Κίνηση-ματ από τον νούμερο ένα Ρώσο «ολιγάρχη»

Κίνηση-ματ από τον νούμερο ένα Ρώσο «ολιγάρχη»

Τα «μαζεύει» από την αμερικανική αγορά ο Άλισερ Ουσμάνοφ και «κουνά το μαντήλι» σε Apple και Facebook.

Eίναι πράγματι δύσκολοι οι καιροί για Ρώσους μεγιστάνες, τώρα που -ένεκα Κριμαίας– η Δύση απειλεί τη Μόσχα με ακόμη πιο αυστηρές κυρώσεις;

Κατά τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ρωσίας και 37ο στον κόσμο, η απάντηση είναι σίγουρα πως «όχι»! Για τον Άλισερ Ουσμάνοφ, άλλωστε, υπάρχουν πάντα «κι αλλού πορτοκαλιές, που κάνουν πορτοκάλια»…

Γι’ αυτό και ο 60χρονος μεγιστάνας, με την περιουσία των 19,6 δισ. δολαρίων, φαίνεται να τα «μαζεύει» σιγά-σιγά από την αμερικανική αγορά. Χθες, γνωστοποιήθηκε ότι έχει ήδη πουλήσει έναν «σκασμό» μετοχές που είχε στην Apple Inc. και στο Facebook Inc. (μόνον στην πρώτη είχε επενδύσει πέρυσι 100 εκατ. δολάρια πέρυσι). Και τώρα τραβά απτόητος ρότα προς άλλες… «πολιτείες»!

«Οι κινεζικές εταιρίες αντιστοιχούν στο 70-80% του χαρτοφυλακίου των ξένων επενδύσεων του ομίλου μας», ανακοίνωσε χθες ο Ιβάν Στρεσίνσκι, επικεφαλής της USM Advisors LLC, της εταιρίας διαχείρισης κεφαλαίων του Ουσμάνοφ. Εφεξής, διευκρίνισε, στο επίκεντρο του επενδυτικού της ενδιαφέροντος θα βρεθούν κινεζικές τεχνολογικές εταιρίες, όπως «η Alibaba Group Holding Ltd., η JD.com κι άλλες που παρουσιάζουν τεράστιες προοπτικές. Ευελπιστούμε οι επενδύσεις μας στην Κίνα να έχουν την ίδια ή ακόμη και καλύτερη απόδοση, από εκείνες που είχαμε στις ΗΠΑ»…

Η μεταστροφή αυτή δεν θεωρείται άμοιρη ούτε των γεωπολιτικών εξελίξεων γύρω από την Κριμαία, ούτε των επόμενων μεθοδεύσεων του Κρεμλίνου. Ο Ουζμπέκος στην καταγωγή μεγιστάνας των σιδηρομεταλλευμάτων είναι εξάλλου ο ισχυρότερος σήμερα Ρώσος ολιγάρχης και στενός φίλος του ίδιου του Βλαντιμίρ Πούτιν

 

Ο ρόλος του Άλισερ Ουσμάνοφ
Με «προίκα» τις γνωριμίες του πατέρα του, που ήταν κάποτε γενικός εισαγγελέας της Τασκένδης, τις σπουδές του στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας και ένα «καθαρισμένο» ποινικό μητρώο -που είχε «μαυρίσει» στη δεκαετία του ’80 με την οκταετή φυλάκισή του για απάτη και εκβιασμούς, αλλά έγινε αργότερα «λευκό», λόγω «καλής συμπεριφοράς» και της «ειλικρινούς μεταμέλειας» του- ο Ουσμάνοφ κατάφερε να χτίσει σχεδόν από το τίποτα μία ολόκληρη επιχειρηματική «αυτοκρατορία».

Ξεκίνησε παράγοντας πλαστικές σακούλες. Σήμερα, είναι ο βασικός μέτοχος της εταιρίας σιδηρομεταλλευμάτων και εξορύξεων Metalloinvest Holding Co. (45%) -της μεγαλύτερης στον κλάδο της στη Ρωσία- καθώς και της ρωσικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών MegaFon, της δεύτερης μεγαλύτερης στη χώρα.

Μάλιστα, για τους Ολυμπιακούς του Σότσι ανέλαβε την κατασκευή των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, σε μία επένδυση 97 εκατ. δολαρίων. Είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της GazPromInvestHolding, θυγατρικής του κρατικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom. Ιδιοκτήτης του εκδοτικού συγκροτήματος Kommersant Publishing Houses -η αγορά του, το 2006, λέγεται ότι έγινε κατόπιν… παραίνεσης του Κρεμλίνου. Και συνιδιοκτήτης της Mail.ru, μεγάλης εταιρίας στο ρωσόφωνο Ίντερνετ, που με τη σειρά της κατέχει σημαντικά μετοχικά μερίδια στα πιο δημοφιλή web portals που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι, όπως το Odnoklassniki και το Vkontakte.

