Η κυβέρνηση ρίχνει τον πήχη για τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι

Η κυβέρνηση ρίχνει τον πήχη για τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι

Δεν αναμένονται ιδιαίτερες δεσμεύσεις από πλευράς τρόικας – Η συνάντηση είναι προπαρασκευαστική της αξιολόγησης στην Αθήνα. 

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι τελικές συσκέψεις της κυβέρνησης εν όψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης με την τρόικα στο Παρίσι, ενώ δεν αποκλείεται και συνάντηση των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου.

Αύριο το πρωί θα αναχωρήσει το κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν το απόγευμα στην έδρα του ΟΟΣΑ.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει τα θέματα του χρέους, των φοροελαφρύνσεων, των πλειστηριασμών και τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Πάντως δεν αναμένεται να παρθούν τελικές αποφάσεις ούτε η πλευρά των δανειστών να δεσμευτεί , καθώς η συνάντηση αυτή θα είναι προπαρασκευαστική της έκτης αξιολόγησης του προγράμματος που θα γίνει από την τρόικα στην Αθήνα, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Επίσης μέχρι στιγμής παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει κάποιες εγγυήσεις από την πλευρά των δανειστών, τα μηνύματα από την τρόικα δεν είναι και τα πιο θετικά.  Και αυτό διότι στα αιτήματα για φοροελαφρύνσεις, ώστε τα αντίστοιχα «δώρα» να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ την επόμενη εβδομάδα, στελέχη της τρόικας αντιτείνουν σημαντικές παρεμβάσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο που στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι θα αποτελέσουν θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων και επιδείνωση του κοινωνικού ερείσματος για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η τρόικα εκτιμά ότι μόλις το 30% των προαπαιτούμενων έχει ολοκληρωθεί, ενώ από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση μιλά για μόλις 25% εκκρεμοτήτων από τα προαπαιτούμενα.

Αιχμή του δόρατος των διαπραγματεύσεων είναι ελαφρύνσεις κατά 50% στην εισφορά αλληλεγγύης και μείωση κατά 20% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, τη διατήρηση του 13% στον ΦΠΑ της εστίασης, τη διεύρυνση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, τη σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους «ανενεργούς» ελεύθερους επαγγελματίες και την αύξηση του αφορολόγητου στις 11.500 ευρώ.

Τέλος, στην κυβέρνηση θέλουν να παραπέμψουν στις καλένδες για ένα ακόμη έτος τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία, καθώς εκτιμούν ότι δεν μπορεί στη δεδομένη κοινωνικοπολιτική συγκυρία να σηκώσουν το βάρος ενός τέτοιου μέτρου.

Βασικό όπλο της κυβέρνησης που θα ρίξει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε για το 2014, καθώς και η υπερψήφιση των προαπαιτούμενων μέσα στον Αύγουστο, με σημαντικό μάλιστα πολιτικό και κοινωνικό κόστος για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ένα από τα σημαντικά αγκάθια στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2015, καθώς από την πλευρά της η τρόικα το υπολογίζει στα 2 δισ. ευρώ, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση το έχει οριοθετήσει σχεδόν στα 900 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενη στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους θεσμικούς μας εταίρους στο Παρίσι, αλλά και στην αναμενόμενη ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στο ΣΚΑΙ,  υπογράμμισε πως δεν είναι συνετό ούτε να προκαταλαμβάνεις μια συζήτηση μιλώντας για «κόκκινες γραμμές», ούτε να προαναγγέλλεις αυτά στα οποία θα αναφερθεί ο πρόεδρος της κυβέρνησης.

Αναγνωρίζοντας πως έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης η ελληνική κοινωνία έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι το κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει και ότι έχουμε περάσει στη φάση της πολιτικής οικονομίας και του συνδυασμού των πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης.

Σχετικά με τις συζητήσεις στο Παρίσι, τόνισε ότι η έμφαση δίνεται περισσότερο στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι της προσαρμογής, προσθέτοντας ότι μονομερείς ενέργειες οδηγούν σε καταστάσεις τύπου Αργεντινής. Όπως είπε, η προσπάθεια που καταβλήθηκε αυτά τα δύο χρόνια ήταν: «να παραμείνουμε στο τραπέζι των συζητήσεων και στην Ευρώπη, να μην γίνουμε εμείς το μαύρο πρόβατο, στο οποίο θα φορτώνονταν όλες οι αμαρτίες, να μην βρεθούμε εκτός την ώρα της εξόδου από την κρίση».

Διαβάστε ακόμη: 

ΕΕ: Τρεις σύνοδοι το φθινόπωρο για ανάπτυξη, επενδύσεις, απασχόληση

Τα ισοδύναμα για τις φοροελαφρύνσεις στο παριζιάνικο τραπέζι

Τι μήνυμα στέλνει ο Γκ. Χαρδούβελης στους δανειστές