράκτορες του FBI.

Ο Παπαδόπουλος είναι δικηγόρος από το Σικάγο που εξειδικεύεται σε ενεργειακά θέματα. Συμμετείχε στη ομάδα συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Ο δικηγόρος δήλωσε ένοχος την 5η Οκτωβρίου ότι είπε ψέματα στους ομοσπονδιακούς πράκτορες σε μια υπόθεση που γνωστοποιήθηκε σήμερα, τονίζεται σε μια ανακοίνωση του γραφείου του εισαγγελέα.

Ο Παπαδόπουλος μέσω των ψευδών δηλώσεών του «παρεμπόδισε την έρευνα του FBI που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τις πιθανές διασυνδέσεις ή τον ενδεχόμενο συντονισμό μεταξύ των προσώπων που συνδέονταν με την εκστρατεία και της ρωσικής κυβέρνησης με στόχο την ανάμειξη (της Μόσχας) στις προεδρικές εκλογές του 2016», αναφέρεται στο έγγραφο που υπέγραψε ο εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ.