Kirobo: Το ρομπότ που μιλάει από το Διάστημα

Kirobo: Το ρομπότ που μιλάει από το Διάστημα

Ο μικρός «συγκάτοικος» των αστροναυτών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έστειλε το πρώτο του μήνυμα.

Ο Kirobo είναι ένα ρομποτάκι ύψους 33 εκατοστών και βάρους ενός κιλού, που φτιάχτηκε για να συνομιλεί με τους αστροναύτες, να τους κρατά συντροφιά, να μεταφέρει μηνύματα και να καταγράφει δεδομένα που θα βοηθήσουν στην κατανόηση της σχέσης ανθρώπου-μηχανής.

Έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 10 Αυγούστου και, μετά από λίγες ημέρες προετοιμασίας ήταν έτοιμος να απευθυνθεί στους ανθρώπους πίσω στη Γη.

Δείτε: Ο ανταγωνιστικός… ανθρωποειδής συνάδελφός σας!

«Έχει το ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα στον άνθρωπο και τη μηχανή, ανάμεσα στον άνθρωπο και το Internet, ακόμα και ανάμεσα σε δύο ανθρώπους» επισημαίνει ο σχεδιαστής του, Τομοτάκα Τακαχάσι, από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

1/3

Διαθέτει software αναγνώρισης φωνής και γλώσσας, ενώ κάμερες στα «μάτια» του ξεχωρίζουν ποιον έχει κάθε φορά απέναντί του. Υπεύθυνος για το χειρισμό του είναι ο Ιάπωνας αστροναύτης Κοΐτσι Ουακάτα.

Το όλο πρότζεκτ κατασκευής και λειτουργίας του Κιρόμπο είναι συνεργασία του  Ερευνητικού Κέντρου για την Προηγμένη Επιστήμη και Τεχνολογία του Πανεπιστημίου του Τόκιο, της αυτοκινητοβιομηχανίας Τογιότα -που ανέπτυξε το σύστημα αναγνώρισης φωνής- και της διαφημιστικής εταιρείας Dentsu. Το κόστος του προγράμματος δεν έχει ανακοινωθεί.

Δείτε το πρώτο του μήνυμα από το Διάστημα: