Κι όμως! Η εξόρυξη bitcoin απαιτεί τριπλάσια ενέργεια από την εξόρυξη χρυσού ή χαλκού

Κι όμως! Η εξόρυξη bitcoin απαιτεί τριπλάσια ενέργεια από την εξόρυξη χρυσού ή χαλκού

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η ζήτηση για ενέργεια που συνδέεται με την εξόρυξη bitcoin προβλέπεται να τριπλασιαστεί φέτος.

της Emily Gillespie

Η «εξόρυξη» του bitcoin, ενός τύπου κρυπτονομίσματος, απαιτεί περισσότερη ενέργεια από την εξόρυξη μετάλλων όπως ο χαλκός και ο χρυσός, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Sustainability.

Η εξόρυξη bitcoin, ένα κρυπτονόμισμα που συχνά αποκαλείται «νέος χρυσός» όπως επισημαίνει η μελέτη, απαιτεί σχεδόν τρεις φορές περισσότερη ενέργεια, σε δολάρια ΗΠΑ, από την ενέργεια που απαιτείται για την εξόρυξη χρυσού.

Οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Εκπαίδευσης Oakridge του Οχάιο σύγκριναν επίσης την κατανάλωση ενέργειας στην εξόρυξη άλλων κρυπτονομισμάτων, η οποία γενικά βρέθηκε να είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση ενέργειας στην εξόρυξη χρυσού.

Πάντως, σύμφωνα με τη μελέτη η εξόρυξη αλουμινίου απαιτεί σαφώς περισσότερη ενέργεια από όλα τα υπόλοιπα μέταλλα και κρυπτονομίσματα που εξετάστηκαν στη μελέτη.

Η εξόρυξη μετάλλων και η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων απαιτούν εντελώς διαφορετικά σύνολα δεξιοτήτων και εργαλείων.

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είναι μια διαδικασία όπου ο παραγωγός πακετάρει ένα μπλοκ συναλλαγών κρυπτονομισμάτων σε ένα blockchain – ένα καθολικό των συναλλαγών.

Αυτή η διαδικασία απαιτεί πανίσχυρους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, διακομιστές και συσκευές ψύξης, οι οποίες αυξάνουν το κόστος της ενέργειας που απαιτείται. Σε κάποιες χώρες, τα ενεργειακά κόστη καθιστούν την αγορά ενός bitcoin τόσο ακριβή όσο και την εξόρυξή του.

Η ζήτηση για ενέργεια που συνδέεται με την εξόρυξη bitcoin προβλέπεται να τριπλασιαστεί φέτος. Αν συμβεί αυτό, η κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων θα υπερβεί την κατανάλωση ολόκληρων χωρών.

Η τάση αυτή έχει οδηγήσει κάποιες τοπικές αρχές στο να αυξήσουν τις τιμές της ενέργειας για δραστηριότητες που σχετίζονται με την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.