Οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας σε αμόκ εξαγορών

Οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας σε αμόκ εξαγορών
Photo:
Οι τεχνολογικοί «κολοσσοί» της Κίνας βρίσκονται εν μέσω μιας καταιγίδας δαπανών που είναι δεδομένο ότι θα αλλάξουν τα δεδομένα στην οικονομία της χώρας.

Παρόλο που το κύμα εξαγορών και επενδύσεων δεν μπορεί να συγκριθεί με την ασύλληπτη, ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξαγορά της WhatsApp ή την ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαγορά της Oculus από τη Facebook, καταδεικνύει σίγουρα ένα σημαντικό βαθμό φιλοδοξίας, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των εταιρειών Alibaba και Tencent.

Η Alibaba, υπό την ηγεσία του αινιγματικού προέδρου της Τζακ Μα, επεκτείνεται πέρα από τις ρίζες της στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς πρόσφατα ανακοίνωσε τα σχέδιά της για να εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, εξέλιξη που θα φέρει στην εταιρεία τόνους ρευστού για να ξοδευτεί σε περαιτέρω εξαγορές.

Πέρυσι, η Alibaba αγόρασε ένα μερίδιο της startup εταιρείας AutoNavi, που ειδικεύεται στους χάρτες, για 294 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης, έχει επενδύσει στο γίγαντα της αποστολής μηνυμάτων Weibo, ενώ πλήρωσε 800 εκατομμύρια για την αγορά του 60% μιας εταιρείας τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών, και αγόρασε μερίδιο και στη Haier Electronics Group. Τέλος, πρόσφατα η Alibaba ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια σε μια κινεζική εταιρεία λιανικής πώλησης.

Αντίστοιχα, και η Tencent -ο κινεζικός γίγαντας ηλεκτρονικών παιχνιδιών και αποστολής μηνυμάτων- έχει βγάλει το πορτοφόλι της και αγοράζει μερίδια. Οι τελευταίες της κτήσεις αφορούν μια εταιρεία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών, μια ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου, και μια μηχανή αναζήτησης ακινήτων.

Οι δύο εταιρείες εμφανίζονται να συμπίπτουν σε κάποια σημεία, καθώς και οι δύο έχουν επενδύσει σε εφαρμογές ταξί, ενώ έχουν ιδρύσει και ιδιαίτερα δημοφιλή επενδυτικά fund.

Αυτή η είσοδος των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στη χρηματική πίστη τις έχει φέρει σε αντιπαράθεση με τις κρατικές τράπεζες, οι οποίες έχουν καλές πολιτικές διασυνδέσεις αλλά υστερούν σε καινοτόμα προϊόντα.

Το Yu’ebao, το επενδυτικό fund της Alibaba, έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία, προσελκύοντας πάνω από 60 εκατομμύρια επενδυτές και 400 δισεκατομμύρια γουάν (65 δισεκατομμύρια δολάρια) στους πρώτους οχτώ μήνες λειτουργίας του.

Ευρύτερα, καθίσταται σαφές ότι η στερεοτυπική εικόνα της Κίνας σαν μια χώρα της οποίας οι εταιρείες μπορούν να αντιγράψουν αλλά δεν μπορούν να καινοτομήσουν είναι πλέον ξεπερασμένη. Η Tencent και η Alibaba επεκτείνονται, η Huawei πουλά τεράστιους αριθμούς τηλεφώνων, ενώ ο κατασκευαστής τηλεφώνων Xiaomi πουλά περισσότερα τηλέφωνα στην Κίνα από την Apple και σκοπεύει να εισέλθει στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Όμως, οι επενδυτές δεν φαίνονται να συμφωνούν με όλες τις στρατηγικές επιλογές των κινεζικών εταιρειών. Οι μετοχές της Tencent έπεσαν κατά 10% στο Χονγκ Κονγκ μόνο τον τελευταίο μήνα, ενώ η μετοχή της Sina -της μητρικής εταιρείας της Weibo- έχει χάσει 30% της αξίας της στις ΗΠΑ. Φαίνεται ότι οι έξυπνες κινήσεις διαφοροποίησης και επέκτασης των μεγάλων κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας δεν έχουν καταφέρει να κατευνάσουν τους φόβους των επενδυτών ότι οι τιμές των μετοχών τους είναι σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Alibaba σε νέες περιπέτειες

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας μπαίνουν στις τράπεζες