E. Λέτα: «Στο πλευρό της Ελλάδας η Ιταλία»

E. Λέτα: «Στο πλευρό της Ελλάδας η Ιταλία»

Συνεργασία των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της ανεργίας συμφώνησαν οι κ.κ. Σαμαράς και Λέτα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μήνυμα ενότητας και συνεργασίας έστειλαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Ιταλός ομόλογος του Ενρίκο Λέτα, μετά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Το 2014 θα είναι χρονιά ορόσημο για το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι Ελλάδα και Ιταλία θα αναλάβουν την προεδρία της ΕΕ διαδοχικά την επόμενη χρονιά και επ’ αυτού θα καθορίσουν κοινές προτεραιότητες.

Ο κ Σαμαράς είπε πως είχε μια «παραγωγική και ενδιαφέρουσα συζήτηση» με τον Ιταλό ομόλογό του και πρόσθεσε πως την Ελλάδα και την Ιταλία τις ενώνουν ισχυροί ιστορικοί δεσμοί, αλλά και οι δυνατότητες να βαδίζουν από κοινού για «μια Ευρώπη ισχυρή και πάνω από όλα για μια οικονομία μεταλλαγμένη από την ανεργία και ειδικά την ανεργία των νέων».

Διαβάστε ποιος είναι ο Ενρίκο Λέτα 

Ο Αντώνης Σαμαράς επίσης μίλησε για την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που συνδυάζουν τις μεταρρυθμίσεις και την εξάλειψη των ελλειμμάτων με την ανάπτυξη και τόνισε πως η ύφεση επιτείνει τα προβλήματα. Επισήμανε, δε, ότι η Ελλάδα είναι σταθερά στον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, εξηγώντας: «δεν μπορούμε να πετύχουμε ανάπτυξη, όταν η Ευρώπη υποχωρεί σε ύφεση».

Ο Ενρίκο Λέτα, από την πλευρά του, σημείωσε πως η Ιταλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, ενώ επεσήμανε ότι οι θυσίες δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά, όπως σημείωσε, «εργαλείο για να φτάσουμε στη γη της Επαγγελίας, που είναι η ανάπτυξη».

Έπειτα από σχετική ερώτηση ο Ιταλός πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην τρόικα και την Ευρώπη για τις αποφάσεις που πήρε για την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για σφάλματα στα χρονοδιαγράμματα και τα εργαλεία και εκτίμησε πως η κρίση θα ήταν διαφορετική και δεν θα είχαν χαθεί τόσες θέσεις εργασίας, αν η στάση της Ευρώπης ήταν αρχικά διαφορετική.

Επ’ αυτού ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε πως κορυφαίος στόχος για την Ελλάδα είναι τώρα η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς, όπως εξήγησε, αυτό θα απαλλάξει τη χώρα από την ανάγκη να ζητάει κάθε λίγο δανεικά. Πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα και θα μπορούσαμε να πιάσουμε πολύ μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, αν δεν έπρεπε να δανειζόμαστε συνεχώς».

Σκάβουν οι Ιταλοί που ποντάρουν στην ενέργεια

Οι δύο άνδρες συζήτησαν και για τον αγωγό TAP και τα ενεργειακά οφέλη που αυτός προσφέρει. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως αποτελεί μια τεράστια επιτυχία για Ελλάδα και Ιταλία. «Ο αγωγός υπογραμμίζει πόσο μεγάλα περιθώρια συνεργασίας έχουμε με Ιταλία και Αλβανία», πρόσθεσε.

Αντίστοιχα, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι ο αγωγός ΤAP είναι μια καλή είδηση για την Ελλάδα και την Ιταλία και πως θα έχει θετικές επιπτώσεις για τα επόμενα 20 χρόνια, όπως για παράδειγμα χαμηλότερες τιμές και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και ότι μίλησαν για κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος από τα κράτη της Μεσογείου, όπως η Μάλτα, η Κύπρος και η Ισπανία. Επίσης, είπε ότι συζήτησαν για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών θαλάσσιων πόρων των δύο χωρών.

Ιταλική «εισβολή» στη γαλλική αγορά φυσικού αερίου

Ο Ενρίκο Λέτα ανακοίνωσε επίσης ότι προσκάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά στη Ρώμη το φθινόπωρο, «πιθανότατα τον Οκτώβριο». Ο κ. Λέττα, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα, ανέβαλε την προγραμματισμένη ξενάγηση του στην Ακρόπολη, σε ένδειξη πένθους για τους 38 νεκρούς του τροχαίου δυστυχήματος στη Ν. Ιταλία.

Πριν έλθει στην Ελλάδα, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε δείξει τις προθέσεις του με μήνυμα που έστειλε μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter, κάνοντας λόγο για μια Αθήνα σύμβολο αλλαγής και για μια διαφορετική Ευρώπη.

«Στην Αθήνα αύριο για να πω στους Έλληνες ότι θέλουμε μια διαφορετική Ευρώπη, με την εργασία, τον πολιτισμό την ελπίδα λέξεις – κλειδιά. Η Αθήνα είναι σύμβολο ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει» επεσήμανε ο Ενρίκο Λέτα με tweet του το Σάββατο.

«Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να χτίζει αναπτυξιακά παλάτια πάνω στην άμμο ενός success story, το οποίο δεν υπάρχει παρά μόνο στη δική του φαντασία», σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά από τον ΣΥΡΙΖΑ
«Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να χτίζει αναπτυξιακά παλάτια πάνω στην άμμο ενός success story, το οποίο δεν υπάρχει παρά μόνο στη δική του φαντασία», σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Σε ανακοίνωσή της, η Κουμουνδούρου κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι «παραμένει προσδεδεμένος το άρμα της κ. Μέρκελ, έχει επιλέξει το δρόμο της υποταγής στην πολιτική της ακραίας λιτότητας, που διαλύει τις κοινωνίες σε Ελλάδα και Ευρώπη, παραμένοντας αμετανόητα πιστός και αμετακίνητος στη μνημονιακή νεοφιλελεύθερη πολιτική, ετοιμάζοντας νέο κύμα απολύσεων, οριζόντιων περικοπών, λουκέτων και περαιτέρω υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