Κενό ασφαλείας στο FaceTime: Σε βλέπουν και σε ακούν, ακόμη και αν δεν απαντάς

Κενό ασφαλείας στο FaceTime: Σε βλέπουν και σε ακούν, ακόμη και αν δεν απαντάς
epa07053430 A customer tests the new iPhone XS Max in the Apple Store in Moscow, Russia, 28 September 2018. Apple introduced the new iPhone models on 12 September 2018. Media reports state that the popularity of new iPhone models in Russia has fallen compared to the iPhone X released in 2017. EPA/SERGEI ILNITSKY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το πρόβλημα έχει δημιουργήσει «θόρυβο» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Η Apple παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα σφάλμα στο λογισμικό βιντεοκλήσεων, FaceTime, το οποίο επιτρέπει σε κάποιον τρίτο να κρυφακούει μέσα από τη συσκευή iPhone του χρήστη, ακόμη και αν αυτός δεν έχει απαντήσει την κλήση.

Οι χρήστες που καλούν από iPhone κάποιον άλλο, ο οποίος επίσης έχει iPhone, μπορούν να «κρυφακούν» ακόμη και αν το τηλέφωνο του δεύτερου ακόμα καλεί. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις το τηλέφωνο-στόχος μπορεί να στείλει βίντεο του χρήστη χωρίς τη γνώση του.

Η αμερικανική εταιρεία δήλωσε ότι ετοίμασε μια διόρθωση και η σχετική ενημέρωση ασφαλείας του λογισμικού θα είναι διαθέσιμη μέσα σε αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters. Στο μεταξύ, η Apple φαίνεται να έχει απενεργοποιήσει τη δυνατότητα των χρηστών να κάνουν ομαδικές κλήσεις μέσω FaceTime.

Το κενό ασφαλείας συμβαίνει, όταν και οι δύο χρήστες iPhone «τρέχουν» την έκδοση 12.1 ή νεότερη του λειτουργικού συστήματος iOS της Apple. Η δυνατότητα της κρυφής ακρόασης ενεργοποιείται, όταν το λογισμικό που εμπλέκεται στην πραγματοποίηση ομαδικής βιντεοκλήσης και το οποίο είχε κυκλοφόρησε πέρυσι τον Οκτώβριο, ενεργοποιεί το μικρόφωνο του τηλεφώνου, ακόμη και αν ο χρήστης δεν έχει αποδεχθεί την κλήση άλλου προσώπου, ενώ σταματά μόνη της, όταν ο χρήστης δεν απαντήσει το τηλέφωνο μετά από πολλές κλήσεις.

Επιπλέον, όταν ο χρήστης πατήσει το πλήκτρο στο πλάι του iPhone για να μπλοκάρει την κλήση, αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια την αποστολή βίντεο σε αυτόν που καλεί, χωρίς να το ξέρει ο αποδέκτης της κλήσης.

Το πρόβλημα έχει δημιουργήσει «θόρυβο» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανήσυχοι χρήστες -μεταξύ των οποίων ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter Τζακ Ντόρσι– πρότειναν να απενεργοποιηθεί τελείως η λειτουργία του FaceTime μέσω του μενού ρυθμίσεων του τηλεφώνου.

Από σύμπτωση, το πρόβλημα αποκαλύφθηκε την «Εθνική Μέρα Ιδιωτικότητας» στις ΗΠΑ.