Ο ίδιος ο Ουσμάνοφ κατέχει σημαντικά μετοχικά μερίδια στην Digital Sky Technologies (DST), στο Twitter, στο Groupon, στο Zynga, στο AirBnB, στο ZocDoc, και στο 360buy. Όμως, ως «κορωνίδα» του κολοσσού του θεωρεί το 30% των μετοχών που διατηρεί στη βρετανική ομάδα Άρσεναλ, με την οποία λέει ότι διατηρεί «μία σχέση έρωτα κι αγάπης»…

 

Παράλληλα, είναι πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξιφασκίας (FIE). Είναι ιδρυτής του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Τεχνών και Αθλητισμού, που υπήρξε από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές της πετυχημένης ρωσικής υποψηφιότητας για το Μουντιάλ του 2018.

Ο Ουσμάνοφ έχει εξάλλου πολλάκις αποδείξει ότι, για την πατρίδα του και το… Κρεμλίνο, είναι διατεθειμένος να κάνει πάρα πολλά. Σχεδόν τα πάντα. Πλέον, χρηματοδοτεί μία σειρά από κοινωνικά, εκπαιδευτικά και πολιτισμικά προγράμματα και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσικής Γεωργαφικής Εταιρίας, της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Εθνικών Ερευνών της Μόσχας και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου στην Αγία Πετρούπολη.

Η πιο θεαματική όμως… πατριωτική του κίνηση ήταν το 2007, όταν «έσκασε» 5 εκατ. δολάρια για να σταματήσει τη δημοπράτηση μιας εκπληκτικής συλλογής έργων τέχνης, επίπλων και ιστορικών αντικειμένων του Ρώσου μουσικού Μιεστισλάβ Ροστροπόβιτς από τον οίκο Sotheby’s. Στη συνέχεια, την παρέδωσε ως είχε, απαράλλαχτη, στο ρωσικό κράτος.

Αλλά κι αυτό φροντίζει να τον ανταμοίβει. Το 2013, ο Βλαντιμίρ Πούτιν του απένειμε το «Προεδρικό Μετάλλιο Τιμής για Υπηρεσίες στην Πατρίδα», για την επιχειρηματική και φιλανθρωπική του δράση. Την ίδια χρονιά, τιμήθηκε με το μετάλλιο «Για Συνεισφορά στην Παγκόσμια Συνεργασία» από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

Αυτή προφανώς ο Ουσμάνοφ την… προωθεί ενεργά μέσα από τις σημαντικές επενδύσεις του στο Σίτι του Λονδίνου. Πέρυσι, μάλιστα, οι Sunday Times τον κατέταξαν στην πρώτη θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στην Γηραιά Αλβιώνα, όπου ο Ρώσος ολιγάρχης διατηρεί μία βικτοριανή έπαυλη αξίας 77 εκατ. δολαρίων στο βόρειο Λονδίνο και ένα αρχοντικό 500 ετών στο Σάρεϊ.

Όλα αυτά τα τελευταία, βέβαια, μπορεί από τη μία στιγμή στην άλλη να αλλάξουν, προειδοποίησε εμμέως χθες ο στενός συνεργάτης του, Ιβάν Στρεσίνσκι, εφόσον η Ε.Ε. -και η Βρετανία ειδικότερα- αποφασίσουν να σκληρήνουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Μας απασχολεί αυτό το ενδεχόμενο, όμως δεν θεωρούμε ότι θα έχουν δραματικές επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου μας», ανέφερε. «Η Κίνα από την άλλη είναι απίθανο να επιβάλει κυρώσεις. Κι έτσι, σκοπεύουμε να κάνουμε τις δουλειές μας εφεξής σε ρούβλια, γουάν, και δολάρια Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρης. Μία κρίση, άλλωστε», κατέληξε, «είναι πάντα μία πολύ καλή ευκαιρία»…

Διαβάστε περισσότερα:

Κερδισμένοι και χαμένοι των ρωσικών κυρώσεων

Ο Πούτιν «καλωσόρισε» την Κριμαία στη Ρωσία

Οι Ρώσοι ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε συμφωνίες στην Ευρώπη

Η Gazprom «εισβάλλει» στην Κριμαία